napisał(a) darek1 » 28.06.2009 17:38
pukka napisał(a):Jadę niedługo grupą z uczelni do Splitu, gdzie będzie organizowany wieczorek regionalny i teraz tak główkujemy, co możemy pokazać Chorwatom, co jest typowo polskie, a oni tego na oczy nie widzieli i w ustach nie mieli. Macie jakieś rady?
Koleżanko Pukka. Napewno flaki zamojskie z puszki, golonka, żeberka w kapuście, bimber zamojski jak to kolega przedmówca słusznie powiedział, swojska kiełbasa, ogórki kiszone, śledzie w occie, kaszanka Olewnika w grubej kiszce, salceson czarny i bruszwicki, gołobki z Sokołowa, pierogi ruskie, placki ziemniaczane z cebulka. Z napojów kwas chlebowy, podpiwek, krakowska sucha, boczek wedzony ze wsi. Z napojów wyskokowych - żytnia zimna zmrożona i chlebuś czarny na wagę ze smalcem z miesem i cebula, pasztetowa wędzona. Dla mniej wymagaj acych chorwatów wódka stargradzka lub lodowa silnie zmrożona coby nie rozpoznali do końca smaku. Na koniec po kilku kielichach proponuje czar PGR lub inaczej mówiac Vistula co nie wieje, nie młóci, a chłopa obróci za 3, 50 zł butelka 0,7.