Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

2011: Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Chorwacja.

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 27.09.2011 19:25

Zamiast wstępu

"...
- To gdzie tym razem ?, może do Czarnogóry ? - nieśmiało padł tekst w pewien nudny dzień
- a może dłuższa objazdówka ?
- dłuższa, ... to znaczy ?
- no może trochę Bośni, trochę gór Czarnogóry, trochę wybrzeża Adriatyku i trochę zielonego półwyspu ?
- zrobimy nawrotkę i wrócimy do kraju.
...
...
- no może - błysnęło w oku zaciekawienie ..., może
...
...
..."
Ostatnio edytowano 28.12.2011 13:04 przez Crayfish, łącznie edytowano 45 razy
weldon
Legenda
Re: 2011: BiH, CG, CRO - wspomnień kilka ::Zamiast wstępu::

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.09.2011 19:27

Crayfish napisał(a):... - no może trochę Bośni, trochę gór Czarnogóry, trochę wybrzeża Adriatyku i trochę zielonego półwyspu ?

Jednym słowem Śródziemnomorska ;)

Jadę :D
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 27.09.2011 19:48

Zaczęło się.....

I super :!: :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.09.2011 20:15

Moi rodzice wrócili niedawno z takiej trasy - kawałek BiH (z Sarajewem, Mostarem, Jajcami), kawałek Czarnogóry (z Durmitorem i Kotorem), Peljesac i Korcula.

Kiedyś skopiuję tę trasę. A teraz jestem ciekawa szczegółów Twojej :D Czekam na relację.

Pozdrav :papa:
Crayfish
Cromaniak
2011: BiH, CG, CRO - wspomnień kilka ::Sarajevo::

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 27.09.2011 21:09

Witam Was wszystkich, witam ...
Miło mi, że zajrzeliście, tym bardziej, że od was wszystkich (i od jeszcze kilku osób)
czerpałem wiedzę na temat wyjazdu, za co bardzo dziękuję.

Maslinko - pewne punkty są zgodne ;-)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sarajevo

To miasto plątało się gdzieś w głowie od dawna.
Stare miasto w kotlinie pomiędzy górami Alp Dynarskich.
Trasa do Sarajeva przygotowana była na "jeden raz" z Polski.
Poszło gładko, bez przeszkód, nawet specjalnego wielkiego zmęczenia nie przyniosła.
Ponieważ jednak dzień we wrześniu jest już wyraźnie krótszy i ok. 19.30
zachodziło słońce zarezerwowałem niewielki hotelik tuż przy starówce (2-3 min. spacerkiem)
ze smacznym śniadankiem na dwie nocki - tak, aby nieco jeszcze powłóczyć się nazajutrz po mieście.

Wizytówka Sarajeva to oczywiście studzienka Sebilj na ryneczku Baščaršija
w starej części miasta, która w godzinach późniejszych wygląda mniej więcej jak poniżej.
(To chyba najbardziej obfotografowana studnia w BiH).

Obrazek

Nazajutrz przejdziemy się niespiesznie po tym starym, doświadczonym przez los mieście.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 27.09.2011 21:30

Jestem i ja :D
Muszę być czujna, bo może mój Peljesac będzie :wink:, a i inne miejsca też z chęcią zobaczę.

Pozdrawiam :papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.09.2011 21:36

Było Sarajewo na trasie i mojego , tegorocznego spaceru 8)
Zawsze jednak warto poczytać opinie innych o tym miejscu , popatrzeć innymi oczami , zobaczyć więcej :D

Pozdrawiam
Piotr
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 27.09.2011 22:01

Gdzie jak gdzie, ale tutaj być muszę :wink:
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 27.09.2011 22:37

no więc tak; chata - kompletny syf, przeprowadzka - zadzwoniłam, tu i ówdzie, dobrzy ludzie przeprowadzą, praca - a p&%#@***olę, dziecko - nie, nie dziecko zadbane...

co robi hałsfrał - czyta kolejną relację
:twisted:

Crayfish - choćby cała rodzina (z wyjątkiem dziecka) miała zarosnąć brudem i zginąć z głodu - będę czytać :wink: :twisted: 8) :lol:
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 27.09.2011 22:40

I ja tu zaglądam - pozdrawiam.
mwxx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mwxx » 28.09.2011 15:24

witam !!
j ja chętnie poczytam, bo trasa zbliżona do mojej, a Sarajevo pewnie urzekło mnie najbardziej 8O
więc czekam na ciąg dalszy :arrow: pozdrawiam
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 28.09.2011 19:45

Bardzo miło powitać kolejnych czytelników, tym bardziej, że nicki znajome :-). Zapraszam.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sarajevo cd.

Nazwa miasta pochodzi od pałacu (saraj), który w XV w. wraz z łaźnią i meczetem zafundował temu miejscu generał otomański Isa-Beg Isaković, władający tą prowincją. Od tego czasu zaczął się rozwój miasta.

Miasto miesza przeróżne kultury, żyją tu obok siebie od stuleci katolicy, muzułmanie, prawosławni i żydzi.

W mieście, często czułem niezły bałagan. Wszystkiego tu pełno: trąbiących samochodów, aut zaparkowanych gdzie popadnie, nagle wyrastających domów. Miejscowi jeżdżą dość odważnie i pewnie, każde niezdecydowanie poprzedzającego ich użytkownika drogi potrafią nieźle zrugać klaksonem.

Przez miasto przepływa rzeka Miljacka. Po prawej stronie brzegu (wg zdjęcia) biegnie główna ulica w mieście, zwana niechlubnie "Aleją snajperów":
Obrazek

Najładniejszym miejscem w mieście jest oczywiście starówka Sarajeva. Stare miasto ogranicza od wschodu budynek Ratusza (po II wojnie św. Biblioteka Narodowa) - obecnie niestety w remoncie:
Obrazek

Spacerując po niej niespiesznie natkniemy się na wszystkie najważniejsze zabytki miasta. Wszystkie są opatrzone tabliczkami
informacyjnymi.

Zabytkowy meczet Gazi Husrev-Bega z XVI w. ze studnią šedrvan:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obok meczetu znajduje się mauzoleum z sarkofagiem Gazi Husrev-Bega (foto przez szybkę):
Obrazek

Przechodząc dalej natkniemy się na Starą Synagogę (sięgająca XVI w.) - działająca i mieszcząca muzeum:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sobór Narodzenia Najświętszej Marii Panny - największa cerkiew Sarajewa:
Obrazek

Obrazek

Rzymskokatolicka Katedra Serca Jezusowego w Sarajewie:
Obrazek

Obrazek

Cerkiew Św. Archaniołów Michała i Gabriela z XV w. (niestety tylko zaplecze):
Obrazek

Obrazek

Jak widać każdy coś dla siebie znajdzie.

cdn ...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.09.2011 19:57

Crayfish napisał(a):Jak widać każdy coś dla siebie znajdzie.

A coś dla tych, co już są świętymi? ;)

Fajna ta ekumeniczność miasta, tylko szkoda, że się Aleją Snajperów skończyła :/
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 28.09.2011 20:10

weldon napisał(a):... Fajna ta ekumeniczność miasta, tylko szkoda, że się Aleją Snajperów skończyła :/

Ja i tak ich podziwiam że ze sobą mogą wytrzymać.
Na pewno aż łapki świerzbią niektórych, żeby resztę pogonić z miasta.

Po wyjściu ze starówki nie widać już tak różnorodności kulturowej i religijnej.
Życie raczej wygląda jak w innych europejskich miastach.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 28.09.2011 21:39

Sarajevo cd.

Najważniejszym zabytkiem po przeciwnej stronie rzeki Miljacki jest natomiast Meczet Królewski - Careva džamija, najstarszy w Sarajevie. Wzniesiony na rozkaz sułtana Sulejmana Wspaniałego w XVI w. na miejscu starszego, z XV w. W jego pobliżu znajdował się, wcześniej wspomniany, nie zachowany do dzisiaj pałac-saraj pierwszego tureckiego namiestnika, karawanseraj i hamam-łaźnia. Na zapleczu meczetu znajduje się bardzo stary cmentarz muzułmański. Nieco zarośnięty i zapomniany.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niedaleko stąd do miejsca, gdzie Gavrilo Princip - serbski (znowu ta Serbia w Bośni) nacjonalista oddał strzały do arcyksięcia austriackiego Franciszka Ferdynanda i jego małżonki, dając tym samym pretekst do wypowiedzenia przez Austro-Węgry wojny Serbii, co skończyło się I wojną światową. Zamach miał miejsce w pobliżu Mostu Łacińskiego, gdzie dziś jest muzeum. (W komunistycznej Jugosławii był bohaterem narodowym - jego imieniem nazywano ulice, szkoły)
Obrazek

Z karawanseraju (motelu dla karawan) zostały natomiast resztki, które można zobaczyć przechadzając się starówką:
Obrazek

Można zajrzeć również do Muzeum Narodowego Bośni i Hercegowiny, ale wg mnie kolekcja nie jest powalająca. Przed i w muzeum znajduje się kilka pomników Bogomiłów:
Obrazek

Godne uwagi wydają się nowoczesne budynki parlamentarno-rządowe, zniszczone podczas oblężenia Sarajeva. Odbudowane, ze stali i szkła:
Obrazek

Obrazek

... i to na tyle zabytków
... cdn .
Następna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies