napisał(a) Jolzag » 15.07.2009 10:39
1. Okrug Gornji to raczej malutkie miasteczko, tętniące życiem w dzień, ale o 22.00 jest cisza jak makiem zasiał. Nie bardzo wiem, co oprócz morza można zaoferować 4 latkowi. Pod marketami stoją różnego rodzaju automaty na pieniądze, którymi może pojeździć. Ale zapewniam cię, że nie będzie chciał wyjść z morza. Koniecznie opłucz go zaraz po wyjściu pod prysznicem, bo woda jest cholernie słona. Możesz udać się z nim na wycieczkę do Trogiru. W porcie są piękne łodzie i statki wycieczkowe, które możecie pooglądać, a na deptaku i w wąskich uliczkach Trogiru jest mnóstwo straganów z pamiątkami, lodami, słodyczami oraz gabloty z żywymi owocami morza, które możecie zamówić do jedzienia ( oczywiście nie mówię tu o 4 latku), ale możesz mu pokazać. Tylko trzymaj się za kieszeń;)
2. Nie mam pojęcia co to jest PADI. W związku z tym odpowiedzi na to pytanie z mojej strony nie dostaniesz.
3. My jadaliśmy w restauracji na końcu deptaka przy małym porcie, do którego przypływają z Trogiru taxówki wodne. Po drugiem stronie ulicy na rogu. Bardzo sympatyczna knajpka. Mają szeroki wybór menu, a obsługa jest rewelacyjna. Zwłaszcza młody kelner, który po konsumpcji zawsze podaje "medicine" czyli likier dla pań i travarice dla panów. Oczywiście gratis od firmy. Bardzo polecam! Bardzo sympatyczni właściciele i rozmawiają trochę po polsku.
4. Niestety co do korków to nie ma reguły. Jak będziesz wjeźdzać na Ciovo to raczej ominie cię stanie w korku. Ale przy wyjeździe jest masakra. Musisz niestety odstać swoje. My 1,5 godziny. Chyba, że wyjedziesz bardzo rano ok. 5.00-6.00. Polecam dlatego tylko piesze wycieczki do Trogiru. Samochodem w ogóle się nie ruszaj. Szkoda Twojego czasu i nerw.