mario14 napisał(a):Witam ponownie!Moja historia wyglada nastepujaco...
Od niemal miesiaca mieszkam w Splicie! Kto byl ten wie, ze miasto cudowne,ludzie sympatyczni, a pogoda...co tu duzo mowic w koszulce z krotkim rekawkiem i krotkich spodenkach dawno w marcu nie chodzilem:) Ale do rzeczy...zameldowalem sie na pobyt turystyczny, wynajalem mieszkanie i mam zamiar troche tu jeszcze pomieszkac! W czerwcu gdy konczy sie ustawowy pobyt 90dniowy wracam na 2tyg. do Polski i...no wlasnie co dalej ?! Mysle ze rady p. Kasia najbardziej mi pomoga ew. kogos kto tez staral sie o przedluzony pobyt! Czytalem ustawe, ktora p. Kasia mi wyslala, o przedluzeniu pobytu na nast. 3mies i szczerze mowiac lekko "zglupialem". Jest tam o laczeniu rodzin, kontrakcie itp. ale w pokrewnym temacie wyczytalem, ze jest mozliwosc przedluzenia pobytu jesli wlasciciel mieszkania wykazuje srodki na moje utrzymanie. Prosilbym o opisanie doslownie w kilku slowach wszystkich mozliwosci. Moja sytuacja wyglada tak, ze pracuje dla polskiej firmy, jako konsultant/analityk badajacy chor. rynek (branzy ktora zachowam dla siebie)...czy to mi w czyms pomoze? Mialem tez to szczescie, ze wlasciciele mieszkania, ktore wynajmuje mowia po ang. i jestem w stanie zalatwic z nimi niemal kazda rzecz...ktora opcja bedzie dla mnie najlepsza?
Z gory dziekuje za kazda najmniejsza pomoc...Pozdrawiam wszytkich cromaniakow
Pracujesz.. A pozolenie na pracę masz?
Wnioskuję, że nie, skoro masz pobyt turystyczny...
Jeśli pracodawca zechce zatrudnić Cię legalnie, to chyba najlepszy pretekst, by mieć prawo pobytu (wówczas jest to pobyt czasowy), ale praca musi być legalna i łącznie z pracodawcą (czy raczej z jego pomocą) musisz wystąpić o pozwolenie na pracę. Czas pobytu będzie zależał od czasu trwania umowy o pracę (kontraktu). Jeśli pracowałeś na czarno, to nikomu o tym nie wspominaj, bo to powód do deportacji (nawet natychmiastowej) i zakazu wjazdu do RH na jakiś czas.
rad starnaca czyli praca obcokrajowca w RH.
Co do możliwości uzyskania kolejnego pobytu turystycznego: (uprzedzam, że nie jestem ekspertem w interpretacji ustaw... )według mnie, kiedy wykorzystasz wszystkich 90 dni pobytu tyrystycznego (zarejestrowanego), to następne (zarejestrowane i legalne) możesz dostać dopiero po upływie 6 miesięcy od daty pierwszego wjazdu do RH. Ciebie póki co dotyczny
kratkotrajni boravak a nie
privremeni. Przy tym wariancie ja się nie dopatrzyłam żadnych możliwości przedłużenia bez konkretnego powodu (bez kontraktu o pracę, bez kontraktu na badania naukowe, bez stypendium naukowego, bez elementu łączenia rodzin itp.). Jeśli Ty coś tam wyczytałeś o możliwości przedłuzenia na podstawie zabezpieczenia środków na pobyt od strony gospodarza, to podaj mi paragraf i artykuł, zajrzę; ale ja to raczej kojarzę z pobytem czasowym.
Dla jasności raz jeszcze:
- pobyt turystyczny (ten do 90 dni) to
kratkotrajni boravak
- pobyt czasowy (jego długość uzależniona jest od powodu, dla którego został on przyznany) to
privremeni boravak
P.S. Możesz też wysłać zapytanie do MUP-u.
Pozdrawiam