Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Asistans ubezpieczenie starszego samochodu

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AJEDREK1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AJEDREK1 » 06.06.2011 07:22

Witajcie!
Proszę pamiętać przy zawieraniu polisy assistance o sprawdzeniu w jakich okolicznaściach laweta jest niby bezpłatna, ponieważ w wielu polisach holowanie jest bezpłatne(oczywiście w zakresie limotowanych km) wyłącznie przy unieruchomieniu pojazdu na wskutek wypadku- kolizji a nie w przypadku awarii poj.
Moim zdaniem wartało by mieć poliskę która zapewni i jedno i drugie.'
Jak myślicie? :idea:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 06.06.2011 10:25

Słusznie prawisz ^^

Nie dalej jak tej zimy przekonałem się o tym, że mój standardowy assistance do AC daje mi prawo do darmowego holu tylko przy kolizji. Na szczęście miałem odpowiedni pakiet z banku, ale na wakacje dokupiłem pakiet maksymalny assistance, co kosztowało mnie głupie 72 zł, a teraz mam holowanie przy awarii, przewóz pasażerów, nocleg w hotelu, samochód zastępczy itp. Także za granicami kraju, oczywiście.

Tak czy owak, mam nadzieję NIE korzystać z tej kuszącej propozycji :twisted:
AJEDREK1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AJEDREK1 » 06.06.2011 11:03

Marsallah napisał(a):Słusznie prawisz ^^

Nie dalej jak tej zimy przekonałem się o tym, że mój standardowy assistance do AC daje mi prawo do darmowego holu tylko przy kolizji. Na szczęście miałem odpowiedni pakiet z banku, ale na wakacje dokupiłem pakiet maksymalny assistance, co kosztowało mnie głupie 72 zł, a teraz mam holowanie przy awarii, przewóz pasażerów, nocleg w hotelu, samochód zastępczy itp. Także za granicami kraju, oczywiście.

W jakim towarzystwie ubezp kupiłeś?
wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 09.06.2011 00:13

Dario85 napisał(a):Ja już byłem .... miło i przyjemnie 80zł skasowane i mam nadzieje, że wyrzucę je w błoto, bo nic się nie zepsuje :)

wystarczy powiedziec PTU assistance plus wersja lux 15 dni i po temacie ... a mbanku ... hmmm moze i tanio ale warunki słabiutkie ...

Możesz mi kolego napisac co obejmuje ubezpieczenie z PTU, tzn co oferują, jak wygląda limit z holowaniem, z góry dzięki !
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 09.06.2011 06:17

fasi napisał(a):Nasmarowałem do nich pismo (jako klient Warty, ale w Waszym imieniu) z prośbą o wyjaśnienie tego informacyjnego bordello :lol:

Poniżej treść pisma:

TUiR WARTA S.A.
ul. Chmielna 85/87
00-805 Warszawa

Dotyczy: oferty ubezpieczeń WARTA MOTO-ASSISTANCE

Szanowny Państwo,

Zwracam się do Państwa z prośbą o wyjaśnienie czy osoba fizyczna nie posiadająca zawartego z TUiR WARTA S.A. ubezpieczenia OC lub OC/AC ma możliwość wykupienia w TUiR WARTA S.A., któregokolwiek z oferowanych przez Państwa Towarzystwo produktów MOTO-ASSISTANCE tj. wariantów Standard, Złoty, Złoty+, Platynowy lub krótkoterminowych Podróżnik 15 lub Podróżnik 30.

Informacje jakie można uzyskać u Państwa agentów oraz na Państwa stronie internetowej są całkowicie sprzeczne. Wg Agentów TUiR WARTA S.A. niemożliwe jest wykupienie polisy Moto-Assistance przez osobę nie będącą posiadaczem zawartej z TUiR WARTA S.A. polisy OC lub OC/AC.

Natomiast w zamieszczonych na Państwa stronie internetowej Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia Moto-Assistance w § 16 pkt. 2 zamieszczony jest zapis. "Zawarcie umowy ubezpieczenia WARTA MOTO-ASSISTANCE w wariancie Złotym, Złotym+, Platynowym, Podróżnik 15 lub Podróżnik 30 jest niezależne od zawierania lub posiadania w WARCIE ważnej umowy OC lub AC".

Z informacji uzyskanych na Państwa infolinii brak możliwości zawarcia ubezpieczenia Moto-Assistance istnieje od dnia 15 lutego 2011 r, ponieważ rzekomo zmieniły się Ogólne Warunki Ubezpieczenia MOTO-ASSISTANCE. Czy wobec tego zamieszczone w chwili obecnej na Państwa stronie internetowej Ogólne Warunki Ubezpieczenia MOTO-ASSISTANCE z dnia 1 maja 2010 r. obowiązują, czy nie obowiązują? A jeśli rzeczywiście się zmieniły, to dlaczego w okresie TRZECH miesięcy obowiązywania nie zostały zamieszczone na Państwa stronie internetowej?

Jestem klientem TUiR WARTA S.A. od trzech lat, a w Państwa towarzystwie ubezpieczam dwa pojazdy. Jednakże piszę do Państwa w imieniu użytkowników portalu www.cro.pl, członków mojej dalszej rodziny (którzy nie będąc klientami TUiR WARTA S.A., a którzy jeszcze rok temu jechali na wymarzony urlop z wykupionym ubezpieczeniem WARTA MOTO-ASSISTANCE, są w tym roku takiej możliwości pozbawieni) z prośbą o jednoznaczne stanowisko w przedmiotowej sprawie.

Cała ta sytuacja i sprzeczne informacje uzyskiwane na Państwa stronie internetowej i u Agentów skłaniają mnie jako klienta TUiR WARTA S.A. do refleksji i zastanowienia się nad tym jak rzetelnym są Państwo partnerem dla klientów i potencjalnych "niedoszłych" klientów.

Z poważaniem

I odpowiedź Warty:

Obrazek

Reasumując walenie w kulki...
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 09.06.2011 10:35

AJEDREK1 napisał(a):
Marsallah napisał(a):Słusznie prawisz ^^

W jakim towarzystwie ubezp kupiłeś?

W tym roku padło na Avivę.
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 10.06.2011 21:36

Tylko szkoda, że te wszytskie ubezpieczenia maja tak niskie limity na naprawe samochodu (w PTU do 400 zł lub 100 Euro). Generalnie skupiaja sie na przypadkach gdy komus zabraknie paliwa, prezbije koło, zatrzasnei kluczyki, itp i pomagaja na miejscu a jak coś powazniejszego się wydarzy to ich pomoc polega na tym, że odholuja samochód do serwisu a dalej martw sie sam. :(
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 10.06.2011 23:53

gemidow napisał(a):Tylko szkoda, że te wszytskie ubezpieczenia maja tak niskie limity na naprawe samochodu (w PTU do 400 zł lub 100 Euro). Generalnie skupiaja sie na przypadkach gdy komus zabraknie paliwa, prezbije koło, zatrzasnei kluczyki, itp i pomagaja na miejscu a jak coś powazniejszego się wydarzy to ich pomoc polega na tym, że odholuja samochód do serwisu a dalej martw sie sam. :(

Przypuszczam,że ściągne na siebie teraz gromy - ale dużo w tym racji.
Jakieś krótkie holowanie, ewentualnie nocleg w wątpliwej jakości motelu.Częsci za które i tak musicie zapłacić zostaną dowiezione później.Może pare innych bonusów.
W wielu wypadkach lepiej i szybciej poradzilibyście sobie być może sami.
Sam kiedyś miałem poważną awarie na autostradzie chorwackiej. Zdjęła mnie laweta chorwacka. Nie wyobrażam sobie czekania kilku godzin w palącym słońcu gór Velebitu, wśród gorących skał i śpieszących się dziwnie gdzieś aut - na lawetę którą wyznaczył mi ubezpieczyciel.

Ale pewno niektórzy mają inne zdanie...
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 12.06.2011 20:46

wierny62 napisał(a):
Dario85 napisał(a):Ja już byłem .... miło i przyjemnie 80zł skasowane i mam nadzieje, że wyrzucę je w błoto, bo nic się nie zepsuje :)

wystarczy powiedziec PTU assistance plus wersja lux 15 dni i po temacie ... a mbanku ... hmmm moze i tanio ale warunki słabiutkie ...

Możesz mi kolego napisac co obejmuje ubezpieczenie z PTU, tzn co oferują, jak wygląda limit z holowaniem, z góry dzięki !

warto zwrócić uwagę że ubezp. to nie obejmuje wysp !!! jak również np. Czarnogóry.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 13.06.2011 11:31

Ja w tym roku skorzystam chyba z ubezpieczenia mBanku, zarówno na samochód jak i ubezpieczenia kosztów leczenia.
AJEDREK1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AJEDREK1 » 13.06.2011 12:06

Witajcie!
Orientujecie się jak jest z zieloną kartą w Chorwacji?
Wymagają czepiają się?
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 13.06.2011 12:11

Temat Zielonej Karty wraca jak bumerang. W Chorwacji nie potrzeba ZK, ale jeśli zamierzasz przekraczać granicę z Bośnią i Hercegowiną to owszem - jest konieczna, wymagana, obowiązkowa.
maciej1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1976 » 13.06.2011 12:12

Nie jest wymagana zielona karta. Temat przerabiany wielokrotnie.
AJEDREK1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) AJEDREK1 » 13.06.2011 12:16

dziękuję za odp. pozdro!
jeszcze tylko kilka dni :P 8)
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 15.06.2011 11:59

Ostatni raz wklejam link do warunkow ubezpieczenia ... limit jest 4500 to wskazanego miejsca przez Ciebie ... nie korzystalem w praktyce ale w warunkach nic nie pisze ze ptu wybiera gdzie Cie holuje. np Jak na pltvickich Ci sie auto spierdzieli to oplaca sie do polski holowac bo z mojego doswiadczenia chorwackich mechanikow to niech trafi ... wiadomo ze napewno sa dobzi i uczciwi ale ja trafilem na takich co mi pompe paliwa od golfa wsadzili do polowki skasowali 600 (powinni max 200) i pompa sie zepsula na szczescie pod moim domem ... kolejne 200. Dlatego najwazniejsze jest moim zdaniem aby miec wysoki pułap holowania a w ptu 4500.

http://www.ptu.pl/?page=1043&group_id=5 ... d_id=58267

link do strony ptu gdzie na dole macie warunki do pobrania ... ja nie jestem jakims wielkim oredownikiem tej firmy ... baaa nie mialem w niej nigdy nic ubezpieczone ale nie chce mi sie bawic z ADACAMI itp ... wolalem podejsc do ubezpieczyciela chwila i polisa jest.

Jedrek którego wyjeżdzasz ? My 21 :P:P:P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Asistans ubezpieczenie starszego samochodu - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone