Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

planowanie trasy :)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adam.B
Cromaniak
planowanie trasy :)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 01.05.2007 18:29

hej :)
mam pytanie czy jest jakis program lub strona w internecie w ktorej mozna planowac mapke :) dokaldnie chodzi mi o to ze na mapce zaznaczas start i finish :) ... xD ;] tym viamichelin niestety nie umeim się obslugiwac :) z góry dziekuje :) pozdrawiam : - ]]]]
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 01.05.2007 18:50

To spróbuj www.odległości .pl
GEMINI
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GEMINI » 01.05.2007 19:21

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.05.2007 19:44

http://map24.interia.pl/

Spróbuj tutaj, jak będzie źle chodziła to polecam wersje niemiecką lub angielską.
Marcin zastava
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin zastava » 01.05.2007 19:57

Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 01.05.2007 20:22

Tylko że viaMichelin jest naprawdę dobry...
Może po prostu spróbuj parę razy? Jeśli nie znasz angielskiego, to są jeszcze inne wersje językowe.
Jeśli i to nie pomoże, to może tak:
1. Na głównej stronie skupiasz się na tabeli "Driving directions". Departure to miejsce startu - wybierasz kraj (country) i wpisujesz miasto (postcode, city, area). Podobnie czynisz w Destination - miejsce docelowe. Wpisując polskie nazwy nie stosuj polskich znaków.
2. Klikasz klawisz "Search" - szukaj. W przypadku niejednoznaczności w nazewnictwie miejscowości (kilka miejscowości ma tę samą nazwę) wyskoczy Ci okienko z prośbą o wybranie tej właściwej.
3. Wyświetli Ci się strona z proponowaną trasą. Po lewej stronie masz Summary (streszczenie) a w nim opcję Route type (typ trasy). Domyślnie będzie "Recommended by Michelin", ale możesz tam wybrać Quickest (najszybsza), shortest (najkrótsza), economical i discovery (odkrywcza, krajoznawcza).
Pod malutką mapką jest odnośnik "Display route map" którego kliknięcie otworzy nowe okno z większą, skalowalną mapką.

Jeśli chcesz wymusić podróż przez konkretne miejsca, to w pierwszym punkcie możesz kliknąć na "Options" poniżej pola do wpisania miejscowości docelowej i na ekranie, który się ukaże kliknąć na "Show/Hide Stopovers (Pokaż/ukryj przystanki) - będziesz miał możliwość dopisania dwóch miejsc, przez które chcesz jechać.
O innych opcjach nie będę już pisał, żeby nie komplikować.

Popróbuj!

PozdraV
J.
Jareksz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jareksz » 01.05.2007 20:58

Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 02.05.2007 12:20

dziekuje wszystkim :)

jacunio :) znam ang i to bardzo dobrze :) hm tylko w tym problem ze robilem wszystko tak jak ty mowiles :) tylko wykonałem poznań -Porec .. i poszukalo trasy .. przez niemcy i to bardzo dluga : | ajak zrobic zeby wyszukalo .. trasę przez ?czechy asutrie slowwenie , ?
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 02.05.2007 12:26

gemini :) wielkie thx ;) twoja mapa wymiata :)))
Marcysia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcysia » 02.05.2007 13:52

Chłopaki i dziewczyny, alez mi ta maporama namieszała. kłócę sie w domu czy lepiej jechać przez Wiedeń czy Budapeszt - z Rzeszowa - , a tu mi pokazuje jakieś marne 11 godzin 1100 km, ale przez Sarajewo. No to jak mam w końcu jechać? Jeździł ktoś tamtędy i wie coniebądź o tej drodze? Napiszcie co...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.05.2007 14:23

Marcysia napisał(a):Chłopaki i dziewczyny, alez mi ta maporama namieszała. kłócę sie w domu czy lepiej jechać przez Wiedeń czy Budapeszt - z Rzeszowa - , a tu mi pokazuje jakieś marne 11 godzin 1100 km, ale przez Sarajewo. No to jak mam w końcu jechać? Jeździł ktoś tamtędy i wie coniebądź o tej drodze? Napiszcie co...

Marcysia, wszystko jest OK w Twoim pytaniu - no prawie wszystko :lol: To że z Rzeszowa jedziesz to wiem ale DOKĄD ??????? :lol: :lol: :lol: A jak już będziemy wiedzieli jaki jest cel Twojego wyjazdu to może coś pomyślimy która droga jest najlepsza :papa:
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 02.05.2007 22:51

Marcysia napisał(a):Chłopaki i dziewczyny, alez mi ta maporama namieszała.

Daj sobie spokój z tą maporamą. Jak zobaczyłem, co mi zaproponowała, to mało nie umarłem ze śmiechu... Np. odcinek z Zagrzebia do Splitu to musiałbym przez Bośnię jechać... 8O

PozdraV
J.
Marcysia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcysia » 04.05.2007 07:11

No rzeczywiście.. ale się popisałam! :oops: Po prostu myslałam, że wszyscy wiedza gdzie jadę... :D - do Trogiru oczywiście...
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 04.05.2007 09:32

Jacunio napisał(a):
Marcysia napisał(a):Chłopaki i dziewczyny, alez mi ta maporama namieszała.

Daj sobie spokój z tą maporamą. Jak zobaczyłem, co mi zaproponowała, to mało nie umarłem ze śmiechu... Np. odcinek z Zagrzebia do Splitu to musiałbym przez Bośnię jechać... 8O

PozdraV
J.

Ja uzywam Sony Route, ale tak jak mówisz. Ufam mu i sprawdzam :) na normalnych mapach, co on mi tam proponuje.
Czasem te programy są tak napisane, że może Cię wyprowadzić w niezłe pole, a czasem trzeba poszperać w ustawieniach.
Wiem, że w bodajrze map24 standardowo puszcza tylko po autostradach i to np. może nieźle namieszać. Bo jak gdzieś będzie skrót drogą ekspresową, to on poprowadzi w kółko, po autostradzie.
No po prostu trzeba poszperać po settings i niestety trochę znać angielski albo niemiecki.
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES - 100 konna Drynda z cro.pl
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.05.2007 12:11

Marcysia napisał(a):Chłopaki i dziewczyny, alez mi ta maporama namieszała. kłócę sie w domu czy lepiej jechać przez Wiedeń czy Budapeszt - z Rzeszowa - , a tu mi pokazuje jakieś marne 11 godzin 1100 km, ale przez Sarajewo. No to jak mam w końcu jechać? Jeździł ktoś tamtędy i wie coniebądź o tej drodze? Napiszcie co...

Marcysia napisał(a):... do Trogiru oczywiście...

Marcysia - już rozjaśniłaś zagadnienie DOKĄD :lol:
Ponieważ widzę, że mieszkamy w tym samym miejscu (no prawie w tym samym :wink: ) więc mówię jak ja jeżdzę do HR (a raczej którędy). Robiłem te 2 warianty o które sie pytasz czyli przez Wiedeń i przez Budapeszt. Moim zdaniem z Rzeszowa zdecydowanie lepiej jest jechac przez Słowacje i Węgry (Barwinek - Koszyce - Miszkolc - Budapeszt - Nagykanizsa - Letenye - Zagreb - Karlovac a dalej z Karlovaca to juz kwestia czy Kvarner i Istria czy Dalmacja). Przez Austrie i Słowenie moim zdaniem trochę nie podrodze (jezeli mówimy o mieszkańcach Rzeszowa) i na pewno nieco drożej (bo dochodzą nam opłaty drogowe w Słowacji, Austrii i Słowenii) Jadąc przez Węgry płacimy tylko na Węgrzech (albo 4 dniowa winietka albo miesięczna winietka. Czterodniowa x 2 wychodzi nieco taniej niż miesieczna) Nie ma sensu płacic za słowacką bo lepiej jechac równoległą drogą do autostrady (autostrada na tym odcinku Presov-Kosice ma ok 45 km więc i tak nie nadgonisz czasu jakby co). Wprawdzie przeczytasz na forum, że przez Wegry to masakra ale włóż takie opinie miedzy bajki (może kilka lat temu jak było mało autostrad to sie zgodzę, ale nie dziś) Teraz autostrada na Węgrzech zaczyna sie ok 20 km przed Miskolcem (o ile w tym roku nie oddali jakiegos nowego odcinka) Czyli po przekroczeniu granicy SK/HU jedziesz normalną drogą ok 30 km. Autostradą dojeżdzasz do Budapesztu. I tu jest zawsze mały problem dla nowicjusz (dokąd nie zakończą obwodnicy autostradowej M0) W Budapeszcie należy miec ZAKODOWANE tylko 2 określenia. Jadąc do HR interesuje nas tylko i wyłącznie M7 wracajac z HR tylko i wyłącznie M3. Nic wiecej jezeli ktoś bedzie kombinował a nie zna miasta to jest "ugotowany" na min. 2 godziny. Jezeli przez przypadek na którymś ze skrzyzowań przeoczymy napis M7 lub M3 to nie kombinujcie tylko jedźcie na M0 (czyli obwodnice) bo to takie "koło ratunkowe" dla tych co przegapią zjazd Lepiej zrobic kilka kilometrów wiecej obwodnicą autostradowa niz szukac wyjazdu z uliczek w Budapeszcie. A jak już opuścimy Budapeszt jadąc do HR to jedziemy M7. Na całe szczęście dzięki M7 omijamy Balaton. Mała informacja praktyczna nie polecam jechac przez Budapeszt w kierunku na Balaton w piątek po południu całe tabuny Węgrów jadą w tamtym kierunku na weekend albo nad Balaton albo nad Velence więc stanie w korkach gwarantowane. Autostrada M7 kończy się na samym "końcu" Balatonu trzeba dojechac do Nagykanizsy normalna droga (i to wg mnie jest jedyny upierdliwy odcinek na Węgrzech :evil: ) Z Nagykanizsy jedzie sie juz OK. To tyle jakby coś jeszcze to pytaj. Pozdrav :papa:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi