Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Primosten we dwoje

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
BraveSirRobin
Cromaniak
Primosten we dwoje

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 08.01.2012 00:36

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji zaczął się tak, jak pewnie u wielu z Was...od wertowania informacji zawartych na tym forum. W tej całej mnogości tematów nie jest to wcale proste. Czasami odpowiedzi na nurtujące nas pytania są ukryte wśród wielu relacji i wątków. Muszę jednak przyznać, że plan naszego urlopu został stworzony całkowicie w oparciu o opinie i relacje forumowiczów. Z tego też względu postanowiłem i ja coś nabazgrać ;).

Zeszłoroczny wyjazd mój i mojej żony przypadł na okres 27.08-04.09.2011. Byliśmy świeżo po ślubie i był to nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji. Odwiedzane przez nas miejsca nie są zbyt odkrywcze i zapewne wielu z was tam było. Jednak ze swojego doświadczenia wiem, że miło jest również oglądać i czytać o miejscach, w których się już było. Tak więc zaczynamy...

Nasza trasa to: Białystok-Barwinek-Kosice-Miscolc-Budapeszt-Letenye. Podczas jazdy panowały dość duże upały, a ze względu na brak klimatyzacji za ochłodę służyły otwarte okna i szyberdach. Jednak trochę z tym wietrzeniem przesadziłem, ponieważ po dojechaniu do Chorwacji lekki ból gardła, przerodził się w całkowitą utratę głosu. Na nic więc zdał się angielski, nie mogąc wydobyć z siebie ani słowa...pozostał tylko język migowy i umiejętności lingwistyczne żony :D

Naszym pierwszym celem były Jeziora Plitvickie...czyli standard :) Ze względu na to, że do Chorwacji dotarliśmy około 2 w nocy, na pierwszej stacji zrobiliśmy kilkugodzinną "drzemkę". Potem wyruszyliśmy przez Zagrzeb do Jezior Plitvickich. W założeniu mieliśmy nocleg pod namiotem na campingu, ale jak dowiedzieliśmy się, że rozbicie namiotu na campingu kosztuje prawie tyle samo co kwatera, biwakowanie sobie odpuściliśmy...wybraliśmy łóżko pod dachem ;)

Całą resztę dnia poświęciliśmy na zwiedzanie. Jeziora Plitvickie są naprawdę rewelacyjne i warte zobaczenia:
Obrazek

Obrazek

Żona podzielała mój entuzjazm :D
Obrazek
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 08.01.2012 00:43

Obrazek

Obrazek

Bardzo mnie kusiło, żeby złamać zakaz kąpieli

Obrazek

Obrazek
Jacek B
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek B » 08.01.2012 08:46

Zasiadam w pierwszym rzędzie i czekam na cd :D
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 08.01.2012 09:01

Jestem i ja :D
Czytam, oglądam, czekam na cd :D
Ewa i Piotr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa i Piotr » 08.01.2012 10:45

Jesteśmy ! Czekamy na ciąg dalszy :papa:
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 08.01.2012 11:08

Witam. Miło mi i zapraszam.

Podsumowując dzień spędzony w Jeziorach Plitvickich muszę przyznać że jest to ważny punkt na turystycznej mapie Chorwacji. Co mi trochę przeszkadzało to tłok :( Pomimo tego, że to już końcówka sezonu to ludzi było strasznie dużo...pewnie powodem była niedziela :)

Następnego dnia, czyli w poniedziałek, wyruszyliśmy w dalszą drogę. Kilka zdjęć "drogowych" :D

Jak widać przemysł drzewny ma się chyba nie najgorzej, bo po drodze mijaliśmy kilka samochodów wywozowych (takie zboczenie zawodowe):
Obrazek

W drodze wspomagaliśmy się GPS-em, ale żeby nie wierzyć bezgranicznie temu urządzeniu, na wszystkim czuwała "Super Sheep":
Obrazek

Słynne chorwackie tunele (to chyba nie jest ten najdłuższy):
Obrazek

Obrazek
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 08.01.2012 11:23

Siadam w pierwszym rzędzie i czytam .

Pozdrawiam
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 08.01.2012 11:59

Po dotarciu do Primosten zabraliśmy się za szukanie naszej zarezerwowanej kwatery. Muszę przyznać, że nie było to początkowo najłatwiejsze zadanie. Hołek mówi skręcaj, a tak jakaś mała kamienista ścieżka. Co postanowię skręcić w jakąś ulicę, to okazuje się to podjazdem do dpomu. Natomiast to co brałem za podjazd okazało się drogą do celu :D Ale w końcu dotarliśmy na miejsce:
Obrazek

Kwatera bardzo przyjemna, czysta, zadbana. Jakby ktoś potrzebował posiadam bezpośrednie namiary. Taras i widok na stare miasto:
Obrazek

Po rozpakowaniu niezwłocznie wybraliśmy się na plażę:
Obrazek

Widok z plaży na stare miasto od strony płn.:
Obrazek

Plaże w Promosten są niezłe, choć nie łatwo wcisnąć tam karimatę. Niedawno dowiedziałem się, że jeszcze rok wcześniej te plaże wyglądały zupełnie inaczej. Fakt, że powiększyli pojemność plaży, ale takie poprawianie natury wywołuje mieszane odczucia...trochę to "polskie"
luki78
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) luki78 » 08.01.2012 12:38

Pozaglądam z przyjemnością.Pozdrawiam.
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 08.01.2012 13:02

Ten dzień był dość leniwy, bo w końcu po to tu przyjechaliśmy. Zażywaliśmy kąpieli wodnych i słonecznych, czemu pogada bardzo sprzyjała. Potem zabraliśmy się za zwiedzanie miasteczka (więcej zdjęć będzie później, z pierwszego dnia mam niewiele). Primosten wrażenie na nas zrobiło bardzo pozytywne, piękne małe miasteczko z świetnym starym miastem położonym na wyspie. Przed wyjazdem do Chorwacji czytałem wiele pozytywnych opinii na forum. Dużo osób polecało Primosten na pierwszy raz, jako miasteczko z duszą, gdzie można zobaczyć jak Chorwacja wyglądała w przeszłości. Zgadzam się z tymi opiniami w zupełności i również polecam odwiedzenie tego miejsca.

Wieczorem wybraliśmy się na stare miasto i na słynną chorwacką "pizzę". Nie wiem, czy to kwestia otoczenia, czy na prawdę była taka dobra, ale to była najlepsza pizza jaką jadłem w życiu :)

Kilka zdjęć wieczornych:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I wieczorny widok z tarasu:
Obrazek
Adrian34
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adrian34 » 08.01.2012 13:23

Ja również oczekuję ciągu dalszego, zostawiam ślad i pozdrawiam :P
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 08.01.2012 13:51

Cichutko zasiadam do lektury :)
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 08.01.2012 14:28

Można prosić namiar apartmani adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 08.01.2012 21:25

_Rafi_ napisał(a):Można prosić namiar apartmani adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Namiary wysłane na pocztę
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 08.01.2012 22:56

Kolejnego dnia postanowiliśmy wybrać się na wycieczkę po okolicy. Skierowaliśmy się wzdłuż brzegu na południe od starego miasta.
Droga z kwatery w kierunku starego miasta:
Obrazek

Obrazek

A tych mieszkańców Primosten zna chyba każdy kto tu był :D :
Obrazek

Zawsze lubiłem kamień jako budulec, a w Chorwacji jest tego pod dostatkiem:
Obrazek
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone