Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Istria

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agak76
Autostopowicz
Istria

Nieprzeczytany postnapisał(a) agak76 » 21.04.2009 12:58

Witam wszystkich na forum! Mam prośbę o udzielenie mi odpowiedzi na kilka pytań, siedzę już kilka dni na tej stronie, czytam i czytam i już nic niewiem - ale od początku - wybieram się z mężem i 3 letnią córeczką do Chorwacji w miesiącu wrześniu na około 10 dni i wiem że pojedziemy na Istrię, z tym że się waham między miastem Rabac a Rovinj - ponieważ chcemy popłynąć do Wenecji (czy jest to możliwe?), pojechać do miasta Triest - Włochy, zwiedzić wyspę KRK - wodospady. Mam pytanie: ile zajmuje objechanie Istrii?, czy możliwe jest zwiedzenie Wenecji i Triestu? Jaki jest koszt 10 pobytu w w/w miastach, tak w przybliżeniu - chodzi mi o to na jaką kwotę się nastawić (jak wiecie z kasą jest różnie) - czy wystarczy 5.000,00 zł? Jaką trasę wybrać jadąc z Polski (może ktoś miał podobny plan urlopu)? Czekam również na jakieś propozycje - ale tylko na tę część Chorwacji. Z góry dziękuję!
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 21.04.2009 13:24

Wszystkie te informacje znajdziesz po użyciu wyszukiwarki :wink: wierzę że część z nich czytałaś :wink:

Np.
Jak zwiedzić Wenecje będąc na Istrii ?
Którą miejscowość na Istrii polecacie!
Super relacja z podróży po Istrii :lol:

Natomiast wybór trasy i inne związane z tym koszty m.in. opłaty za autstrady itp.itd znajdziesz w odpowiednich działachFAQ
agak76
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agak76 » 22.04.2009 12:07

jorgus111 napisał(a):Wszystkie te informacje znajdziesz po użyciu wyszukiwarki :wink: wierzę że część z nich czytałaś :wink:

Np.
Jak zwiedzić Wenecje będąc na Istrii ?
Którą miejscowość na Istrii polecacie!
Super relacja z podróży po Istrii :lol:

Natomiast wybór trasy i inne związane z tym koszty m.in. opłaty za autstrady itp.itd znajdziesz w odpowiednich działachFAQ

Dziękuję Ci jorgus za podpowiedzi; byłam na tych linkach i kieruję ukłon za relację Janusza Bajcer o Istrii; ale nadal mam mętlik w głowie: Rovinj czy Rabac? Jedziemy z córeczką i ze względu na nią Istria bo najbliżej, również na możliwość zwiedzenia Wenecji i Triestu. Na innych linkach - doradzały osoby jazdę w ciemno, ale po relacji Janusza - już NIE WIEM! Nie wiem czy jechać z jedzonkiem czy bez - stąd to moje wcześniejsze kryterium co do kwoty 5.000,00 zł (czy na wszystko starczy: paliwo, winety, jedzonko, noclegi + atrakcje w postaci zwiedzania). Wiem, że piszę chaotycznie i się powtarzam, ale jedziemy I raz na zagraniczne rodzinne wakacje i na dodatek bez znajomości języków- Koszmar! Proszę o pomoc!!! :!:
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 22.04.2009 12:28

agak76 napisał(a):zwiedzić wyspę KRK - wodospady

No tu to pojechałaś... Wyspa Krk nie ma nic wspólnego z wodospadami Krka!!
Park Narodowy Krka obejmuje rzekę krka i ciągnie się od miejscowości Trosenj do Szybenika. Na jego terenie znajduje się siedem wodospadów.
agak76
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agak76 » 22.04.2009 12:57

pablo2222 napisał(a):
agak76 napisał(a):zwiedzić wyspę KRK - wodospady

No tu to pojechałaś... Wyspa Krk nie ma nic wspólnego z wodospadami Krka!!
Park Narodowy Krka obejmuje rzekę krka i ciągnie się od miejscowości Trosenj do Szybenika. Na jego terenie znajduje się siedem wodospadów.

8O Przepraszam, ale ja dopiero od kilku dni czytam (na forum) o Chorwacji - mogłam coś pomylić :!:
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 22.04.2009 13:00

agak76 napisał(a): Nie wiem czy jechać z jedzonkiem czy bez - stąd to moje wcześniejsze kryterium co do kwoty 5.000,00 zł (czy na wszystko starczy: paliwo, winety, jedzonko, noclegi + atrakcje w postaci zwiedzania).

O zabieraniu ze sobą żarełka poczytasz sobie w tym wątku :wink:

A czy zaplanowany budżet starczy na wyjazd , to już w dużej mierze będzie zależało od Was samych :D :wink:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=19738&highlight=
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=22142&highlight=

PS. We wrześniu wyjazd tylko "w ciemno" :!: a brakiem znajomości języka się nie stresuj.... dogadasz się językiem polsko-chorwackim :wink: :lol: :lol:
Wszystko będzie dobrze, głowa do góry 8)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 22.04.2009 13:41

Zgodnie z budżetem 5000zł = 8500kn, polecam Rabac + jedzonko

:roll:
agak76
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agak76 » 22.04.2009 14:00

mirko napisał(a):Zgodnie z budżetem 5000zł = 8500kn, polecam Rabac + jedzonko

mirko - Czy mógłbyś w kilku słowach napisać dlaczego? :roll:
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 22.04.2009 14:03

agak76 napisał(a):

Na wschodniej Istrii - Rabac nie ma sobie równych :wink:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 22.04.2009 14:56

agak76 napisał(a):

Rovinj jest bardzo drogie turystyczne miasto i prawdziwy przemysł turystyczny. Rabac jest spokojnym miastem i myślę, że jest lepsza jakość morza. Myślę, że koszty za apartament + żywność dla 3 osóby dla 10 dni, powinni wynosić ok. 5000kn. Trieste nie jest atrakcją turystyczną, szkoda czasu.

:papa:
AndrewP
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrewP » 26.04.2009 12:18

Byłem w Rovinj kilka razy, ostatni raz w ub. roku (ostatnio 3 rodziny) i zawsze w ciemno. Wyjazd pod koniec czerwca, po krótkim szukaniu kwatery można znaleźć w cenie do 50 e za 4, 5 osób, tylko nie w centrum. Do korzystania z morza polecam ośrodek Villa Rubin, dla dzieci baseny, obok na kempingu baseny ze słodką wodą - raj dla dzieci i za friko. Starówka bajeczna. Wycieczka do Wenecji statkiem - koszt 480 kun (promocja dla 4 osobowej rodziny), inne atrakcje też w dostępnych cenach. Oczywiście w pełni sezonu ceny są dużo wyższe. Dużo moich znajomych jeździ do tego miasta i chętnie tu wraca. Warunek przed lub po sezonie.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne