Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WAKACJE 2009 - Turcja, Kemer, Pamukkale Kapadocja.

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.07.2009 20:47

SPIS TREŚCI

1. PRZELOT DO ANTALYI

2. TURCJA cz.1

3. TURCJA cz.2 - trochę historii

4. TURCJA cz.3 Turcja współczesna - Mustafa Kemal http://turcjawsandalach.pl/content/mustafa-kemal

5. MIASTECZKO KEMER

6. PARK HOTEL *** all inclusive

7. KEMER - marina, parki, fontanny, pomniki, drzewa, kwiatki (oraz delfiny i kotki)

8. KEMER - plażowanie, pływanie, nadmorskie fotografowanie

9. KEMER - wycieczki fakultatywne

10. Wycieczka do Hierapolis i Pamukkale

cz.I Przejazd i zwiedzanie Hierapolis (ruin starożytnego miasta)

cz.II Zwiedzanie Pamukkale (Bawełnianego Zamku), kąpiel w basenie Kleopatry i powrót

11. Zakupy w Kemer

12. KAPADOCJA - kolebka cywilizacji tytułem wstępu

13.1 Wycieczka do Kapadocji - dzień pierwszy - KONYA

13.2 Wycieczka do Kapadocji - dzień pierwszy - PODZIEMNE MIASTA

13.3 Wycieczka do Kapadocji - dzień pierwszy - DWA PUNKTY WIDOKOWE, AVANOS

14.1 Wycieczka do Kapadocji - dzień drugi - BALONY i KOŚCIOŁY w GOREME

14.2 Wycieczka do Kapadocji - dzień drugi - PUNKTY WIDOKOWE, fabryka HANEM

14.3 Powrót i podsumowanie wycieczki

15. Kamyczki i promyczki

16. Powrót do kraju

17. Posumowanie wakacji w Turcji

WSTĘP

Po dziesięciu pobytach na wakacjach w Chorwacji jeżdżąc tam od 1997 roku własnym samochodem na różne kempingi z przerwą w 1999 r. (pobyt na Węgrzech, samochód, kemping) i w 2007 r. (pobyt w Grecji, autokar, apartament), na wakacje AD 2009 wybrałem się do Turcji, do miejscowości Kemer, przelot samolotem , pobyt w hotelu Park*** wyżywienie all inclusive.

Do "zdrady" Chorwacji (podobnie jak Wojana) namówili mnie znajomi, nawiasem mówiąc Ci sami, którzy w 1997 roku rzucili hasło pierwszego wyjazdu do Chorwacji (Oni byli później tylko dwa razy).

Dałem się skusić ofertą z biura Nowa Itaka, która końcem 2008 roku przyszła e-mailem na skrzynkę pocztową, zarówno do Nich, jak i do mnie.

Z oferty tej wybraliśmy dwutygodniowy pobyt w Kemer, w terminie 26.06.2009 - 10.07.2009 r. w hotelu Park, po promocyjnej grudniowej cenie 2275 zł od osoby, z gwarancją ceny przy wpłacie zaliczki do końca roku oraz z jedną wycieczką fakultatywną gratis.

Oferta Itaki

Za wyborem Kemer na riwierze tureckiej zadecydowało też położenie tej miejscowości u podnóża gór, a więc z widokami troszkę podobnymi jak w Dalmacji.

Kemer- zdjęcie z netu

Obrazek

Makarska- zdjęcie z netu

Obrazek

Na 40 dni przed planowanym terminem wczasów wpłaciliśmy resztę kwoty - i nastąpiło odliczanie dni do wyjazdu na urlop.

Po przyjeździe z wakacji 2008 zakupiłem puszkę-skarbonkę (skopiowałem pomysł Janusza "krakuscity")

Obrazek

do której wrzucałem (jak miałem) monety pięciozłotowe, otwarcie skarbonki nastąpiło w ostatnim dniu przed wyjazdem

Obrazek

i jak się okazało, uzbierała się całkiem przyzwoita sumka do wydania na wakacjach

Obrazek

W skarbonce, która wraz z monetami ważyła ok. 1 kg uzbierało się przez kilka miesięcy
160 monet pięciozłotowych, czyli kwota 800 zł

Polecam wszystkim, młodym i starym zakupić sobie skarbonkę i w ciągu roku wrzucać do niej pieniążki.
Ja nową puszkę-skarbonkę na wakacje 2010 (w Chorwacji lub w Turcji) zakupiłem i nie jest już pusta.

W piątek 26 czerwca nadszedł dzień wylotu na wakacje, ale z tym wylotem miałem nerwową przygodę
- mało brakowało, abym nie poleciał.

CDN.
Ostatnio edytowano 04.11.2009 14:15 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 43 razy
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 16.07.2009 21:14

Też mam taką puszkę skarbonkę i też wrzucam same 5zł. Wieczorkiem zagladam do portmonetki i jak mam to wrzucam, czasem wcale, czasem kilka. Zauważyłam, że czasem w sklepie specjalnie rozmieniam kase, żeby 5 nie wydać ;-)
czekamy na dalsza relację.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.07.2009 21:26

Widzę, że pomysł ze skarbonką znany.
Dziś w portmonetce były dwie"piątki" - już są w puszce :lol:
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 16.07.2009 21:57

ja wiedziałem, że będzie relacja Janusza...
ale nie spodziewałem się takowej skarbonki...
no - nie wiem, czy przy mojej ślubnej długo by się uchowała, skarbonka znaczy się, nie ślubna...

rzecz jasna przysiadam na zydelku...
początek kojarzy mi się z ubiegłym rokiem ( Fethiye )...
ale poczekamy na lekturę...
może będzie rozwód po iluś tam latach, tym razem na rzecz TR a nie Egiptu...

:wink: :wink: :P :P
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.07.2009 22:02

jacky6 a czy ślubna umie otwierać konserwy :?: :wink: :lol:
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 16.07.2009 22:07

Janusz Bajcer napisał(a):jacky6 a czy ślubna umie otwierać konserwy :?: :wink: :lol:

nieważne konserwy, liczy się kasiorek...
nawet do banku potrafi się włamać...
opery mydlaste dają tyle gotowych receptur...
...
ale, ale - zydelek zagrzany...
...
pierwsze widoki z lotu ptaka dech zapychają...
...
więc nawijaj bracie serdeczny...

:cry: :cry: :wink: :wink: :twisted: :twisted: :P :P
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 16.07.2009 22:08

Podjerzewam, że ślubna jednak umie otwierać konserwy :wink: jednak to własnie musi być skarbonka z której nie można podbierać. Najlepiej taka do zbicia, ale bez otwieranego dołu. Niestety ciężko takie kupić, a te puszki są łatwo dostępne. Mi szkoda otwierać i niszczyc puszkę dla paru piątek więc moja się uchowuje. Z tym że ja moją przeznaczam na zimowe szaleństwo na stoku ;-)
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 16.07.2009 22:14

Jutro biegnę kupić puszkę.Niewiem jak z wrzucaniem bedzie,ale jak już skarbonka będzie to co tak pusta będzie stać?
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 16.07.2009 22:21

właśnie kończę - "dębowe mocne" - dwd przed Kapadocją - powinno wystarczyć wedle receptury Januszka na jeden wieczór sentymentalny ...
Goreme czeka ....
Janusz nawijaj...

:wink: :wink: :twisted: :twisted: :P :P
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 16.07.2009 23:41

Janusz, melduje się...

PZDR
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.07.2009 00:58

to ja ewa napisał(a):Jutro biegnę kupić puszkę.Niewiem jak z wrzucaniem bedzie,ale jak już skarbonka będzie to co tak pusta będzie stać?

Ewa, przyjmij do wrzucania sposób Ity, ja tez mam taki :lol:

Rafał K napisał(a):Janusz, melduje się...

PZDR

Rafale, spocznij .... :wink:
jarop11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarop11 » 17.07.2009 07:18

Witaj Januszu!! Stęskniliśmy się za Tobą przez te dwa tygodnie :D
Pozdrawiam i czekam na dalszą relację :D

Ja taką skarbonkę daję wszystkim maluchom urodzonym w rodzinie :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.07.2009 07:34

No i zaglądam a tu dalej nic.
Chata wolna więc do roboty.
Czekamy. Nie daj się dłużej prosić.
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 17.07.2009 08:11

Też wrzucamy do skarbonki piątki od kilku lat.Tylko,że raz w miesiącu opróżniamy ,zamieniamy na papier i chowamy do urlopowego portfela.
Czekam z utęsknieniem :) na dalszy ciąg relacji Janusza.Zapowiada się extra.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 17.07.2009 10:47

Chyba też muszę się zaopatrzyć w taką skarbonkę :) , będzie jak znalazł przy planowanej przyszłorocznej zdradzie Cro (bo aż do rozwodu jak u Wojana to pewnie ne dojdzie :wink: ). Teraz dzielę letnie wakacje na dwa tygodnie pod namiotem na kaszubskiej łące u gospodarza i tydzień gdzieś w ciepłych krajach, za rok ta porporcja ma być odwrotna, to i więcej kasy będzie do wydania...

Januszu, ciekawe co to za nerwówka przed wylotem? Ale pewnie będę musiała trochę poczekać :( na odpowiedź, bo za kilka godzin wyruszam w "świat" bez dostępu do sieci... Chyba że :idea: zdążysz z kolejnym odcinkiem przed 15-tą?
Następna strona

Powrót do Turcja - Türkiye