Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

No chyba rewolucja w nawigacji w drodze do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 21.05.2006 20:41

Macieju!
Kupiłem DPNa w sklepie internetowym (w Krakowie) w przedzień wyjazdu na majówkę, a sklep znalazłem z kolei przez Allegro - polecam ten sposób bo zajmie ci to tylko chwilę i z pewnością znajdziesz w swoich stronach. Cena była poniżej 600 PLN, chyba 550 albo 570 i oczywiście soft był dedykowany pod WM 5.0 (instalacja bajecznie prosta, brak rejestracji o dziwo). Jeżeli możesz jeszcze chwilę się wstrzymać to zaczekaj bo dosłownie na dniach będzie Destinator 6, który będzie podobno znacznie lepszy (bardziej rozbudowany i estetyczniejszy) od strony softowej (mapy raczej będą te same, zapewne uaktualnione). Ja będę musiał chyba dopłacić do upgradeu (i zrobię to). Włochy, Austria i pozostałe kraje Europy zachodniej są tam bardzo szczegółowe - bardziej niż AM bo małe miasteczka też mają bardzo dokładne plany z nazwami ulic.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 22.05.2006 07:17

Dzięki :) Słyszałem o Destinatorze 6 ale te firmy "mapowe" rzadko dotrzymują terminów. Mial byc już bodaj w maju a na razie ani widu ani słuchu. Zakupu będę musial dokonać najpóźniej na początku czerwca więc wątpię żebym się załapał. W sumie jak ma się róznić tylko interfejsem i paroma bajerami to mała strata, najważniejsze są mapy.
A tak na marginesie, upgrade do nowej wersji na pewno będzie płatny ale masz jakąś mozliwość aktualizacji map za free ? Np. przez rok jak w przypadku Automapy ?
PZDR
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.05.2006 22:48

Newposen :wink: !
Z tego co wyczytałem z linka, który zapodałeś na PDA-clubie to upgrade DPN do D6 będzie jednak bezpłatny (12 miechów od rejestracji) :D a mapy póki co są te same.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 23.05.2006 15:44

hehe, widzę że mnie zdemaskowałeś :wink: no niestety nick będący imieniem mogłem sobie tylko tu wybrać, będąc jednym z pierwszych rejestrujących się. :)
Co do programu dylemat mam z głowy. Nic nie musze kupować dostanę na wakacje na testy Destinatora PN :lol: Wlaśnie zalatwiłem to z jedną z firm sprzedajacych nawigację w Poznaniu. W takich chwilach lubię swój zawód
:twisted:
To rozwiązanie ma dla mnie same plusy w najblizszych miesiącach nie planuję kolejnych wyjazdów zagranicę więc wydanie 600 pln na jeden raz byłby za dużo, a piraty mnie nie interesują. Wiec będzie legalnie, za darmo i jeszcze obydwie strony będą zadowolone :lol:
pozdraVki
jacek_jpj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek_jpj » 23.05.2006 19:05

ja uzywam w jezdzie po Europie Nuvi350 z CN8. Jak dla mnie rewelacja. Na BiH oraz Cro mam AdriaRoute, ale testy praktyczne dopiero po wyjezdzie w czerwcu. Takoz samo NaviGuide na Wegry.
na rower, lazenie po gorach itp tez Garmina 60Csx. Moim zdaniem oba bezkonkurencyjne w swej klasie.
Co prawda wchodzi Nuvi360 ale chyba musialby mi zaparzyc kawe bym w ogole myslal o nim.
PDA na outdoor - glebokie nieporozumienie IMHO. Do samochodu - jak najbardziej.
pozdrawiam
Jacek.
ryba850
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryba850 » 16.06.2006 19:29

Używam Automapy od 2 lat,jesli duzo sie jeździ po Polsce jest niezastąpiona, ma dokładne adresy z konturami domów, suszarki, fotoradary, nawet miejsca gdzie mozna dobrze zjeść, przespać się czy coś ciekawego zobaczyć forumowicze z Mobilnych nanieśli do POI. Teraz testuję betę Automapy4, nieźle się zapowiada i co najważniejsze otwiera się wreszcie na Europę. W tym roku pierwszy raz wybieram się do Chorwacji, więc zaopatrzyłem się w IGO 2006(na tym forum pierwszy raz o nim przeczytałem), to naprawdę dobra rzecz. Szybki program, nie zżera pamięci ma ciekawy interfejs i w miarę dokładne i świeże mapy konieczne do podróży przez kraje tranzytowe.Po dopracowaniu paru detali (np. zarządzanie i konwersja POI z innych programów, ostrzeganie o niebezpieczeństwach :-) ) może byc dużą konkurencją dla TT, Automapy i innych podobnych aplikacji. Po powrocie napiszę jak się spisał w boju.
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 18.06.2006 00:49

na mnie tez mozecie liczyc w kwestii recenzji iGO 2006. w sierpniu mam zamiar przetestowac ten soft w drodze do i po Chorwacji :)
ps. pojawil sie juz maly /majowy/ update do iGO 2006
sp9hzx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp9hzx » 18.06.2006 08:27

Pomimo ze radze sobie bez map od kilku lat jezdze na gps.Duza pomoc w różnych sytuacjach.

Praktycznie sprawdziłem kilka softów i mozna je polecać

Tomtom - mapy wszystkich krajów Eu/ Cro też/ i najprzyjazniejsza obsługa,ostrzeganie przed fotoradarami,po polsku i ang

Igo- cała Eu,wielka baza poi,po polsku i ang

Navigon- cała Eu,po ang

Mireo- Chorwacja,ubogi ale ma dokładne plany miast i chodzi nieżle,po ang

Map&Guide-najdokładniejszy ale po niemiecku,super poi i ostrzeganie

Fugawi- cała Eu,po ang

Destinator- całą Eu,po ang

i Automapa czylo Polska

Na kazdym z tych programów jeżdzi sie doskonale.Różnią się wygłądem i paroma drobiazgami.Wszystko to rzecz gustu

Pozdrawiam i do zobaczenia w Cro
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 18.06.2006 08:51

sp9hzx napisał(a):Pomimo ze radze sobie bez map od kilku lat jezdze na gps.Duza pomoc w różnych sytuacjach.

Tomtom - mapy wszystkich krajów Eu/ Cro też/ i najprzyjazniejsza obsługa,ostrzeganie przed fotoradarami,po polsku i ang

Navigon- cała Eu,po ang

Fugawi- cała Eu,po ang

i Automapa czylo Polska

Na kazdym z tych programów jeżdzi sie doskonale.Różnią się wygłądem i paroma drobiazgami.Wszystko to rzecz gustu

Widzę że jesteś obcykany w tym temacie.
A co można włożyc do laptopa z GPS-em (dokładnie chodzi mi o Słowacje, Węgry, CRO)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.06.2006 09:19

sp9hzx napisał(a):Pomimo ze radze sobie bez map od kilku lat jezdze na gps.Duza pomoc w różnych sytuacjach.

Navigon- cała Eu,po ang

Fugawi- cała Eu,po ang

i Automapa czylo Polska

No to dorzucę swoje 3 grosze do tej listy.
GARMIN- City Select Europe + GPMapa Polski + Blue Chart (mapy morskie całego świata).
Sprzęt Garmina do popualrnych (czytaj tanich) nie należy, lecz solidnością i możliwościami użytkowania w różnych warunkach meteorologicznych bije konkurencję na głowę. Jest przy okazji wodoszczelny do 1m głębokości.
Swojego GPS-a, Garmina 276C, używam na nartach, łodzi, wycieczkach pieszych, rowerowych i w samochodzie.
Pozdrawiam

FUX
sp9hzx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp9hzx » 18.06.2006 09:26

Hej,

No właśnie ,dobre pytanie.

Na laptopa z podłączonym przez USB GPSem naprawdę najlepszy jest Map&Guide/7gb map/.To jest full planner.
A do tego możesz załadować Travelbook np 5 ,to jest to samo tyle ze podaje instrukcje głosowe tak jak softy na pocketpc.
Travelbook to taka opcja Map&Guide.
Soft jest co prawda po niemiecku ale we wszystkich programach gps jest to tak podobne ze nawet ktoś kto nie kuma niemieckiego da sobie z tym radę bez problemu.

Drugi na laptopa,też niezły to oczywiście MapSource Garmin.
Są mapy wszystkich krajów Eu i nie tylko.
Na Chorwację np jest AdriaRoute i CroGuide.

Trzeci to Fugawi.Też OK.Cała Eu.Na nasz rejon mapy Fugawi Digital Maps 5.

Wszystkie z nich doskonale planują i nawigują.Ale najładniejszy i najdokładniejszy to M&G.
Wszystkie bez problemu wykrywają GPS.Travelbook i Fugawi są też w 3D.

Pomimo,ze generalnie uzywam pocketpc to czasem lubię włączyć i laptopa.Dla pasażera duzy monitor to frajda.

Na laptopa jest też Automapa.Taka sama jak na ppc .Też gada tyle ze nie mozna dokładać PU.

Fux,niektóre zabawki Garmina są wodoszczelne do 10m i mają cyfrowy kompas.
Wiadomo laptop i ppc są do auta czy na motorówkę,a Garminy do bardziej ekstremalnych warunków.
Jedynym minusem Garmina jest to nie mozesz uzywać na ich produktach innych softów.Na ppc czy laptopie mozesz miec co ci się podoba.

Pozdrawiam

Andrzej

www.qsl.net/sp9hzx
Ostatnio edytowano 18.06.2006 20:31 przez sp9hzx, łącznie edytowano 2 razy
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.06.2006 09:41

Laptop w podróży, a nie na postoju, ma ograniczenia. Wielkość, opłakane skutki w przypadku odpalenia poduszki, konieczność stosowania ładowarki samochodowej (słono sobie liczą, kilka setek), odrywanie wzroku dość daleko w bok w stosunku do kierunku jazdy.
Do momentu, kiedy nie kupiłem Garmina, korzystałem z dokładnych map poszczególnych krajów, przez które przejeżdżałem, z niecenioną pomocą mojej Żony. Po dłuższej jeździe 2 pary oczu były lepsze, niż jedna. Mapy w laptopie ułatwiały mi planowanie trasy i sprawdzania ich długości oraz wariantów.
Generalizując. Wszystko ma swoje wady i zalety.

Pozdrawiam

FUX
sp9hzx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp9hzx » 18.06.2006 09:53

Jasne Fux,zupełna racja.
Planowanie na laptopie a jeżdżenie na czyms małym.

Ale nic nie zastąpi miłego/ładnego pomocnika obok z którym mozna pogadać.
Przynajmniej ja tak uwazam.Technika techniką ale....

Miłego dnia..... a chyba będzie.U mnie już ładne słonko i z + 25C
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.06.2006 10:02

sp9hzx napisał(a):Jasne Fux,zupełna racja.
Planowanie na laptopie a jeżdżenie na czyms małym.

Ale nic nie zastąpi miłego/ładnego pomocnika obok z którym mozna pogadać.
Przynajmniej ja tak uwazam.Technika techniką ale....

Miłego dnia..... a chyba będzie.U mnie już ładne słonko i z + 25C

A gdzie te 25C.
U mnie 22 i niemiły wietrzyk.
FUX
sp9hzx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp9hzx » 18.06.2006 10:25

Jak to gdzie,tochę bardziej na wschód od Ciebie.Tak dokładnie to 24C.
Wczoraj była burza i tak się troche ochłodziło

Wracając do map,to Garminowcy mają niezłe nautical charts.
Dla tych co uzywają ppc i laptopa:

Są całkiem niezłe nautical charts m.in z Chorwacji ,+ pas wybrzeza z 50km wgłąb
Mozna sie tym bawić na Fugawi i Fugawi ppc
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi