napisał(a) pasażer » 16.03.2009 20:41
ack napisał(a):nad doborem hotelu raczej się w ogóle nie zastanawiałem, bo i ciężko sie zastanawiać nad hotelem nie wiedząc gdzie (w jakiej miejscowości) go szukać...
To się dobrze zastanów czy aby na pewno chcesz hotel!?
Blisko Splitu będziesz miał np hotel w
Kastel Luksic. Hotel przy samym morzu. Ciekawe plaże w kształcie półwyspów. Sklepy, bary, restauracje, bank... w wystarczających ilościach. W dzień cisza i spokój. Nocą zaczynają sie popisy młodzieży na promenadzie. Piękny też widok na Split w nocy jednak wodę również będziesz miał ze Splitu. Raz tam mieszkałem, lecz na plaże, by zobaczyć czystą wodę jeździliśmy kilkadziesiąt km dalej!
Krótko - tam gdzie hotel lub większa miejscowość, przystań, to wody czystej ani spokoju nie zaznasz.
ack napisał(a):A ja w kwestii tychże miejscowośći jestem kompletnym laikiem - nie mam pojęcia gdzie w okolicy Splitu zatrzymują się turyści.
Turyści raczej wybierają prywatne kwatery. Chorwacja z tego żyje, więc praktycznie co dom to pensjonat. Polecam takie rozwiązanie, to może i zaznacie winka i rakiji domowej produkcji.
Ja proponuje poszukać coś od Trogiru (sam Trogir oczywiście nie) na północ czyli okolice Primosten, Rogoznica lub od Omisia (sam Omis też nie) w kierunku Makarskiej. A że autostrada daleko prowadzi to i nie trzeba sie trzymać blisko Splitu i za Makarską odpowiednie miejsce znaleźć też można.
Poczytaj nasze relacje z podróży.
Pozdrav
Popiel