Planuje się po raz kolejny wybrać do Chorwacji tego roku. W grę wchodzi tylko dojazd własny i tylko zakwaterowanie z biura podróży (bo mam dofinansowanie z pracy). Nie chce jechac daleko bo tylko na tydzien wiec nie proponujcie Riwiery Makarskiej, zreszta juz tam bylem kiedys dwa razy - raz w Makarskiej a wczesniej w Baska Voda (fantatstyczne miejscowości) na Istrii tez sporo juz zwiedzilem - Pula, Rabać, Lovran, ićici, moscienicka draga (Moscienicka Draga - polecam ceniacym spokoj i cisze, fajna miejscowość), Opatija (kurort starsznie wielki polecam). Poza tym bylem w Rjece i Novi Vinodolski (rownież polecam Novi Vinodolski bardzo fajna miejscowosc)
Dodam że z biura podróży koniecznie musi być apartament dla 5 dorosłych osób, z 2 lub 3 oddzielnymi sypialniami (jesli z dwoma to w jednej 3 łóżka a w drugiej 2, pietrowe nie wchodza w grę) gdzieś do 2600 zł za tydzień. Fajnie jakby miejscowość miała górzysty krajobraz bo to z pewnoscią dodaje uroku wszystkim miasteczkom.
Z tego co się zorientowałem to interesuje mnie kilka miejscowości:
Najbardziej interesuje mnie Baska na Krk, ale niestety przeszukałem wiele katalogów i w zadnym nie bylo apartamentów w tej miescowosci...
1. Primosten - Slyszalem ze Primosten jest godny polecenia ale z drugiej strony czytalem ze jest tam malo restauracji i pizzeri a na tym również mi zalezy bo pizza nad morzem srodziemnym jest wyborna zawsze kupuje tam tyle pizzy ile zdołam zjesc. Poszukuję miasta w którym tętni życie nocne na jednej dosc długiej alejce tak jak np. w Novi Vinodolski - lubię posiedzieć w takich miejsacach, a nie lubię miejsowości zbyt cichych i gdzie znajdziemy zaledwie kilka knajpek. Ale zbyt tłocznych takich jak Trogir, Rjeka, Split tez nie lubię - zbyt wielkie miasta to są, dobre na wycieczke jednodniowa połączoną ze zwiedzaniem i odpoczynkiem ale nie żeby dziennie tam przebywać, zbyt duże, zbyt dużo ludzi, zbyt mało przytulne, lepsze są mniejsze miasteczka typu Baska Voda, Novi Vinodolski, Podgora etc. takich właśnie szukam. ale ciezko o cokolwiek fajnego w katalogach:( ogladalem i jest niewiele ofert a 50% to drogie hotele:(. W Primosten miałbym apratamenty prywatne do 500 m od morza, dosc duże 60 m2 z 3 sypialniami.
2. Starigrad-paklenica - i tutaj boje sie woda na plaży bedzie nieczysta i w ogole o plaże się niepokoję bo na fotkach wyglada to tak jakby woda byla stojąca, może ktos tam byl i mi pomoze? na fotkach tak to wyglada: http://www.centraltravel.pl/b/9/SGRPHR/ ... lenica.J... wiec nie wiem, nie za bardzo uśmiecha mi się kąpiel w takim długim "kanale" i komarow sie jeszcze boje bo w wodzie stojacej moga sie zalegać. W tym wypadku miałbym również zakwaterowanie z biura podróży w apartamentach prywatnych do 500m od morza, na podobnych warunkach jak Primosten.
ewentualnie 3 mozliwosc:
3. Sv. Filip i Jakov - ale chyba odpada bo z tego co przeczytalem na forach jest tam nudno i niezbyt atrakcyjnie, zresztą na fotkach też tak wygląda.
Poradzcie coś, jesli podacie mi konkretne apartamenty w fajnej miejscowosci i niedrogie (do 2700 zł za apartament 5 osobowy na początku lipca za tydzien max) z jakiegoś biura podrózy w linku to byłbym bardzo wdzięczny, z tym że nie może to być gdzieś na odludziu lub pomiędzy dwoma miejscowościami. Poszukuję zakwaterowania w konrketnej miejscowosci niedaleko centrum (do 1 km), co więcej ta miejscowość musi być fajna i zawierać to wszystko o czym w tym temacie wspomniałem.
Jesli kotoś mi pomoże bede mu bardzo wdzieczny. Pozdrawiam serdecznie wszystkich wczasowiczów.