Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korekta trasy dla nowicjusza.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ledd1
Plażowicz
Korekta trasy dla nowicjusza.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ledd1 » 23.07.2009 21:05

Jako, że jestem nowy - witam wszystkich.
Przeglądałem FAQ odnośnie tras do Chorwacji. Mam swoją opcję dojazdu w/g Waszych opisów ale mam prośbę o ocenę takiego dojazdu.
Może ktoś tak jechał i wie czy warto się łamać czy jechać w/g standardu z ominięciem Słoweńskiego, bardzo "długiego" odcinka autostrady.
Trasa wygląda następująco:

Cieszyn
Frydek Mistek
Nowy Jicin
Olomouc
Brno
Bratysława
Eisenstadt
Lanzenkirchen
Gornja Rdgona
Lenart
Ptuj
Karlovac
Split.

Za oceny i poprawki będę wdzięczny. Stawiam Rakiję :D
rafalopat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalopat » 23.07.2009 21:32

Brno - Bratysława ? nie bardzo kumam albo jedz zaraz za Cieszynem na Słowację do Zliny (płacisz za winietę na autostrady tylko na Słowacji) albo już jedz na Wiedeń przez Mikulov (strefa "wolnocłowa" i tani alkohol, winieta na Czechy)
Karlovacko - Split - hmmm polecam na Knin, Sinj (nie autostradą) i odwiedzić Plitvicka Jezera.
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 24.07.2009 05:51

Koniecznie za odcinego bratysławski chcesz płacić zakolejną winiete? Popiewam przedmówcę albo w Czechach na Mikulow i tylko płacisz za winietę czeską, albo za Cieszynem od razu na Cadcę i Żylinę i płacisz tylko za winietę słowacką.
Za oszczędzone pieniądze kupujesz nam tą rakiję ;)

Ja z B-B jechałam przez Słowację - tylko daltego ze mielismy auto na gaz który na Slowacji bł tanszy o ok 60 groszy na litrze niż w Czechach.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 24.07.2009 06:03

My pojechaliśmy w tym roku Brno-Bratysława,rok temu na Zilinę i stwierdzam że Przez Brno-Bratysława jest dużo szybciej a za winietkę Czeską czy Słowacką dużo rakiji nie nakupujesz.A z Bratysławy to tylko na autostradę Węgierską.
Tą trasą Janki-Szibenik 16 godz.
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 24.07.2009 06:38

Jeśli chcesz jechać do Brna to zamiast do Bratysławy przed Słowacją skręć na Breclav i potem na Eiedeń.
Ja rok temu jechałem z Brna na Bratysławę i może nie jest to zła opcja ale w tym roku pojadę tak jak piszę.
Nie kupujesz winiety na Słowację a czas przejazdu taki sam - mniej więcej tak to wygląda.
trasa

Inna kwestia to taka, że jeśli jedziesz przez Cieszyn to nie ma sensu jechać do Brna tylko na Bratysławę Słowacką autostradą. Dodawanie kilometrów, żeby wjechać na słabe drogi Czechów i do tego jeszcze płacenie za to jest kompletnie bez sensu bo po Słowackiej stronie masz autostradę.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 24.07.2009 07:26

Tą trasę którą podałeś już przerobiłem kilka razy,wcale nie jest szybsza i tańsza,to co wiem to na trasie Zilina-Bratysława roboty drogowe,dlatego wybrałem opcję Brno-Bratysława i nie żałuje ,żadnych spowolnień,a koszt dodatkowej winietki to żaden wydatek przy wydanych kilku tys.zł na wczasy w Chorwacji.Każdy wybiera drogę która mu pasuje,nie zawsze jest tak jak by się chciało.Następnym razem pojadę całą autostradą Węgierską nie skracając o drogę 81,trzeba wszystkiego wypróbować.
jomamoto
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jomamoto » 24.07.2009 08:55

Polecam trasę brno Mikulow Wiedeń. Prościej niż z Brna na Bratysławę. Z Zagrzebia jedź już prosto autostradą do samego Splitu. Jadranską się namęczysz jak jedziesz pierwszy raz. Na niej nie ma gdzie wyprzedzić ciężarówek i innych zawalidrogów.
rafalopat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalopat » 24.07.2009 08:59

Na poniższej mapie (google sam ostatnio porównuje różne trasy) widać co ciekawe, że trasa Z Brna przez Mikulov jest najszybsza, najkrótsza i najtańsza a każdy może jechać jak tam sobie chce - nawet i przez Bratysławę (piękne miasto)
http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=49.17093,16.688232&daddr=wiede%C5%84&geocode=&hl=pl&mra=dme&mrcr=0&mrsp=0&sz=8&sll=48.6064,16.73584&sspn=1.783345,4.938354&ie=UTF8&z=8
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 24.07.2009 10:10

jomamoto napisał(a):Polecam trasę brno Mikulow Wiedeń. Prościej niż z Brna na Bratysławę.

No to ciekawa opinia. A jechałeś moźe trasą Brno-Breclav-Wiedeń? Według mnie to jest optymalna droga jeżeli przez Wiedeń od Brna. To się dopiero zmieni gdy w Austrii wybudują autostradę od Wiednia do Czech.
PZDR
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 24.07.2009 21:22

szpecgos napisał(a):Jeśli chcesz jechać do Brna to zamiast do Bratysławy przed Słowacją skręć na Breclav i potem na Eiedeń.
Ja rok temu jechałem z Brna na Bratysławę i może nie jest to zła opcja ale w tym roku pojadę tak jak piszę.
Nie kupujesz winiety na Słowację a czas przejazdu taki sam - mniej więcej tak to wygląda.
trasa

Inna kwestia to taka, że jeśli jedziesz przez Cieszyn to nie ma sensu jechać do Brna tylko na Bratysławę Słowacką autostradą. Dodawanie kilometrów, żeby wjechać na słabe drogi Czechów i do tego jeszcze płacenie za to jest kompletnie bez sensu bo po Słowackiej stronie masz autostradę.

Jadę dokładnie tą samą trasą (tylko z okolic Rybnika) !
Powiedz, czy tam te okolice Mureck i Ptuj łatwo pokonać i się nie zgubić ?
Są znaki itp ?

Pozdrawiam
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 25.07.2009 09:32

jackuc napisał(a):
szpecgos napisał(a):Jeśli chcesz jechać do Brna to zamiast do Bratysławy przed Słowacją skręć na Breclav i potem na Eiedeń.
trasa

Jadę dokładnie tą samą trasą (tylko z okolic Rybnika) !
Powiedz, czy tam te okolice Mureck i Ptuj łatwo pokonać i się nie zgubić ?
Są znaki itp ?

Pozdrawiam

Są znaki ogólnie nie ma z tym problemu przejazd jest prosty krajobrazowy. W Słowenii trzeba mieć tylko trochę mniejsze zaufanie do nawigacji nawet jak się ma najnowsze mapy - chociaż Mureck-Ptuj obecnie chyba nie było zbyt wielu zmian - w samym Ptuj jest tylko nowa obwodnica - ale to jest opisane na forum.

Pozdrawiam.
Ledd1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ledd1 » 25.07.2009 16:05

Dziękuję za odpowiedzi. Coś muszę wybrać do jazdy. Planuję wyjazd w piątek 31 lipca ok. godz 18-19 z Jastrzębia Zdroju. Być może odezwie się ktoś kto pogina też w tym czasie na Chorwację.
Tymczasem dziękuję za informacje i podpowiedzi. :D

Opcja prawie ostateczna jest taka:
CIESZYN - CADCA - ŻILINA - TRNAVA - BRATISLAVA - WIEDEŃ - MURECK - LENART - PTUJ - KARLOVAC - TROGIR .

Jeszcze raz dzięki.
Ostatnio edytowano 25.07.2009 21:39 przez Ledd1, łącznie edytowano 1 raz
ireksl
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ireksl » 25.07.2009 20:26

Jadąc przez Cieszyn - Cadca trzeba wykupywać czeską winietkę :?:
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 25.07.2009 20:54

Nie trzeba.
ireksl
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ireksl » 25.07.2009 21:30

Dzięki :D

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone