Witam forum przeglądam już od ponad roku i jest na nim maaaaaasa informacji. Ale chciałbym się upewnić i zapytać jeszcze o kilka spraw.
Mam w głowie taki mętlik, że sam nie wiem od czego mam zacząć
Niestety nie udało się załatwić samochodu oraz ludzi więc wyjeżdzam we 2 z dziewczyną a naszym jedynym (?) ekonomicznym środkiem transportu zostaje autokar.
I tu pierwsze pytanie, a raczej prośba o jakąś rade.
Do wyboru mamy albo sam przejazd czyli ok 500zł od osoby w obie strony albo przejazd + zakwaterowanie (najczęściej jest to 12 dni 9 noclegów) w cenie ok 900-1100 zł. Z jednej strony wolelibyśmy wybrać kwaterę samemu na miejscu ale nie wiem czy pokój dla 2 osób znajdziemy w podobnej cenie.
I teraz bardzo ważne pytanie na które nie znalazłem tutaj odpowiedzi:)
Wiem że zarówno do Splitu jak i do Dubrovnika jeździ dużo autobusów zatrzymując się w miasteczkach po drodze. Zna ktoś może przybliżone ceny biletów? Są jakieś studenckie zniżki na legitymację albo kartę euro26? Oprócz samych wyżej wymienionych miast bardziej interesują mnie krótkie odcinki do Tucepi czy Baskiej Vody.
Druga sprawa to jak wygląda końcówka sezonu? Wyjazd planujemy na ostatnie dni sierpnia albo początek września. Możemy liczyć jeszcze na jakieś festyny, imprezy i tym podobne? Czy wygląda to podobnie jak w Sopocie gdzie praktycznie z dnia na dzień Monciak pustoszeje? Bo oprócz samego odpoczynku liczymy też na jakąś rozrywkę.
I jeszcze taka głupia sprawa:) Na fotorelacjach często przewijały się drzewka mandarynkowe/granaty/cytryny/winogrona itp Jak Chorwaci zapatrują się na tego typu "atrakcję" ? Czy gospodarze pozwalają spróbować owoców prosto z drzewa? Dużo ich tam jest czy to raczej sporadyczne przypadki?
Oczywiście drobnych pytań miałem dużo więcej ale na większość znalazłem już tu rozwiązanie a cześć wypadła mi z głowy, jak sobie cokolwiek przypomnę to jeszcze dopisze:)
Pozdrawiam:)