Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tegoroczne TOP 10 w CRO

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomek O.
Croentuzjasta
Tegoroczne TOP 10 w CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 16.07.2006 08:48

Witam. A więc prośba pytanie do tych wszystkich co już wrócili. Napiszcie TOP 10 z Waszych wyjazdów - co w tym roku zwiedzaliście, gdzie byliście, co robiliście/jedliście - co byście mogli zdecydowanie polecić do zobaczenia/zwiedzenia, zrobienia w Cro, a na co raczej mimo wszystko troszke szkoda czasu. Plunuje swój drugi pobyt w CRO i bardzo byście mi pomogli. Dzieki. Pozdrawiam,
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 16.07.2006 10:22

Tomek:

Absolutny numer jeden: MOSTAR
potem długo nic
rybna restauracja w porcie w Dubrovniku no i sam Dubrovnik (pisałem w relacji)
Hvar
wjazd na Sv. Jure :-)
Adura
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adura » 16.07.2006 14:59

Witam
Polecam Polwysep Peljesac - Orebic.
Pizzy lepiej nie jesc - nie dobra i droga, kalmary mi rowniez nie smakowaly, bardziej mi odpowiada: schabowy, frytki itp. :)
Mozna zwiedzic caly polwysep, wejsc na gore Sv Ilja, pojechac na Dubrownik jakies 100km dalej, nio i oczywiscie wiekszosc czasu spedzic na plazy, pokapac sie i ponurkowac:)
Pozdro
Bogusław Marinković
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogusław Marinković » 17.07.2006 12:08

krzychu_72 napisał(a):Tomek:

Absolutny numer jeden: MOSTAR
potem długo nic
rybna restauracja w porcie w Dubrovniku no i sam Dubrovnik (pisałem w relacji)
Hvar
wjazd na Sv. Jure :-)

Niestety, Mostar nie należy do Chorwacji!!!
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 18.07.2006 09:53

Witam
Moje tegoroczne TOP 10 jest TUCEPI. (żadne skoki na gumie, wjazd na Sv. Jure to dopiero adrenalinka!)
pozdrav :hut:
bubbba
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bubbba » 21.07.2006 21:11

Największą atrakcją Chorwacji, poza wybrzeżem jest Narodowy Park Plitvickie Jeziora - polecam
bubbba
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bubbba » 21.07.2006 21:14

bonar napisał(a):Witam
Moje tegoroczne TOP 10 jest TUCEPI. (żadne skoki na gumie, wjazd na Sv. Jure to dopiero adrenalinka!)

Przymierzałem się w tym roku do tego, ale postanowiłem zostawić sobie to nan następny raz. Czy faktycznie jest taak ostro (wąska droga, brak mijanek trąbienie przed zakrętem itp) jak to opisują w przewodnikach ? Silnik ostro się grzeje ?
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 21.07.2006 21:26

bubbba napisał(a):

Przymierzałem się w tym roku do tego, ale postanowiłem zostawić sobie to nan następny raz. Czy faktycznie jest taak ostro (wąska droga, brak mijanek trąbienie przed zakrętem itp) jak to opisują w przewodnikach ? Silnik ostro się grzeje ?

Faktycznie droga robi wrażenie szczególnie jak ktoś jest mało doświadczonym kierowcą, ale moim zdaniem aż taaaak ostro to nie jest. Fakt wąsko jest bardzo a mijanek im wyżej tym mniej, no ale na szczęście dość dobrze widać czy ktoś bedzie jechał z przeciwka (czasami trzeba poczekać na mijance pare minut żeby sie nie spotkać w połowie drogi "twarzą w twarz") i moim zdaniem to trabienie jest już nie potrzebne.
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 21.07.2006 22:01

bubbba napisał(a):

Witam
Ostro jest, jeżeli kierowca niedoświadczony odradzam, trąbić nie należy bo to NP Biokovo, zakręty agrafki, http://www.cro.superhost.pl/svjure.wmv warto zobaczyć, wiatraczek w silniku pracuje ostro! Szerokiej drogi
pozdrav
maalena
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maalena » 26.07.2006 17:46

Moje chorwackie TOP 10 forever to Zagrzeb, Pag, gemištacija i roštiljada, lignje pod każdą postacią i salata od hobotnice, skuteraši, Novalja, Hrvatski Radijski Festival, Ožujsko, bijeli Ronhill, Dalmatinci, policja drogowa w Dubrovniku, bijela kava z dużą pianką, Ribar, Jaskanske Vinske Svečanosti...ima toga:)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 26.07.2006 18:15

nie jest tak źle - znalazłem w Cro drogi w porównaniu do których droga na Sv. Jure to autostrada. Np Sumpetar - Cotici (Peugeotem 206 nie dało się niektórych zakrętów zrobić na raz) droga która kiedyś była drogą lecz obecnie to w zasadzie pozostałości po drodze (odgrodzonej obecnie szlabanami które ktoś jednak powyrywał i przejazd jest), w której część od strony urwiska pochylona jest o ok 20-25 % (poprostu droga spada powoli w przepaść) natomiast od strony góry leżą spadające kamienie.
Jak zjechałem sobie nieznanym sposobem do jakiejś wioski (nieoznakowanej ) to nawet Chorwaci patrzyli na mnie i samochód jak na jakieś zjawisko. Teściowa przez całą drogę nie otwarła oczu :wink:
HR-fan
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) HR-fan » 26.07.2006 21:46

Moim zdaniem największą atrakcją turystyczną Chorwacji jest... niesamowity krajobraz - czyli z jednej strony góry a z drugiej turkusowa woda. :P

TOP 5 CRO:

1. Dubrovnik
2. riwiera makarska
3. riwiera kvarnerska
4. wyspy
5. Plitvice

To tak w wielkim ogólniku, obadaj te okolice szczegółowo a resztę możesz sobie już spokojnie odpuścić. :D :wink:

p.s

rich72 - Po prostu Polak potrafi... :wink:
aisha
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aisha » 27.07.2006 15:09

Bylam juz 3 razy w Chorwacji, na Istrii, w Dalmacji (Primosten, Trogir, Split, Rogoznica) a w tym roku po raz pierwszy na Hvarze, w malej miejscowosci Zavala. Poweim Ci szczerze nie ma lepszego miejsca na wypoczynek od Hvaru. Polecam
mala mi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mala mi » 27.07.2006 15:25

w chorwacji bylam juz 4 razy, tegoroczne top 5 :
1. ruskamen
2. omis - wejscie na wiezyczke
3. kalmary panierowane
4. winooo duuzo wina i prosek
5. owoce przenajslodsze
chruścik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) chruścik » 28.07.2006 22:33

Tucepi
Dubrownik
Tribunji(vodice)
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone