Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Snorkeling

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rzepek
Podróżnik
Snorkeling

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzepek » 03.02.2009 10:08

Wiem, że w niektórych wątkach pisano już o nurkowaniu z fajką, jednak ilośc informacji na ten temat jest stosunkowo mała. A przecież Chorwacja słynie z możliwości uprawiania tej aktywności.
Proponuję więc zebrać w tym wątku waszer najlepsze miejsca do snorkelingu. Dla przypomnienia: snorkeling to pływanie (i zanurzanie się) po powierzchni z nurkowym ABC czyli fajka, maska, płetwy. Proszę nie podawać wraków zatopionych nagłębokości 40m i podwodnych jaskiń. Nie chodzi mi o miejsca do nurkowania.
Dla usystematyzowania wiedzy, proponuję podawać:
1. Region/Miejscowośc (np. Krk/Baska)
2. Dokładne położenie (np. 200m w prawo od głównej plaży, ok 50m od brzegu)
3. Co jest tam ciekawego (np. rybki, ośmiornica)

Proponuję też nie zaśmiecać tematu pytaniami i innymi wątkami. Dla kontaktu proszę podawać swojego maila, bo forum nie umożliwia wysyłania wiadomości prywatnych. W ogóle myślę, że to mogłoby stać się obyczajem na forum. Podawania maila np. w stopce. Ułatwiło by to życie i zmniejszyło zasmiecanie. Mój mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
rzepek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzepek » 09.02.2009 13:30

Ej, no ludzie! :)
Przecież Chorwacja słynie też z tego, że wszędzie można popływać z fajką. Napiszcie coś :)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 09.02.2009 15:53

próbowałem pływać z fajką, ale ciągle mi gasła ... :@(
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 09.02.2009 16:04

Podoba mi sie temat....zatem powiem tak-w miejscowości Orebic naprzeciw hotelu Indiana trzeba wskoczyć do wody z takiego betonowego pomostu, nie za daleko..tak na dwie długości ciała , odpłynąć prosto na 10 długości.Następnie odbić lekko w prawo ( na grad Korćula) i płynąć około minuty. Tam pod wodą jest taki głaz, mniej więcej 20cm x 20cm..taki szaro-żółty...obok niego pływały dwie rybki , takie w paski..może być??? :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 09.02.2009 16:40

Rzepek, bardzo fajny wątek :) Myślę, że może się przydać forumowiczom w planowaniu miejsc do plażowania.
Natomiast nie widzę sensu zamieszczania tu adresów e-mailowych, zwłaszcza, że są osoby (ja również się do nich zaliczam), które nie chcą udostępniać swoich "namiarów" wszystkim użytkownikom, również tym niezalogowanym. Jak ktoś ma ochotę, to podaje swój adres w profilu i w ten sposób można się z nim kontaktować. Ale to oczywiście decyzja każdego forumowicza. Więc jak ktoś ma ochotę podawać, to w porządku :) ale nie sądzę, żeby podawanie maila w stopce stało się obyczajem na forum.

Jeśli chodzi o "snorkeling", jak to się teraz modnie nazywa :wink:, to najfajniejsze obszary do nurkowania z maską i fajką to dla mnie:
1. Plaża na wyspie Lokrum (koło Dubrovnika), zejście z ruin klasztoru. Piękne okazy fosforyzujących małych rybek :)
2. Hvar, okolice campingu "Grebisce" (Jelsa), skałki po lewej stronie od piaszczystej plaży. Duże ławice ryb, kraby, czyli w zasadzie to co wszędzie, tylko w dużo większych ilościach :)

Pozdrawiam :)
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 09.02.2009 17:06

Na Hvarze praktycznie wszędzie można trafić na więcej podwodnego życia jak się odejdzie kawałek od najpopularniejszych plaż. Jeszcze lepiej może być na Szczedrze (wyspie Scedro :lol: ), polecam rejs z Zavali, w 2004 trzeszczało 40 kun od łebka, nie wiem ile teraz.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.02.2009 21:09

Generalnie jeśli nie oczekujesz namiarów na miejsca do nurkowania to najprościej można powiedzieć tak: Jadran minus miejsca do nurkowania. Wszędzie w Jadranie , gdzie jest czysta woda, czyli tam gdzie nie ma portów i skupisk hoteli można pływać z maską, zbierać muszle i oglądać podmorskie życie. Pamiętam , że w okolicach Omisza było wiele do wyłowienia... Na Pelješcu , tam gdzie jeździmy muszli dużo nie ma, bo tam jest bardzo głęboko, ale i tam zdarzają się okazy na 10-12 metrach. W Zadarze widziałem płaszczkę. Wszędzie coś żyje...
http://www.croundersea.com/splash.html
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 09.02.2009 23:26

Podgora w pewnym miejscu koniki morskie, osmiornice to chyba wszedzie.Hwar roznosci i Osmiornice. itd.itd. :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.02.2009 07:41

Na południe od Selce. Zaczyna się urwisko i plaży brak. Dużo ciekawostek. Pierwszy raz widziałem ośmiornicę. Na mapce to ten teren z zielonym poniżej miasta :) klik
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 10.02.2009 08:36

JacYamaha napisał(a):Na południe od Selce. Zaczyna się urwisko i plaży brak. Dużo ciekawostek. Pierwszy raz widziałem ośmiornicę. Na mapce to ten teren z zielonym poniżej miasta :)

gdzie proponujesz zaparkowac itd?

lubie z maska poplywac a tamtedy bedziemy jechac pewnie z Plitvic do Baski wiec moze bedziemy chcieli z namiarem ponurkowac :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.02.2009 09:28

Zaparkowane auto na kamp Selce :) i już po 5 minutkach spacerku w wodzie...
rzepek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzepek » 20.02.2009 14:05

Spotkałem się z opinią, że północna Chorwacja jest ciekawszym rejonem do snorkelingu niż południe kraju. Co o tym sądzicie?
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 20.02.2009 15:29

W Selcach przy głównej plaży także pływało sporo ciekawych rybek, krewetek i było dużo krabów.
W Primosten jakieś 200 m w lewo od głównej plaży widziałem dużo ukwiałów, mnóstwo kolorowych ryb, krewetek i krabów. Z rybek najładniej wyglądały takie małe pływające w ławicach.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.02.2009 22:21

A naprawdę dużo kolorowego towarzystwa w wodzie miałem będąc na camp Medveja.
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 21.02.2009 19:23

Mile wspominam i polecam:

Obrazek
CRES, miejscowość Belej, zaznaczona skałka u podnóża skrywa domek ośmiornicy. Uwaga na zimną wodę !!!

Obrazek
PELJESAC miejscowość Sreser, w zaznaczonym fragmencie występują szczerzujki oraz muszle, które są zakotwiczone w dnie (podobno pod ochroną !!!)

Obrazek
rejon tuż przed enklawą BIH, miejscowość Duba, tutaj tych muszli jest od groma, widać też bunkier od okrętów

Obrazek
MALI LOSIN, miejscowość Liski (zaznaczyłem drogę dojścia - jest tego kawał ale warto) Na "białej plaży" można spotkać ośmiorniczki - ale uwaga na prąd wodny płynący pomiędzy plażą, a wysepką
Następna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone