napisał(a) RicardoS » 05.04.2008 09:39
profesorek napisał(a):Witam!
Żona się zamartwia że do Chorwacji będziemy jechać jakieś 1200 km z Katowic. To nasz pierwszy raz
Tłumaczę jej że będziemy jechać niewiele dłużej niż nad Bałtyk (600km) ale sam mam wątpliwości.
Jak długo z- waszych doświadczeń - jedzie się się taki dystans biorąc pod uwagę ew korki? Zakładam ze jedziemy od wieczora przez noc...
Nie wiem czy planować ew noclegi jeśli mam jechać dobę
Pozdrawiam!
Witam serdecznie.Ja ze swej strony moge Ci powiedziec jak u mnie wygladala droga do Cro w ubiegłym roku(wyjazd również z Katowic).
Start o godzinie 14.30 przez Zwardoń,Zylinę ,Bratysławe(18.30-pół godziny odpoczynku) potem Budapeszt (~22), granica Chorwacko-Węgierska Letenye 0.30 i tam spanko do godziny prawie 4 w samochodzie.o godzinie 9 bylismy juz w miejscu docelowym czyli w Promajnie na Riwierze Makarskiej. Zaznaczam, że nie jechalismy na tzw "zabicie".średnia prędkośc jakies 120 km/h.Łączna odległośc przejechana z Katowic 1350 km.Żałuje jedynie ze w drodze do Chorwacji wybrałem trase przez Budapeszt(więcej tego błędu nie popełnie
).a w drodze powrotnej prawie tak samo,oprócz przejazdu przez Węgry-jechałem 86 tką, co skróciło dystans o ponad 200 km.(moge dodac że nocny przejazd tą trasą do czysta przyjemność. mozna jechac lekko ponad 100 km/h cały czas,w nocy panuje tam praktycznie bezruch, ewentualnie trzeba uwazac na pedzące z zawrotną prędkoscią Tiry).
Co do korków- jadąc w nocy w zadnym miejscu nie stalismy w korkach.Pozdrawiam i życze miłych wakacji