Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ograniczenia wklejania zdjęć.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran
Ograniczenia wklejania zdjęć.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.05.2010 09:38

29 strona tematu "Wiosna wiosna...." otwierała mi się 2,5 min a mam NEO 1024 kB

Jestem za wprowadzeniem pewnych ograniczeń w ilości i wadze wklejanych zdjęć do postów. Wielkość jest już ograniczona, ale to chyba jeszcze za mało.

1. Max 3 zdjecia na jeden post
2. Max 250 kB na jedno zdjęcie.
3. Ewentualnie można wklejać miniaturki w ilości i wadze nie przekraczającej równowartości sumy wagi 3x250 kB = 750 kB na post
4. Ograniczenie nie dotyczyłoby jedynie działów "Nasze Relacje z podróży", "Chorwacja w naszym obiektywie" i "Jak nie Chorwacja to...???"

Przez to, że tyle zdjęć jest wklejanych do jednego postu przestało mi się tu chcieć zaglądać, bo strona otwiera się baaardzo wolno.

Ankieta będzie trwała 14 dni od dzisiaj. czyli do 7 czerwca

Matematyka jest prosta
jeśli na stronę wchodzi 15 postów, a w każdym można umieścić po 10 zdjęć, a każde z nich waży po 300 kb to mamy prosty rachunek że taka strona będzie ważyła 45 MB 8O :twisted:

Natomiast jeśli ograniczymy wielkość i wagę zdjęć do proponowanych ilości i wielkości to
15 postów po 3 zdjęcia max 250 kB = 11,5 MB... jest różnica :?:

PRAWIE czterokrotna :!:

Pozdrav :papa:
Ostatnio edytowano 11.10.2010 10:34 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 5 razy
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.05.2010 09:54

Jestem za, a nawet przeciw ... :D

Nie odczuwam, tak jak ty, tych ilości zdjęć, a nawet, jeżeli,
to sobie radzę otwierając taki temat w tle, ale to nie o to chodzi ...

Pytanie - czy podlinkowane miniaturki też po trzy?

Takie 150 - 200 px na szerokości już daje pojęcie o treści zdjęcia
i pozwala dokonać wyboru, czy warto obejrzeć całe, a jednocześnie nie obciąża tak łącza jak mało skompresowane 800 px?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.05.2010 09:56

Myślę, że warto by było przeliczyć tutaj ilość x "waga" miniaturek tak, żeby nie przekraczały max 3x250 kB czyli 750 kB a na miniaturki to już chyba sporo i to jest też dobre rozwiązanie Obrazek

Czyli jeśli miniaturka będzie ważyć 75 kB to można by było umieścić ich 10 :D w każdym poście.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.05.2010 10:06

A ja mam mieszane uczucia...
Fakt, niektóre strony długo się otwierają. Ale aż tak bardzo mi to nie przeszkadza - otwieram w nowej zakładce, a w tym czasie czytam coś innego.

Ale co z relacjami? Nie wyobrażam sobie tylko trzech zdjęć w jednym odcinku. Jasne, można dzielić odcinek na krótsze posty, ale, moim zdaniem, będzie gorzej - relacje rozrosną się ponad miarę, np. zamiast 30 stron będzie 90 8O
Ja nie chcę pisać relacji, jeśli będę miała jakieś sztywne ograniczenie - 3 zdjęcia, nie więcej! Myślę, że nie tylko ja...

Więc jednak jestem przeciwko ograniczeniom. Zwłaszcza takim restrykcyjnym. OK, można ograniczyć, ale żeby to było oparte na zdrowym rozsądku i wolnej woli, a nie, że 3 zdjęcia i ani jednego więcej.

Pozdrawiam.

P.S. Nie lubię miniaturek w relacjach :)
Ostatnio edytowano 24.05.2010 10:06 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 24.05.2010 10:06

Pozostaje Ci przeglądać wątki typu:
"Jadę za 2 dni do Chorwacji, co warto zwiedzić"
albo
"Zabawa w skojarzenia"
tam nie ma zdjęć i otwierają się b. szybko.
:wink: :wink: :wink:
(jeszcze był taki fajny szybkootwierający o IV RP) :wink:

A tak na poważnie. Idąc tym tropem i będąc konsekwentnym powinieneś to samo zaproponować w wątkach typu "Relacja z podróży"

(w międzyczasie taki punkt projektu nowego regulaminu powstał)

pzdr :D :D :D
Ostatnio edytowano 24.05.2010 12:02 przez longtom, łącznie edytowano 1 raz
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 24.05.2010 10:06

Nie jestem przekonany czy takie ograniczenie coś da... Spowoduje jedynie, że zamiast jednej strony ze 150 zdjęciami, będzie tych stron 5 po 30 zdjęć, które i tak trzeba otworzyć. Suma summarum na jedno wyjdzie. Wydaje mi się, że Weldon zasugerował dobre rozwiązanie - zamieszczanie miniaturek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.05.2010 10:07

Leszek Skupin napisał(a):Czyli jeśli miniaturka będzie ważyć 75 kB to można by było umieścić ich 10 :D

Z pewnością ograniczy to ilość kolejnych postów tej samej osoby, co by mogło rodzić kolejne konflikty.
Też myślę, że nie ilość, ale waga niech decyduje ...

Natomiast z relacjami i, zwłaszcza, fotorelacjami może być problem :(
W tym przypadku fotki są zwierciadłem naszych przeżyć ...
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.05.2010 10:07

Pisaliśmy jednocześnie :!: Właśnie dopisałem pkt. 4 ;)

OK po to założyłem ten temat żeby Was zapytać co o tym sądzicie i jak wspólnie zaradzić długiemu otwieraniu się niektórych stron
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 24.05.2010 10:09

Trzy posty w odpowiedzi w ciągu 2 minut:
wsadziłeś kij w mrowisko :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.05.2010 10:12

Dobrze baardzo dobrze to znaczy że Wam zależy na tym forum i jego wyglądzie i jakości baaaardzo mnie to cieszy :!: :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.05.2010 10:14

longtom napisał(a):wsadziłeś kij w mrowisko :wink:

Lepszy kij w mrowisku, niż drążek w ... ups 8O przepraszam, tak mi się skojarzyło :D

OK już widzę pkt. 4, ale już nie będę nic zmieniał ...
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 24.05.2010 10:16

Na próbę: miniaturka ma wielkość 150x91px 7,25kb

Obrazek

Chciałem dodać, że mi się wszytko szybko otwiera ;)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 24.05.2010 10:23

Arek napisał(a):Nie jestem przekonany czy takie ograniczenie coś da... Spowoduje jedynie, że zamiast jednej strony ze 150 zdjęciami, będzie tych stron 5 po 30 zdjęć, które i tak trzeba otworzyć. Suma summarum na jedno wyjdzie. Wydaje mi się, że Weldon zasugerował dobre rozwiązanie - zamieszczanie miniaturek

Jest faktem, że niektóre wątki otwierają się długo. Jest prawdą, że niekiedy obok siebie jest kilka zdjęć bardzo podobnych. Też bym wolał aby relacje otwierały się szybciej. Ale z drugiej strony nie lubię relacji z miniaturkami.
Wybierając mniejsze zło wolę poczekać aż wszystko mi się samo otworzy.
pzdr :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.05.2010 10:32

Równie dobrze możnaby nakazać wstawianie tylko linka do albumu...

Ja tam mogę poczekać...
Jestem na nie i tak głosuję.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.05.2010 10:36

longtom napisał(a):Wybierając mniejsze zło wolę poczekać aż wszystko mi się samo otworzy.:

Ale Leszek ma rację. Dobrym zwyczajem w internecie, jest tworzenie,
nie dla zasady albo dla samego siebie, ale dla tych, którzy nie mają takich możliwości jak my.
Stąd ograniczenia w wielkości witryn, wielkości i ilości zdjęć, plików flash i innych wodotrysków.
Nie zwracałem na to do tej pory uwagi i też sobie jakoś radziłem, czekając,
ale nie można być samolubnym. Myślę, że ja przynajmniej, spokojnie
dam sobie radę operując miniaturkami i galeriami, i uda mi się zachęcić do ich obejrzenia...

Dobrym słowem na przykład ... :wink:
Następna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja