Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zwardoń - Zagreb - czas przejazdu?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
elbek
Podróżnik
Zwardoń - Zagreb - czas przejazdu?

Nieprzeczytany postnapisał(a) elbek » 21.07.2008 13:24

Staram się dookrećlić czas przejazdu z Zwardonia do Zagrzebia przez Słowację, Węgry.

Jakie są wasze doświadczenia?

Ponadto, jak wygląda Zagrzeb od strony noclegu?

Może jakieś warte uwagi miejsca?
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 22.07.2008 08:49

elbek napisał(a):Staram się dookrećlić czas przejazdu z Zwardonia do Zagrzebia

Jakie są wasze doświadczenia?

9h15m ale przez Słowację, Austrię - prędkość raczej mała
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.07.2008 09:31

10 h do Karlovaca (tam proponuję poszukać noclegu bo jest tego w ciorty) przez Węgry.
KRIS_B
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) KRIS_B » 22.07.2008 09:41

Witaj

Rozumiem, że chodzi o trasę Zwardoń, Bratysława, Węgry 86:

To zależy czy się w dzień jedzie czy w nocy. W dzień to na spokojnie do 9 godzin da się przejechać (liczę z tankowaniem i krótkimi postojami-bez obiadu czy dłuższego odpoczynku). Natomiast w nocy da się to przejechać w 7,5 godziny - ale nie ukrywam, że żadne ograniczenia prędkości nie były przestrzegane :D

Pzdr
paszczak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paszczak » 22.07.2008 10:28

Witam,
nie wiem czy przydatne info bo trochę za Zwardoniem...Kysucke Nove Mesto ok.21:00, Zagrzeb ok.4:40, 20/21 czerwiec tego roku.
Może się przyda komuś więc ślad GPS z mojej trasy Gliwice-Split wystawiam tu: http://paszczak.one.pl/ACTIVELOG_20080620.gpx
W Cakovcu niekoniecznie powtarzać ten wariant bowiem dopiero w centrum zdecydowaliśmy jechać na Varazdin, polecam jechać za znakami ;)
pozdrawiam,
paszczak
elbek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) elbek » 22.07.2008 10:56

Rysio napisał(a):10 h do Karlovaca (tam proponuję poszukać noclegu bo jest tego w ciorty) przez Węgry.

Lepiej w Karlovac niż w samym Zagrzebiu?

Zastanawiam się nad tym, czy lepiej jechać z Garminem [City Navigator 2008], czy z TomTomem 6.02.

Nie wiem który lepiej ominie płatne drogi.

Natomiast Map24.pl proponuje trase przez:
Skalite - Cierne - Cadca - Dunajov [11/E75]- Zlina [64] - Prievidza - Nitra [75]- Komarom - Gyor [e575] - [obwodnicą 88] Szombathely - Zalaegerszeg [74/E65]- potem przez dziury jakieś:
- Bak - Nova - Redics - Lendava - Cackovec - Gorisnica - Ptui
- Slovenska Bistrica - Celie - Sevnica - Trebnje - Metlika - Netretic - Karlovac.
elbek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) elbek » 22.07.2008 10:58

paszczak napisał(a):Witam,
nie wiem czy przydatne info bo trochę za Zwardoniem...Kysucke Nove Mesto ok.21:00, Zagrzeb ok.4:40, 20/21 czerwiec tego roku.
Może się przyda komuś więc ślad GPS z mojej trasy Gliwice-Split wystawiam tu: http://paszczak.one.pl/ACTIVELOG_20080620.gpx
W Cakovcu niekoniecznie powtarzać ten wariant bowiem dopiero w centrum zdecydowaliśmy jechać na Varazdin, polecam jechać za znakami ;)
pozdrawiam,
paszczak

Ślad się przyda. Do czego wrzucić tego gpx'a?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.07.2008 11:23

Słowackiej autostrady nie warto omijać, podobnie jak w Chorwacji na odcinku do Karlovaca, ale to tylko moja opinia :wink:
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 22.07.2008 11:33

elbek napisał(a):Nie wiem który lepiej ominie płatne drogi.

Skalite - Cierne - Cadca - Dunajov [11/E75]- Zlina [64] - Prievidza - Nitra [75]- Komarom - Gyor [e575] - [obwodnicą 88] Szombathely - Zalaegerszeg [74/E65] - potem przez dziury jakieś:
- Slovenska Bistrica - Celie - Sevnica - Trebnje - Metlika - Netretic - Karlovac.

A co to ma być - mistrzostwo Europy w jeździe bez opłat drogowych czy próba dojazdu w rozsądnym czasie - bo obie te rzeczy są nieco sprzeczne...
Ostatnio edytowano 22.07.2008 11:51 przez jdubowski, łącznie edytowano 1 raz
elbek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) elbek » 22.07.2008 11:47

jdubowski napisał(a):
elbek napisał(a):Nie wiem który lepiej ominie płatne drogi.

Skalite - Cierne - Cadca - Dunajov [11/E75]- Zlina [64] - Prievidza - Nitra [75]- Komarom - Gyor [e575] - [obwodnicą 88] Szombathely - Zalaegerszeg [74/E65]

A co to ma być - mistrzostwo Europy w jeździe bez opłat drogowych czy próba dojazdu w rozsądnym czasie - bo obie te rzeczy są nieco sprzeczne...

elbek napisał(a):potem przez dziury jakieś:

Nie dziury a slalom po granicy SLO/HR z wielokrotnym jej przekraczaniem- czasochłonne rozwiązanie...

To było map24.pl, a pewnie skończy sie na wcześniej opracowanych trasach przez ludzi z forum np.

KRIS_B napisał(a):Rozumiem, że chodzi o trasę Zwardoń, Bratysława, Węgry 86:

To zależy czy się w dzień jedzie czy w nocy. W dzień to na spokojnie do 9 godzin da się przejechać (liczę z tankowaniem i krótkimi postojami-bez obiadu czy dłuższego odpoczynku).

Śmigam z Garminem i ten dobrze prowadzi, za to TomTom jest jak dla mnie bardziej przyjazny. Nie miałem okazji testować za granicami kraju.

Doświadczenie mam marne / znikome jeśli chodzi o jazdę za granicą :-]
Wcale nie chodzi mi o slalom, raczej optymalnie-tanią trasę. Istnieje taka?
paszczak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paszczak » 22.07.2008 11:58

Rysio napisał(a):Słowackiej autostrady nie warto omijać, podobnie jak w Chorwacji na odcinku do Karlovaca, ale to tylko moja opinia :wink:

Zgadzam się...mieliśmy super przejazd przez Słowację podobnież autostradami Chorwacji ;)

elbek napisał(a):Ślad się przyda. Do czego wrzucić tego gpx'a?

Np. garminowski program mapsource lub cokolwiek rozumiejącego format .gpx
Jeśli masz czas przed wyjazdem ;) to wiele ciekawych informacji w temacie GPS znajdziesz na http://www.garniak.pl
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.07.2008 13:13

22.07. trasa odwrotna zajęła 7 h
elbek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) elbek » 24.07.2008 14:33

JacYamaha napisał(a):22.07. trasa odwrotna zajęła 7 h

To chyba krótko?
elbek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) elbek » 28.07.2008 09:53

Znalazłem bazę noclegów, hoteli w Zagrzebiu. Może się komuś przyda:
http://www.hr/wwwhr/tour/accomm/contine ... ex.en.html
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.07.2008 11:57

elbek napisał(a):
JacYamaha napisał(a):22.07. trasa odwrotna zajęła 7 h

To chyba krótko?

nie mam pojęcia bo pierwszy raz tą drogą...
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi