Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bielsko-Biała -> Split samochodem, proszę o wskazówki

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dimmu3
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dimmu3 » 19.08.2007 19:37

Witam!

Grzebałem dziś pół dnia po forum, ale przyznam, że nie znalazłem konkretnych informacji, jakieś strzępki w różnych tematach owszem, różne zdania na te same tematy, ale wymieszało mi się to w głowie i jestem głupszy niż na początku :lol: :? .

Napiszę najpierw co, kiedy, gdzie i czym.
Chciałbym wyjechać z Bielska-Białej koło 4-5 nad ranem 1 września tego roku. Nie cierpię jeździć w nocy, stąd taka godzina, bo chciałbym zdążyć przed zmrokiem. Z tego co czytałem to ludziska jeżdżą głównie nocą, nie mogłem nic znaleźć o najlepszej trasie na dzień (najmniejsze korki lub najlepiej ich brak). Trasa powinna być możliwie najszybsza (jadę z małym dzieckiem). Jadę samochodem z 40 litrowym bakiem, benzyniak.

Mam nadzieję, że te dane wystarczą, byście byli tak dobrzy i odpowiedzieli mi na pytania:
1. Jaka jest najszybsza trasa? (nie znam w ogóle terenów na południe od Polski)? Gdzie uważać na policję?
2. Jak rozplanować na tej trasie tankowania?
3. Jak rozplanować na tej trasie nabywanie winiet? Jakie są koszty winiet w poszczególnych państwach na tej trasie? skąd brać kasiurkę na winiety? Wymieniać przed granicami?

Oczywiście najlepiej Split osiągnąć jak najniższym nakładem kosztów, ale wiadomo, że wolę pojechać szybciej kupując winietę, niż zaoszczędzić na niej, a jechać dwa razy wolniej.

Pozdrawiam serdecznie
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 19.08.2007 19:49

trasa:
Bielsko, Cieszyn, Brno, Wiedeń, Graz i dalej Maribor, i za znakami autostrada do Splitu :)))
Idealnie ta samą trasą ruszam 06.09 ale po 16**

Tankowania planuj według zużycia paliwa :)))) Dla mnie troszke dziwne pytanie.
Zaznaczam - nie tankuje się do pełna w Bielsku, wole paliwo troszke droższe ale lepsze. :))))

Winietke kupujesz po przekroczeniu granicy w kiosku :)))
Austryjacką kupujesz po przekroczeniu granicy austryjackiej na stacji paliw :))) W Słowenii płacisz na bramce - chyba 0,80 EU a w Chorwacji na bramkach :)

W Chorwacji autostrada do samego Splitu.

Czy masz zamiar odpoczywac w Splicie ?????? Z Bielska do Splitu to zły wybór - moim zdaniem. Co innego z Węgierskiej Górki :):):)
My z miasta jedziemy na wieś :):):)

Udanej drogi i wypoczynku :):):)

PS.
We wrzesniu - po 20 - będziemy (Cromaniacy) opowiadać jak było na spotkaniu na Bulwarach :):):)
Juz zpraszam :):):)
Proponuje obserwować :) http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=233165#233165
Quattro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Quattro » 19.08.2007 20:01

Moja trasa bielsko- zwardoń bratysława nastęnie węgry droga nr 86 dalej szybko i krótko przez słowenie i już chorwacja zagrzeb i dalej trochę autostradą i stara droga

paliwo tak by ci nie brakło :D

Policja !!!! nie wyprzedzaj gdy jadą wolno na podwójnej ciągłej !!! i trzymaj sie ograniczeń w miastach i wioskach w nocy fotoradary nie za bardzo pstrykają :)

jak cos więcej to na maila :)

opłaty słowacja 6 eur
chorwacja 25 eur
dimmu3
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dimmu3 » 19.08.2007 20:05

mirek109 napisał(a):trasa:
Bielsko, Cieszyn, Brno, Wiedeń, Graz i dalej Maribor, i za znakami autostrada do Splitu :)))
Idealnie ta samą trasą ruszam 06.09 ale po 16**

Czyli standard... żadne Węgry, zwykłe drogi itd... ;)
mirek109 napisał(a):Tankowania planuj według zużycia paliwa :)))) Dla mnie troszke dziwne pytanie.
Zaznaczam - nie tankuje się do pełna w Bielsku, wole paliwo troszke droższe ale lepsze. :))))

Chodziło mi o to, gdzie tankować (np.: Austrię chyba najlepiej przeskoczyć bez tankowań ze względu na cenę), czy kierować się ceną, no ogólnie zależy mi na radach wynikających z doświadczeń na trasie.
mirek109 napisał(a):Winietke kupujesz po przekroczeniu granicy w kiosku :)))
Austryjacką kupujesz po przekroczeniu granicy austryjackiej na stacji paliw :))) W Słowenii płacisz na bramce - chyba 0,80 EU a w Chorwacji na bramkach :)

Czyli wszędzie płacisz euro, bez walut lokalnych, ale przelicznik pewnie zdzierski ;).
mirek109 napisał(a):Czy masz zamiar odpoczywac w Splicie ?????? Z Bielska do Splitu to zły wybór - moim zdaniem. Co innego z Węgierskiej Górki :):):)
My z miasta jedziemy na wieś :):):)

Wypoczynek w Lokvie Rogoznicy, Split podałem tylko jako punkt orientacyjny ;).

mirek109 napisał(a):Proponuje obserwować :) http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=233165#233165

Będę obserwował, dzięki za wszystkie rady.
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 19.08.2007 20:10

Quattro napisał(a):Policja !!!! nie wyprzedzaj gdy jadą wolno na podwójnej ciągłej !!! i trzymaj sie ograniczeń w miastach i wioskach w nocy fotoradary nie za bardzo pstrykają :)

:)
Zapomniałem o policji. W Austrii bądz ostroażna/ny. W Słowenii też.
W obu krajach nie dyskutuj z policja :(
Na autostradzie w CRO nie powinno być problemów :) ale gdyby się trafiło poza autostradą to wiedz że Chorwacka policja to tez człowiek i swoje potrzeby ma tak jak i nasz policjant :):):)

Pamietaj że po zjechaniu z autostrady zatracamy (w pewnym sensie) ocene szybkości.
To mnie zgubiło - w Słowenii na 60 miałem 80 - środek nocy, mało samochodów - policjant suszył i wysuszył portfel na 5000 sita co wtedy dawało 22 EU i nie było dyskusji :(
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 19.08.2007 20:17

Popieram mirka109 bo też tak zawsze pomykam i to w sezonie.We wrześniu będzie łatwiej.Szerokiej drogi i do zobaczenia
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=233165#233165</td> :wink:
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 19.08.2007 20:18

dimmu3 napisał(a):Czyli standard... żadne Węgry, zwykłe drogi itd... ;)

Zdania są podzielone co do trasy :))))
Jeden lubi ogórki, drugi córke ogrodnika :))))

No nie zwykłe drogi - w Czechach znaczna część drogą ekspresową i autostrada.

dimmu3 napisał(a):Chodziło mi o to, gdzie tankować (np.: Austrię chyba najlepiej przeskoczyć bez tankowań ze względu na cenę), czy kierować się ceną, no ogólnie zależy mi na radach wynikających z doświadczeń na trasie.

Obawiam się że Austrie nie przskoczysz. Te ceny sa zbliżone a jakośc tam oczuwalnie lepsza :) Takie jest moje zdanie.

dimmu3 napisał(a):Czyli wszędzie płacisz euro, bez walut lokalnych, ale przelicznik pewnie zdzierski ;).

Najlepiej płacić kartą lub ichnią walutą.
O płatnościach tematy były :)[/quote]

dimmu3 napisał(a):Wypoczynek w Lokvie Rogoznicy

Jasne :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2007 20:27

dimmu3 napisał(a):...np.: Austrię chyba najlepiej przeskoczyć bez tankowań ze względu na cenę), czy kierować się ceną, no ogólnie zależy mi na radach wynikających z doświadczeń na trasie...

Dlaczego tak boisz sie cen paliw w Austrii:
1) paliwo w Austrii jest praktycznie w cenie takiej jak w Polsce (lub tańsze)
2) gatunkowo lepsze, więc lepiej będzie Ci się jechało
3) z państw, przez które bedziesz przejeżdzał najdroższa benzyna jest w....Polsce :wink:
dimmu3 napisał(a):...Czyli wszędzie płacisz euro, bez walut lokalnych, ale przelicznik pewnie zdzierski ;)...

Zasada jest prosta - w danym kraju placisz walutą miescowową. Jak chcesz na siłę np. w Czechach placic w euro to płac tylko nie dziw się, że przelicznik będzie wzięty z sufitu :wink:
Jeżeli w krajach tranzytowych nie masz zamiaru kupowac niczego oprócz paliwa to po prostu płac kartą - bo wtedy masz najlepszy przelicznik i przede wszystkim wygodę
mondi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mondi » 19.08.2007 20:48

z bielska możesz jechać na Zwardon żylinę Bratysławę Wiedeń Grazz i tu na autostradzie kierunek Słowenia masz namalowane na drodze znaki SLO nie ma konkretnej miejscowości nie przegap bo zawracanie trochę skomplikowane dalej na Maribor Koper Zagrzeb i Split winietki kupuj za granicą tak jak doradzają poprzednicy bo u nas są droższe wymień trochę kun na autostrady na początek tak my robiliśmy za paliwo płaciliśmy kartą a kasę wymienialiśmy w bankomacie na bieżąco wracając 17.8.07 ceny paliw były najtańsze w Słowenii zabierz trochę wody do picia ze sobą bo tam 1,5 litrówki są drogie a resztę według uznania i możliwości ja raczej zabieram pozdrawiam życzę szerokiej drogi
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 19.08.2007 20:56

mondi napisał(a):wymień trochę kun na autostrady na początek

"mondi" ze wszystkim poza trasą :) co napisałeś się zgadzam :) ale dopiszę do powyżej cytowanego:

Wymień po przekroczeniu granicy SLO/HR bo jeżeli to zrobisz u nas w kantorach to cię oszwabią :(
"dimmu3" śmiało możesz zabrać nasze środki płatnicze bo i je możesz w Chorwacji wymienić na kuny i to z dobrym przelicznikiem.
Zawsze wymieniam na poczcie oczywiście w CRO :)))
1pati211
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) 1pati211 » 20.08.2007 13:26

mondi napisał(a):z bielska możesz jechać na Zwardon żylinę Bratysławę Wiedeń Grazz i tu na autostradzie kierunek Słowenia masz namalowane na drodze znaki SLO nie ma konkretnej miejscowości nie przegap bo zawracanie trochę skomplikowane dalej na Maribor Koper Zagrzeb i Split winietki kupuj za granicą tak jak doradzają poprzednicy bo u nas są droższe wymień trochę kun na autostrady na początek tak my robiliśmy za paliwo płaciliśmy kartą a kasę wymienialiśmy w bankomacie na bieżąco wracając 17.8.07 ceny paliw były najtańsze w Słowenii zabierz trochę wody do picia ze sobą bo tam 1,5 litrówki są drogie a resztę według uznania i możliwości ja raczej zabieram pozdrawiam życzę szerokiej drogi

właśnie nie fajnie się jedzie przez te wiochy . z Bielska ma prostą do Cieszyna idealnie dojeżdża do Wiednia i potem autostradę . musi tylko uważać bo kierując się na Maribor przy ostatnim zjeżdzie nie ma znaku Maribor tylko SLOVENIAN SPRINGFIELD SLO . i tam trzeba skęcić inaczej do włoch :wink:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 20.08.2007 14:57

1pati211 napisał(a):
właśnie nie fajnie się jedzie przez te wiochy . z Bielska ma prostą do Cieszyna idealnie dojeżdża do Wiednia i potem autostradę . musi tylko uważać bo kierując się na Maribor przy ostatnim zjeżdzie nie ma znaku Maribor tylko SLOVENIAN SPRINGFIELD SLO . i tam trzeba skęcić inaczej do włoch :wink:

Springfield to była Dusty, zaś w Grazu skręca się na SPIELFIELD i Slovenia. :twisted:

Pozdrawiam
Rafał
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 20.08.2007 15:01

mondi napisał(a):z bielska możesz jechać na Zwardon żylinę Bratysławę Wiedeń Grazz i tu na autostradzie kierunek Słowenia masz namalowane na drodze znaki SLO nie ma konkretnej miejscowości nie przegap bo zawracanie trochę skomplikowane dalej na Maribor Koper Zagrzeb i Split winietki kupuj za granicą tak jak doradzają poprzednicy bo u nas są droższe wymień trochę kun na autostrady na początek tak my robiliśmy za paliwo płaciliśmy kartą a kasę wymienialiśmy w bankomacie na bieżąco wracając 17.8.07 ceny paliw były najtańsze w Słowenii zabierz trochę wody do picia ze sobą bo tam 1,5 litrówki są drogie a resztę według uznania i możliwości ja raczej zabieram pozdrawiam życzę szerokiej drogi

Mondi, mam prośbę. Uzywaj jakichkolwiek znaków przestankowych, bo o ile informacji w twoim poście jest dużo, to w pewnym momencie, czytając go czuję sie jakbym słuchał polskiego premiera...

Pozdrawiam
Rafał
mondi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mondi » 20.08.2007 15:12

proszę mnie nie obrażać inaczej się słucha a inaczej sie czyta czytając można samemu robić sobie przerwy,uważam że lepsze jest to niż nie pisanie nic lub podawanie tylko odnośnika ,myślę że informacja jest istotniejsza niż zwracanie uwagi na znaki to nie lekcja polskiego ale zauważyłem że ludzie na tym forum lubią zwracać innym uwagę mnie też denerwują pewne posty ale nie zwracam uwagi na interpunkcję i gramatykę oraz ortografię innym takie mam zasady pozdrawiam
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 20.08.2007 17:16

Dimmu3 - jedziesz 1 wrzesnia czyli w sobote - to dzien zmiany turnusow, cala Polska, Czechy, Slowacja i Austria wala na poludnie. Bym radzil przez Wegry zamiast przez Austrie i zakorkowana Slowenie jak nie chcesz stracic nerwow i czasu. Co zyskasz na austriackiej autostradzie to jeszcze wiecej stracisz w Slowenii, a i Wieden moze sie zapchac. To juz drugi glos za Wegrami :)
Z tego samego wzgledu (sobota!) sledz sytuacje przed tunelami Mala Kapela i Sv. Rok. Jak mozesz to sluchaj wiadomosci drogowych, jak slyszysz ze jest "kolona" czyli korek to spadaj na stara droge przez Plitvice.

Na wariancie wegierskim najtansza wacha jest na malym kawalku Slowenii w Mursko Sredisce, przynajmniej byla do zeszlego roku.

Mondi - ja tez nie zwracam nikomu uwagi na byki jak mi nie przeszkadzaja w zrozumieniu, ale Ciebie naprawde ciezko rozkminic :)
Uprzedzam atak, nie mam ogonkow bo pisze z kompa bez polskiej klawiatury.

pzdr
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone