Hej!
Właśnie wróciłem z Makarskiej. Był to mój pierwszy wyjazd do Chorwacji. Jechałem tam z żoną i parą przyjaciół. Wrażenia mogę podsumować jednym, niecenzuralnym słowem - ZAJEBIŚCIE
Gadanie typu - plaże w Makarskiej są zatłoczone i nie można na nich znaleźć miejsca, to bzdura. Owszem - jest tłoczno, ale miejsce da się znaleźć bez większego problemu. Tłum ludzi w dzień, wieczorem i w nocy tworzy niepowtarzalny klimat. Można poczuć atmosferę wakacji, podczas których coś się dzieje. Można poczuć, że jesteśmy w miejscu, gdzie nie jesteśmy skazani na odludne wegetowanie w jakiejś dziurze, gdzie diabeł mówi dobranoc.
Makarska to miejsce idealne. Jest przepiękna, urokliwa i cudowna. Tłum ludzi wszelkich narodowości tworzy niezapomniany klimat. Poza tym, Makarska jest piękna sama w sobie. Śliczne miasto, sklepiki, góry, skałki, plaża... Miód, malina
Z żoną wybrałem się na rejs stateczkiem ("PASAT") na wyspy Brać i Hvar. Super sprawa. Pojechałem też do Dubrovnika zobaczyć przepiękne stare miasto. Dubrovnik jest śliczny, pełno w nim Polaków (to in minus) i Amerykanów (nie lubię tej nacji), ale zdecydowanie lepszym miejscem na wypoczynek jest Makarska. Jest na tyle mała, że wszędzie można dojść piechotą, ale na tyle duża, że człowiek wszystko ma, czego może sobie zażyczyć. Sklepy, knajpy, nocne życie, piękne widoki.
My ze swojego apartamentu mieliśmy ok. 100m do centrum, ale w nocy zapewniało nam to absolutny spokój. Tak więc, wszędzie mieliśmy blisko, ale jednocześnie, mieliśmy zapewniony nocny spokój, kiedy tego chcieliśmy. Widziałem kilka miejscowości w rejonie Riwiery Makarskiej, ale żadna z nich nie ma nawet ułamka procenta z uroku samej Makarskiej. To miasto ma tak niepowtarzalny klimat i urok, że żadna Baska Voda czy inne
takie, nie mają się co do niej równać.
Chorwacja mnie urzekła, a Makarska powaliła na kolana. Moim zdaniem Makarska jest odpowiednim miejscem dla każdego - od małego szkraba do wiekowego staruszka.
Z tekstów wyczytanych na tym forum widzę, że Makarska ma różne opinie. Że niby tłoczna. że niefajna.... Powiem tak - TO BZDURY! Jest to przepiękne miejsce, nieporównywalne z okolicznymi wioseczkami na Riwierze Makarskiej, gdzie nic się nie dzieje i można umrzeć z nudów, jeśli ma się jakieś inne wymagania poza plażowaniem. Tłumy ludzi są, ale takie same tłumy widziałem na wyspach Brać i Hvar, jednak zdecydowanie te miejsca ustępowały klimatowi Makarskiej.
Polecam Makarską każdemu, kto chce poczuć klimat Dalmacji.
W wolnym czasie postaram się o bardziej szczegółową relację wraz ze zdjęciami. [ ...ciach...]