Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

iPlus w Chorwacji.

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
chesjowisz
Cromaniak
iPlus w Chorwacji.

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 27.10.2007 21:06

Ktoś ma jakieś doświadczenie z korzystania w tej sieci z modemu HSDPA ?
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 27.10.2007 22:41

Roaming transmisji danych działa tak samo jak roaming rozmów głosowych. Tyle że stawki są kosmiczne; 1Mb = ok 10Euro. Więc lepiej na miejscu kupić kartę pre-paid i z niej ciągnąć dane po satwkach na poziomie zbliżonych do polskich (1Mb = ok. 1PLN).
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 28.10.2007 13:35

Rozumiem ,że tylko wkładamy chorwacką kartę do modemu i możemy korzystać ? Czy coś jeszcze trzeba instalować ?
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 28.10.2007 20:30

Korzystam z modemu w komórce i niczego nie ustawiam - po prostu łączę się z internetem po sparowaniu telefonu i laptopa przez bluetootha. A czy z modemem dedykowanym od Plusa będzie równie łatwo to wystarczy wypróbować w Polsce wsadzając kartę z Ery czy Orange. Jak zadziała to i z kartą chorwacką będzie działać. Tylko czy w tym modemie aby nie ma jakiegoś simlocka? Dlatego właśnie nigdy nie kupuję niczego z sim-lockiem (telefon/modem z umową) i mam spokój - wkładam każdą kartę i hula.
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 28.10.2007 21:39

Zrezygnowałem z telefonów co mają radio,aparat fotograficzny,MP3, Bluetooth i robią drinka. :wink: Modem iPlusa ma jakieś oprogramowanie i czy ono będzie zgrane z kartą chorwacką?
Chyba trzeba będzie zapytać operatora. :roll:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 28.10.2007 22:51

chesjowisz napisał(a):Zrezygnowałem z telefonów co mają radio,aparat fotograficzny,MP3, Bluetooth i robią drinka. :wink: Modem iPlusa ma jakieś oprogramowanie i czy ono będzie zgrane z kartą chorwacką?

Modem iPlusa ma oprogramowanie i działa tylko z kartą Plusa. Rok temu próbowałam w swoim lapie zainstalować takiego iPlusa w sieci VIP (Vodafone) i hehe - nie miało toto możliwości instalacji na Windzie w jez. polskim - jedynie na systemie w jęz. angielskim lub chorwackim. Nie wiem, jak jest w T-Mobile i w VIPie w tym roku. Może się już da.
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 28.10.2007 22:59

Plumek napisał(a):
chesjowisz napisał(a):Zrezygnowałem z telefonów co mają radio,aparat fotograficzny,MP3, Bluetooth i robią drinka. :wink: Modem iPlusa ma jakieś oprogramowanie i czy ono będzie zgrane z kartą chorwacką?

Modem iPlusa ma oprogramowanie i działa tylko z kartą Plusa. Rok temu próbowałam w swoim lapie zainstalować takiego iPlusa w sieci VIP (Vodafone) i hehe - nie miało toto możliwości instalacji na Windzie w jez. polskim - jedynie na systemie w jęz. angielskim lub chorwackim. Nie wiem, jak jest w T-Mobile i w VIPie w tym roku. Może się już da.

Czyli zostaje mając iPlusa 1MB za 10 euro.A ile to jest te 1 MB przekładając na ściąganie i wysyłanie informacji?
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 30.10.2007 00:54

chesjowisz napisał(a):Czyli zostaje mając iPlusa 1MB za 10 euro.A ile to jest te 1 MB przekładając na ściąganie i wysyłanie informacji?

Ale mądre pytanie :lol: A ile waży kilo śledzi? :lol:
1MB = 1000 KB. Dane ściągane sumują się z wysyłanymi i tyle.
I dlatego wolę ten "telefon, który robi drinka" od dodtakowych modemów na abonament, oprogramowania, łaski konsultanów, etc, że o cenie usług roamingowych nawet nie wspomnę.
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 30.10.2007 08:56

Czyli radzisz telefon z bluetoothem i chorwacką kartę,że będzie najtaniej i najwygodniej.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 30.10.2007 16:27

chesjowisz napisał(a):Czyli radzisz telefon z bluetoothem i chorwacką kartę,że będzie najtaniej i najwygodniej.

Jeśli telefon nie ma bluetootha to z pewnością ma kabel USB, którym można połączyć telefon z kompem i wynik jest ten sam co po BT. Nowsze telefony mają też możliwość równoczesnej rozmowy i transmisji danych, więc nie widzę korzyści z posiadania oddzielnego modemu typu "I-Plus", tym bardziej że trzeba podpisać na niego umowę długoterminową i bulić niezły abonament. Minusów takiego rozwiązania jest z resztą dużo więcej.

O ile taryfy rozmów roamingowych (tzw. eurotaryfa) od 1-go września znacznie potaniały (ok. 50%) o tyle transmisja danych nadal jest w chorych (w/w) cenach. Więc jest to kwestia zamożności i rozrzutności; można bulić ten roaming na polskiej SIMkarcie lub kupić kartę na miejscu u lokalnego operatora i mieć stawki podobne do tych w Polsce. Osobiście w tym roku zakupiłem sobie kartę w sieci "Tomato" i kilka stówek zostało mi w kieszeni (znaczy się poszło na inne przyjemności). Zabawna jest aktywacja takiej karty - trzeba się dogadać z automatem po chorwacku :lol: ale nie jest to trudne jak kuma się kilka słów (broj = numer etc.)
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 01.11.2007 21:05

Żeby ściagnąć 1MB trzeba być co najmniej 30 minut w internecie.
Czyli jeśli sprawy załatwiamy szybko ,to iplus z roomingiem jest ok. :D
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 02.11.2007 00:13

AndrzejJ. napisał(a):Żeby ściagnąć 1MB trzeba być co najmniej 30 minut w internecie.

A co ma piernik do wiatraka? Tj. co ma czas połączenia z netem z kosztami transmisji danych w roamingu? Przecież płacisz za ten 1MB (ilość danych) a nie czas w jakim te dane przesyłasz.
Jeżeli masz zamiar przesłać tylko 1MB to faktycznie można zapłacić za ten roaming - wyjdzie tyle co za kilka Karlovaczko. Ale policz sobie 100MB w roamingu... Za to są już całe wakacje w HR tudzież hektolitry Karlovaczko. A co to jest 100MB? Tyle to ja służbowo ściągam/przesyłam codziennie. I dlatego najlepiej nie zabierać roboty na wakacje :wink: Szkoda że nie zawsze tak się da zrobić :?
Jonas201
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jonas201 » 02.11.2007 00:18

AndrzejJ. napisał(a):Żeby ściagnąć 1MB trzeba być co najmniej 30 minut w internecie.
:lol: Sprobuj kolego tylko przegladac strony przez 30 min.to szybko zmienisz zdanie dotyczace kosztow roamingu na transfer danych. :roll: :roll: :roll:

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone