Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pod figowcami i oliwkami ...... z pontonem 2011.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.08.2011 12:56

1.
Wyjazd jak zwykle bez rezerwacji miejsca i tak do końca z nie ustalonym miejscem docelowym.
Dzień przed wyjazdem telefon do naszego kolegi Terenowca który był w tym roku w miejscowości Tisno na kempingu Jazina.

Z opisu kemping o średnim standardzie, decyduje osłonięty od wiatru porcik - zatoczka przykępingowa . Będziemy próbować tam, jeśli się spodoba zostaniemy.

W drodze... :lol:

Obrazek

Jedziemy przez Chyżne, Budapeszt, w połowie Balatonu skręcamy w dół Węgier do położonego przy granicy z Chorwacją uzdrowiska Harkany.

Mijamy dobrze znany i wspaniale wspominany z poprzedniego wyjazdu Kaposvar, już na horyzoncie widać Termal Kemping w Harkanach i tradycji staje się zadość...... 8O :evil:
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 10.08.2011 13:04

Pierwszy.
Tylko szybciej jedźcie, bo w niedzielę ja ruszam.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 10.08.2011 13:09

Druga :lol:
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 10.08.2011 13:09

O, Dudek2222 był szybszy

W takim razie niech będzie, że druga :lol:

Wyszło, że czwarta, ale na trzecim miejscu :lol: :lol: :lol:

Ale pomieszanie z poplątaniem :lol:
Ostatnio edytowano 10.08.2011 13:11 przez sroczka66, łącznie edytowano 2 razy
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 10.08.2011 13:09

Trzecia. :D

PS. Mogę być poza podium, ważne, że jestem. :lol:
Ostatnio edytowano 10.08.2011 13:11 przez Ania W, łącznie edytowano 1 raz
Krzysztof i Lidia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof i Lidia » 10.08.2011 13:10

Trzeci :D

... przynajmniej tak mi się wydawało :cry:

ale i tak będę kibicował

:)
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 10.08.2011 13:48

I Ja zasiadam, aczkolwiek nie wiem który, tak żeście namieszali. Niech będzie nr 6. :lol:
fidosanok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidosanok » 10.08.2011 13:53

:lol: :lol: :lol:

blebleble-nasty... tak na wszelki wypadek gdyby ktoś wysłał posta jeszcze przede mną :D

ps. fajnie że z pontonem, bo właśnie zacząłem się rozglądać z czymś takim na przyszły rok.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 10.08.2011 13:55

Smoki, fajnie, że ruszyłeś z relacją :D

Harkany - kolejne ciekawe miejsce na Węgrzech proponujesz. Zapamiętam na przyszłość :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.08.2011 16:16

Dudek2222 napisał(a):Pierwszy.
Tylko szybciej jedźcie, bo w niedzielę ja ruszam.

Witam serdecznie :lol: Udanych wakacji :lol:

mysza73 napisał(a):Druga :lol:

Jak miło Ciebie powitać :lol:

sroczka66 napisał(a):O, Dudek2222 był szybszy

W takim razie niech będzie, że druga :lol:

Wyszło, że czwarta, ale na trzecim miejscu :lol: :lol: :lol:

Ale pomieszanie z poplątaniem :lol:

Cześć sroczko :lol: Będę niedługo kontynłował. Czasowo mam kłopoty z internetem :cry:

Ania W napisał(a):Trzecia. :D

PS. Mogę być poza podium, ważne, że jestem. :lol:

Cześć Aniu, mam nadzieję że nie będziesz się nudzić przy czytaniu.

Krzysztof i Lidia napisał(a):Trzeci :D

... przynajmniej tak mi się wydawało :cry:

ale i tak będę kibicował

:)

Witajcie :lol:

witpol napisał(a):I Ja zasiadam, aczkolwiek nie wiem który, tak żeście namieszali. Niech będzie nr 6. :lol:

Cześć, już sześć osób czeka na ciąg dalszy.Ojej :wink: :lol:
fidosanok napisał(a)::lol: :lol: :lol:

blebleble-nasty... tak na wszelki wypadek gdyby ktoś wysłał posta jeszcze przede mną :D

ps. fajnie że z pontonem, bo właśnie zacząłem się rozglądać z czymś takim na przyszły rok.

Witaj, polecam pontonik, fajny wypoczynek :lol:
maslinka napisał(a):Smoki, fajnie, że ruszyłeś z relacją :D

Harkany - kolejne ciekawe miejsce na Węgrzech proponujesz. Zapamiętam na przyszłość :)

Witam kochane Gliwice, Węgry są bardzo fajne. :lol:

ps. Następne części są już w pisaniu. :lol:
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 10.08.2011 16:20

Ja też siadam i czekam :D :D :D :D
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 10.08.2011 16:29

smoki3 napisał(a):

Może kiedyś będą w czytaniu :D :!:

pzdr :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.08.2011 17:48

marko350 napisał(a):Ja też siadam i czekam :D :D :D :D

Już wstawiam :lol:

longtom napisał(a):
smoki3 napisał(a):

Może kiedyś będą w czytaniu :D :!:

pzdr :wink:

Witaj Tomku :lol: Naprwadę mam kłopoty z dostępnością do internetu :cry:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.08.2011 18:05

2.
Jeden z wielu ostrych zakrętów pod górę. Wyprzedza nas jakiś węgierski kierowca, wyskakując prawie przez okno, gestykuluje z dużym zaangażowaniem i pokazuje, że odpada nam koło. Właśnie wychodzimy z prawego zakrętu, z przerażaniem widzę w lewym wstecznym lusterku kłęby dymu dobywającego się z koła naszej przyczepy kempingowej. Raptownie hamuję i staję.

Zakładamy kamizelki odblaskowe.

Zmieniam koło :evil:

Obrazek

Wyładowane bambetle, w tym kanister do pontonu i kółko.

Obrazek

Obrazek

Sytuacja jest nie do pozazdroszczenia, zestaw stoi pod górę za nami zakręt z którego wypadają rozpędzone samochody chcące podjechać pod górę. Stawiam jeden trójkąt za przyczepą(zgodnie z przepisami, około 100m) i biorę się za koło. Z przerażeniem widzę pędzące i praktycznie nie zwalniające samochody! A ja muszę zmienić poszatkowaną na strzępy oponę (czemu nie zauważyłem tego wcześniej! ).

Beata krzyczy do mnie żebym zszedł z jezdni. Widzi to co ja, mknący wypadek......... Zaczynam się zmagać z podniesieniem przyczepy do góry. Lewarek który kupiłem przed wyjazdem rozkłada się na dwie części..........

W tym czasie żona idzie za przejechany niedawno nieszczęsny zakręt, stawia drugi trójkąt. O dziwo od razu jest widoczny efekt. Samochody zwalniają. UFfff.......

Koło zostaje zmienione. Co dalej ? Przecież bez zapasu nie mogę jechać dalej.
A w mojej przyczepie są nietypowe ( już) 12" felgi i wzmocnione o wyższym profilu opony "R". Mam co prawda dwie zapasowe dętki, ale na nich samych jechać się nie da. Co najwyżej mogę zrobić z nich kółka do pływania.

Najbliższe miasto, to Pecs. Na stacji benzynowej dowiadujemy się o Gum Serwis. Zostajemy skierowani do jednego z małych warsztacików. Pan sprzedaje nam stare koło od malucha razem z zardzewiałą felga za 3500 forintów. Nie wydziwiam, biorę przecież muszę mieć jakiś zapas.

Jedziemy dalej, ale zapasowe koło i wyrzuty sumienia o zbyt późną reakcję na przebitą oponę nie dają mi spokoju. Wprowadzamy w użycie nowo poznane węgierskie słowo "Gum Serwis" i wypatrujemy wyżej wymienionego.

Staję na krzyżówce prowadzącej do Tesco i widzę w oddali w przeciwnym kierunku ludzika Michelin, zawracam. Okazuje się, iż w serwisie www.baranyagumi.hu Pan Szabó Janos ma nasze, dokładnie takie jak potrzeba nowiutkie,błyszczące opony. Ślinię się do nich jak dziecko w sklepie ze słodyczami. Kupujemy, zostajemy obsłużeni z wielkim zaangażowaniem jest już za dziesięć piąta, a warsztat zamykają o siedemnastej.

Jeszcze raz wielkie podziękowania dla Pana Janosa.

Jedziemy dalej, przed nami Harkany..........
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 10.08.2011 20:47

smoki3 napisał(a):w serwisie www.baranyagumi.hu

Fajna nazwa - takie powiązanie baranów z gumami jest cokolwiek wymowne ;-)
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies