Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ominięcie płatnego odcinka Banska B. - Zvolen

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sam_fischer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sam_fischer » 01.07.2008 09:28

Chciałbym prosić o opinię tych,którzy ominęli płacenie myta na tym króciutkim odcinku.Przeglądałem forum i w paru tematach pojawia się ten problem ale nigdzie nikt stanowczo się nie wypowiedział.Sam próbowałem dojść do tego przy pomocy GPS-a ale już jestem skołowany.
Nie jestem oszczędny ale kupowanie miesięcznej naklejki za kilka kilometrów dwupasmówki - serce mi pęka....
W końcu to kilka Karlovacków...
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 01.07.2008 11:45

To rzeczywiście ciekawy problem logistyczny :lol:
Pierwsze 2 lata moich bałkańskich jazd śmigałem tam bez winiety z błogą nieświadomością że w ogóle jest potrzebna. Jak się dowiedziałem to też nad tym myślałem ale mi wypadało inaczej jeździć więc wariantu który podam nie testowałem w praktyce.
Żadnego "logicznego" ominięcia nie widzę, to by wymagało przeorganizowania większości trasy.
Oto moja mała kombinacja na podstawie viamichelina ( www.viamichelin.com ), tak żeby nie robić za dużych skoków w bok.
Tu gdzie się zaczyna dwupasmówka, skręcamy w lewo w równoległą Ulanską Cestę. Po 2 km wracamy na dwupasmówkę i jedziemy 4 km ryzykując bo nie mamy wyjścia. Z niej znowu skręcamy w lewo w równoległą ulicę Medeny Hamor która przechodzi w Lazovną a potem Jana Botru. Skręt w prawo tak jak idzie główniejsza ulica, i zaraz w lewo w Janka Krala. Potem przecinając dwupasmówkę tam i z powrotem (nie wiem czy są jakieś wiadukty czy nie, viamichelin chyba ma starą mapę gdzie to jeszcze nie jest dwupasmówka), musimy się wykierować mocno w lewo (na zachód) na Stadlerovo Nabrezie które zaraz zmienia nazwę na Stefanikovo Nabrezie. Po prawej mamy rzekę. Skręcamy w prawo przez most w ulicę 9 Maja (nie wiem czy nazwa się nie zmieniła? ;) ) która jednocześnie jest lokalną drogą 591 na kierunek Zvolenska Slatina.

Ok. 20 km za Banską Bistricą (nie dojeżdżając do Zvolenskiej Slatiny) zjeżdżamy w prawo na Lieskovec. W Lieskovcu w lewo w ulicę Osloboditelov i zaraz w prawo w główną drogę 50 na Zvolen. W Zvoleniu w lewo w trasę E77 na południe czyli tak jakbyśmy jechali normalnie.

Tak jak mówiłem nie sprawdzałem tego, nie wiem czy nie ma jakichś jednokierunkowych w Banskiej, ale powinno dać radę :)
sam_fischer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sam_fischer » 01.07.2008 12:56

Dzięki za odpowiedź.
A więc tak:
jako posiadacz kilku softów nawigacyjnych pragnę stwierdzić co następuje:

1.Automapa - w ogóle nie widzi problemu i puszcza dwupasmówką nie sygnalizując płatnej drogi.

2.TomTom (nowa wersja 7) - w okolicach miejsca zwanego BB-Radvan jakimś ślimakiem kieruje nas na drogę 69 i prowadzi mniej więcej równolegle do płatnej a następnie w okolicy m. Kovacova 2 razy przecina płatną i dojeżdża do Zvolena.

3.iGo8 - w samej Banskiej odbijamy w lewo i droga prowadzi łukiem przez Górną i Dolną Micinę a następnie Sebedin a potem już Zvolen (nadkładamy ok. 8 km).

I jaki z tego wniosek:

najwyraźniej trza kupić naklejkę 8O
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 01.07.2008 20:04

Dalej myślę że sprawa jest wykonalna (z wyjątkiem tych 4 km w północnej części).

Znowu spojrzałem na viamichelin.

TomTom się zgadza z mapą viamichelina - ta mapa widzi drogę przez Banską jako NIE dwupasmową. TomTom kieruje na objazd dopiero od miejsca gdzie wg viamichelina się zaczyna dwupasmówka.

iGo8 kieruje mniej więcej tak jak napisałem wcześniej, tylko nie wiem czy uwzględnia te "moje" objazdy przez Ulanską Cestę, Medeny Hamor itp. Potem za to się pokrywa z tym co napisałem - Horna i Dolna Micina i Sebedin to nic innego jak wspomniana przeze mnie droga 591.

Pozostaje kwestia czy cały ten odcinek jest płatny czy dopiero od tego miejsca gdzie podaje TomTom i gdzie się "zaczyna" dwupasmówka na mapie viamichelina. By trzeba sprawdzić u źródła, w jakiejś słowackiej dyrekcji dróg itp. Albo przegrzebać dokładnie to forum, pewnie odpowiedź gdzieś jest, w wolnej chwili spróbuję.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 01.07.2008 21:05

Ten temat sugeruje że rację ma TomTom.

Strona http://www.highways.sk/ na swojej mapce po prostu podaje że płatny odcinek jest od Banskiej, na mapce nie widać szczegółów. W części opisowej drogi szybkiego ruchu R1 jest następujący szyfr. Kumam dobrze po słowacku ale tego rozkminić nie mogę :)
BB to chyba Banska Bystrica, okr. to pewnie okres czyli powiat, a križ. to križovatka czyli skrzyżowanie.

R1

I/50 od križ. CK I/50, I/65, III/050092, Šášovské Podhradie, okr. Žiar nad Hronom, hr.spr.SSÚR Zvolen/kraj BB SÚ ZH/IVSC BB - po križ. CK I/50, I/66, okr. Zvolen, hr.spr.SSÚR Zvolen/IVSC BB
17,100 km

I/51 od kon.mesta Trnava na CK I/51 - po kon. CK II/513, križ. CK I/51, II/513, III/513011, okr. Nitra, hr.spr.SSÚR Galanta/kraj NR SÚ NR
40,928 km

I/65 od križ. CK I/65, II/428, okr. Žarnovica, hr.spr.SSÚR Žarnovica/kraj BB SÚ ZH/IVSC BB - po križ. CK I/65, II/428, okr. Žarnovica, hr.spr.SSÚR Žarnovica/kraj BB SÚ ZH/IVSC BB (obchvat Žarnovice)
4,500 km

I/66 od križ. CK I/66, I/66A, I/69A, Kováčová, okr. Zvolen, hr.spr.SSÚR Zvolen/IVSC BB - po zač.mesta Banská Bystrica - Kremnička, okr. Banská Bystrica
11,192 km

I/69A od križ. CK I/50, I/69A, III/050149, Budča, okr. Zvolen, hr.spr.IVSC BB/SSÚR Zvolen/kraj BB SÚ ZV - po križ. CK I/66, I/66A, I/69A, Kováčová, okr. Zvolen, hr.spr.SSÚR Zvolen/IVSC BB
4,616 km

I/65 Hronský Beňadik - Žarnovica
17,890 km
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.07.2008 21:28

Mapka do logistyki
Obok dwupasmówki widać jakąś inną drogę/ulicę
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 01.07.2008 23:07

A nie można np. odbić w ulicę Sladkovicova i nią przejechać do drogi 69 według TomToma?

Nie wiem z którego kierunku jedziesz?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.07.2008 23:28

Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 02.07.2008 04:37

Jasne,kombinujcie sobie,pomylicie trase,wyloty,zjazdy,a tam bedzie stal policmajster i pokuta,ja tam wole wydac 300 koron i miec spoko,nie tracic czasu na objazdy...i sie denerwowac...jade odpoczac...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2008 05:13

Ło matko!
Nie lepiej sobie pomyśleć ,że za równowartość 150 sk czy nawet 300 sk w Chorwacji kupicie zaledwie dwa czy cztery piwa?
A jak juz będziecie miec tą winetę słowacką to lepiej pojechać autobaną na Bratysławę?
Ta droga przez Bańską przez górki,serpentynki,za autokarem czy tirem jakowymś,na drugim biegu ,wdychając spaliny drogiego oleju spalinowego...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.07.2008 06:53

Hawełku i Hepiku - a dlaczego ktoś nie może jechać taką drogą jak chce :?:
I dlaczego mu nie pomóc , jak grzecznie pyta.
Wy sobie kupicie winietki i pojedziecie jak chcecie.
Nie odbierajcie prawa wyboru trasy drugiemu.
Jedni wolą szybka jazdę po autostradzie , inni serpentyny.
I jedno i drugie wyzwala czasem trochę adrenaliny :wink:

Ps. 150 koron słowackich to ok. 36 kun - czyli trzy piwa w kanobie, ale w sklepie to już sześć :wink:
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 02.07.2008 07:17

Ja nie neguje jak ma jechac,jaka trasa !!! Tylko,ze z tego wychodzi druciarnia,bo nie jest powiedziane,pokazane przez np. GPS jak ma zjechac,kiedy ma zjechac,co program,to inny wariant...wychodzi z tego straszna lipa i moim skromnym zdaniem,jest wykupienie winietki za 300 koron i miec spokojna glowe,ze nie zaplaci pokuty, I O TO MI CHODZI !!!
Januszku...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.07.2008 08:08

Skoro te GPS każdy co innego pokazuje, to wychodzi na to, że najlepsze do wytyczenia trasy przejazdu są aktualne altasy :lol:
(czyli mapy samochodowe z numerami dróg dla krajów przez które chce się przejachać)
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 02.07.2008 09:05

Janusz Bajcer napisał(a):droga 69 Banska B. - Zvolen

Tak ale chodzi mi o to czy będzie jechał najpierw drogą 66? jeśli tak to według TomToma nie widzę problemu żeby nie wjeżdżać na dwupasmówkę.
jadąc drogą 66 nie wjeżdżasz na dwupasmówkę tylko jedziesz prosto w miasto a tam już drogą idącą obok dwupasmówki dojeżdżasz do drogi 69.
sam_fischer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sam_fischer » 02.07.2008 09:29

Seavolv napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):droga 69 Banska B. - Zvolen

Tak ale chodzi mi o to czy będzie jechał najpierw drogą 66? jeśli tak to według TomToma nie widzę problemu żeby nie wjeżdżać na dwupasmówkę.
jadąc drogą 66 nie wjeżdżasz na dwupasmówkę tylko jedziesz prosto w miasto a tam już drogą idącą obok dwupasmówki dojeżdżasz do drogi 69.

Dokładnie ,będę wjeżdżał 66 od Chyżnego.I chyba TomTom ma rację.

A co do tego ,co pisali koledzy powyżej.Naprawdę nie chodzi mi o 300 koron ani o przeliczanie na piwa - to zwykłe żarty. Po prostu potraktowałem to jako zagadkę logistyczną. Nie takie bździągwy wypisuje się na forum.
Z drugiej strony - jeśli to ominięcie się sprawdzi - a wg TT nadkłada się tylko 1 km to czy nie przyda się to innym? A poza tym zwyczajnie wk...wia mnie fakt płacenia pepikom za parę kilometrów dwupasmówki...
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone