napisał(a) jadrankika » 23.05.2008 11:33
Pablo , trochę odeszłam od twojej kwestii , ale o rybach JADRANA można długo ,długo . Są smaczne ,kolorowe i szalenie intrygujące.
Naś DOMAĆIN -czyli gospodarz {wolne tłum.}-LEON super ci wyjasnił.
Ja Ci jeszcze radzę ,żebyś tylko ,będąc na RIBARNICI ( w Dalmacji mówią też z włoskiego -PEŚKARIJA)-czyli targ rybny -,nie skusił się na pieknego ,mięsistego tuńczyka . To okazy z hodowli-sztucznie pędzone na mączce i smierdzą niemiłosiernie . Niech je lepiej wcinają JAPOŃCE .
Polecam Ci jeszce takie malusie rybusie ,których zawsze pelno na każdej PEŚKARIJI- GIRICE albo GAVUNI ( cena ok 10kn ).Są super !.Smażysz je tylko w mące .U mnie w domu wszyscy jedzą je w całości ( głowy+bebechy) - ja nie . Tak więc wszystko wedle uznania .
BOK albo ADIjO (- tak w DALMACJI) - czyli cześć , i miłych wrażeń w "RAJU NA ZIEMI".