Witam cforum.
Szukam, szukam i uwidzieć nie mogę.
Jakie świeże owoce i warzywa można znależć na straganach w cro - dla uściślenia - lokalne - bo banany nie za bardzo mnie nie interesuje.
Wdzięczność za odpowiedź będzie wielka
pozdrav
mich napisał(a):wojan narobiłeś im smaku a na przełomie czerwca i lipca tak nie będzie, oj nie !
mich napisał(a):warzywka jak papryka czy pomidory to moze juz będą chorwackie bo z jakiegoś tunelu czy szklarni ale o owocach tamtejszych ja śliwki i inne na zdjęciach to nie myślałbym ze są chorwackie, przecież śliwki nie owocują pod koniec czerwca, nie? na górnym zdjęciu są figi a one dojrzewają w sierpniu, na figi nie licz.
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):mich napisał(a):warzywka jak papryka czy pomidory to moze juz będą chorwackie bo z jakiegoś tunelu czy szklarni ale o owocach tamtejszych ja śliwki i inne na zdjęciach to nie myślałbym ze są chorwackie, przecież śliwki nie owocują pod koniec czerwca, nie? na górnym zdjęciu są figi a one dojrzewają w sierpniu, na figi nie licz.
Tutaj wegenacja jest nieco przyśpieszona w stosunku do Polski na przykład.
A co do fig: istnieje również wczesna ich odmiana tzw. "petrovača", która dojrzewa na początku lata (właśnie na przełomnie czerwca i lipca)!
Pozdrawiam
wojan napisał(a):Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):mich napisał(a):warzywka jak papryka czy pomidory to moze juz będą chorwackie bo z jakiegoś tunelu czy szklarni ale o owocach tamtejszych ja śliwki i inne na zdjęciach to nie myślałbym ze są chorwackie, przecież śliwki nie owocują pod koniec czerwca, nie? na górnym zdjęciu są figi a one dojrzewają w sierpniu, na figi nie licz.
Tutaj wegenacja jest nieco przyśpieszona w stosunku do Polski na przykład.
A co do fig: istnieje również wczesna ich odmiana tzw. "petrovača", która dojrzewa na początku lata (właśnie na przełomnie czerwca i lipca)!
Pozdrawiam
I znowu michu muszę się z Tobą nie zgodzić Swego czasu będąc na Istrii,czyli na dalekiej chorwackiej północy na początku lipca zajadałem się figami prościutko z drzewa
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne