Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beskidy.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.05.2012 23:40

maslinka napisał(a):Korci mnie, żeby zapytać: po czym poznałeś, że to akurat ta koza :?: 8O :lol:

W końcu jestem wnukiem Pasterza przez duże P. :)
Ostatnio w Koniakowie wymieszano około 800 owiec z różnych owczarni. Tam dopiero będzie jazda z identyfikacją :wink: .. a Wy się mi jednej kozy czepiacie.

Mam jeszcze pytanie do Agnieszki. Czy takie coś jeszcze się na Orłowej ostało, czy została kupa rdzawego błota?

Obrazek

I jeszcze suplemencik mały... z innego ujęcia na Wiadome Miejsce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.05.2012 13:33

Interseal napisał(a):Ostatnio w Koniakowie wymieszano około 800 owiec z różnych owczarni. Tam dopiero będzie jazda z identyfikacją :wink: .. a Wy się mi jednej kozy czepiacie.

Hehe, ja się nie czepiam ;) Byłam ciekawa, bo dla mnie to czysta abstrakcja 8O

Interseal napisał(a):Mam jeszcze pytanie do Agnieszki. Czy takie coś jeszcze się na Orłowej ostało, czy została kupa rdzawego błota?

Obrazek

Istnieje, wygląda tak:

Obrazek

Zwróciłam uwagę no to "bajorko", w zasadzie do błota już chyba temu niedaleko... Zdecydowanie mniej wody niż u Ciebie.

Fajny suplemencik :D Widać okolice "szalonego orczyka" :lol: Ja mam podobne ujęcia tylko ze śniegiem.

Pozdrawiam :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.05.2012 14:35

26 sierpnia 2006 - Pilsko

Odgrzebałam stare zdjęcia, prawie sprzed 6 lat 8O Zbyt wiele nie pamiętam, bo to jednak było dawno ;), ale ponieważ Pilska w tym wątku jeszcze nie było, to teraz będzie 8)

Niestety mam mało zdjęć samego krajobrazu i muszę wkleić fotki ze sobą :lol: Widzę wyraźnie, że mój wtedy-jeszcze-nie-mąż pstrykał mi kiedyś zdecydowanie więcej zdjęć niż teraz. Ale wiecie, jak to jest po ślubie :lol: ;)

No to ruszamy! Idziemy bodajże żółtym szlakiem z Korbielowa (Smrek).

Obrazek

Mijamy spore stadko koni:

Obrazek

Obowiązkowa przerwa na jagody:

Obrazek

Były jeszcze pod koniec sierpnia 8O

I z fioletowymi językami, ustami i dłońmi (dopasowałam się jeszcze bardziej do koloru moich ciuchów ;)) wchodzimy na Halę Miziową:

Obrazek

Podziwiamy infrastrukturę narciarską (nie wiem, skąd ta mina :lol:):

Obrazek

Że też nigdy nie nartowaliśmy na zboczach Pilska...

Zaczynamy podejście z Hali Miziowej:

Obrazek

Niestety pogoda stopniowo się pogarsza, a raczej jest gorsza na większych wysokościach. Na szczycie Pilska jest zimno i niewiele widać :? Pamiątkowe zdjęcie z tablicą:

Obrazek

Schodzimy! Robi się coraz cieplej. Widoki piękne:

Obrazek

Bardzo miło wspominam tę wycieczkę, chociaż zdjęć niestety nie mam zbyt wiele :lol:
Pilsko do powtórki :D

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2012 15:11

Witam.

Fajne te Twoje wykopaliska sprzed 6 lat. Twoja teoria ewolucji fotografa z wiekiem lub inaczej - z upływem stażu - całkiem słuszna. :wink:

Ciekaw jestem jak wygląda teraz zejście żółtym szlakiem na Miziową. Sześć lat temu nie mieliśmy maczet i wyszliśmy odrapani jak z buszu... :)
Pilsko do powtórki!

Tymczasem w najbliższą niedzielę mam sporę chęci dopisać do tytułu wątku kolejny Beskid... mam nadzieję, że pogoda się utrzyma.

Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.05.2012 15:17

Interseal napisał(a):Fajne te Twoje wykopaliska sprzed 6 lat. Twoja teoria ewolucji fotografa z wiekiem lub inaczej - z upływem stażu - całkiem słuszna. :wink:

Hihi, a jednak ;)

Interseal napisał(a):Tymczasem w najbliższą niedzielę mam sporę chęci dopisać do tytułu wątku kolejny Beskid... mam nadzieję, że pogoda się utrzyma.

Już chyba tylko jeden został 8)
Dopisz, dopisz :D Mam też kilka archiwalnych ;) fotek ze szlaku na Przehybę, z Rytra i okolic :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2012 16:53

maslinka napisał(a):Już chyba tylko jeden został 8)
Dopisz, dopisz :D Mam też kilka archiwalnych ;) fotek ze szlaku na Przehybę, z Rytra i okolic :)

Zimnoooo...! :wink:

Od kilku lat chodzi mi po głowie Luboń Wielki ze swoim gołoborzem i mini schroniskiem na szczycie.

Wyjście z Rabki (Zaryte) żółtym, a powrót niebieskim.

Ponieważ poza brakującym w opisie Sądeckim pozostał Wyspowy!... no i o Makowskim nie należy zapominać. :)

Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.05.2012 17:03

Interseal napisał(a):Od kilku lat chodzi mi po głowie Luboń Wielki ze swoim gołoborzem i mini schroniskiem na szczycie.

Pooglądałam sobie zdjęcia. Faktycznie - wygląda ciekawie 8)

Interseal napisał(a):Poza brakującym w opisie Sądeckim pozostał Wyspowy!... no i o Makowskim nie należy zapominać. :)

No tak, zapomniałam o Wyspowym :oops: Co do Makowskiego... to dla mnie taki dziwny twór wciśnięty między Beskid Żywiecki a Wyspowy :o Pewnie się zaraz narażę ;) :lol:

P.S. Może łatwiej byłoby zmienić tytuł wątku na: Beskidy :lol: Chociaż takie dopisywanie "po kawałku" ma swój urok 8)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 23.05.2012 01:10

maslinka napisał(a):26 sierpnia 2006 - Pilsko

Niestety mam mało zdjęć samego krajobrazu i muszę wkleić fotki ze sobą :lol: Widzę wyraźnie, że mój wtedy-jeszcze-nie-mąż pstrykał mi kiedyś zdecydowanie więcej zdjęć niż teraz. Ale wiecie, jak to jest po ślubie :lol: ;)

WOW! Pilsko.... dawno zapomniane przeze mnie. Jakoś od 1990r nie umiem się wybrać w ten rejon... co najwyżej przejeżdżało się w drodze do Tatr przez Przeł. Glinne. I nic więcej. Podobnie z Babią, choć tam nie lazłem od 1995r.
Prawdopodobnie ten wątek w końcu mnie kopnie tam.
:wink:

A co do ślubu i fotek żonom po nim...zrób eksperyment. Powiedz mu, że pragniesz być focona jak dawniej- jak wtedy.
Jak się będzie wykręcał to ....będzie to podejrzane. :lol:

Podziwiamy infrastrukturę narciarską (nie wiem, skąd ta mina :lol:):

Przypuszczalnie chodzi o stan tej "infrastruktury"....

Pilsko zdycha w ostatnim czasie- tak jak Szczyrk- typowy przykład jak polskie piekiełko zabija popularne i dochodowe kiedyś miejsca.

Postaram się dorzucić coś do tego wątku. Niedawno odwiedziłem Beskidy.
A tam...same barany! 8O :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.05.2012 15:03

Fatamorgana napisał(a):WOW! Pilsko.... dawno zapomniane przeze mnie. Jakoś od 1990r nie umiem się wybrać w ten rejon... co najwyżej przejeżdżało się w drodze do Tatr przez Przeł. Glinne. I nic więcej. Podobnie z Babią, choć tam nie lazłem od 1995r.
Prawdopodobnie ten wątek w końcu mnie kopnie tam.

Pilsko warte jest odwiedzenia :) Mam nadzieję, że ten wątek Cię kopnie i że będę miała w tym swój udział :twisted: Czyli to prawie jakbym ja Ciebie kopnęła ;) :lol:

Fatamorgana napisał(a):Postaram się dorzucić coś do tego wątku. Niedawno odwiedziłem Beskidy.
A tam...same barany! 8O :wink:

Dorzuć koniecznie! Owieczki, barany, kozy... coraz więcej tego zwierzyńca :D

Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.05.2012 16:20

To może jeszcze Pilsko w innej szacie.

Start z Sopotni na przełęcz Przysłopy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Potem przez Malorkę na Polanę Górową.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 24.05.2012 16:32 przez Franz, łącznie edytowano 1 raz
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 24.05.2012 16:31

WOW!!! Kiedyś miał takie piękne baranki ze śniegu???
Też szedłem z dołu przez Przysłopy kiedyś. Ale w dyscu...

WIOSNA.
3.05. Wiosenny redyk na Ochodzitej.
Tym razem wiosna przyszła szybciej i bujniej. O wiele bardziej zielono w Beskidach niż rok temu.
I łowiecki jakieś ciekawse- żwawo jedzą...

Obrazek

Obrazek

Ale nie są same- mają wartowników, którzy czujnie obserwują potencjalnego intruza.
Obrazek

Obrazek
Zwiastuny pogorszenia pogody i burzy nadciągały znad Pilska i Orawy.
Zjechaliśmy do Milówki,odwiedzając całkiem nowy, niedawno oddany park linowy w parku rekreacyjnym na wolnym powietrzu.
Mieliśmy urządzić sobi9e zabawę na linach gdy...rozległy się pierwsze grzmoty! Burza idzie!

Obrazek

Pogoda zaczęła się niestety chrzanić wokół nas i nas Beskidem Żywieckim- ostrzegano przed gwałtownym załamaniem w górach...
I...stało się!
Obrazek

Zdążyłem jeszcze zejść na bulwar nad Sołą i nad samą rzekę.
Jakiś psiór latał jak szalony kąpiąc się i wdrapując na drugi brzeg- jakby się cieszył że upał się kończy a deszcz zaczyna.
Niestety, trzeba było wiać!
Rozpoczęła sie kanonada pioruńska i ledwie doszedłem pośpiesznym krokiem do wozu gdy lunęło jak z cebra!
Rzutem na taśmę zdążyłem przed ulewą.

Obrazek[/img]
Ostatnio edytowano 24.05.2012 17:10 przez Fatamorgana, łącznie edytowano 2 razy
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.05.2012 16:33

Z Górowej na Halę Miziową.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I dalej na Pilsko.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ze szczytu kurs na Rysiankę i powrót do Sopotni.

Obrazek

Obrazek
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 24.05.2012 16:59

ŁAAAŁ! Aleśmy dowalili zdjęciami- Ty zimą a ja wiosną. :lol:

Dowaliły wtedy też pioruny. Podjechaliśmy z powrotem pod Ochodzitą, żeby zobaczyć jak w dole rozpętała się ulewa i burza...
A waliło nieźle! Nazajutrz podano w mediach, że po gwałtownych burzach największe szkody i zniszczenia były w...Milówce i Rajczy właśnie.
Obrazek

I tak oto zamiast wchodzić na Muńcuł weszliśmy na wzgórze aby... obserwować burze. A potem wróciliśmy do Wisły gdzie po deszczu i burzach ani śladu- tu jeszcze nie dotarło nic, zatrzymało się jak zwykle w Dolinie Soły. Spacerek wokół Zameczku, Jez. Czerniańskiego i zapory, wodospadzik i do domu.
I tyle z Beskidów z długiego łikendu.
Maslince się lepiej udało.
:)
Ostatnio edytowano 24.05.2012 17:07 przez Fatamorgana, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.05.2012 17:03

Fatamorgana napisał(a):ŁAAAŁ! Aleśmy dowalili zdjęciami- Ty zimą a ja wiosną. :lol:

Biało-zielony przekładaniec.

Pozdrawiam,
Wojtek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.05.2012 17:06

Wojtku - ale piękna zima.
8O

Fata - u Ciebie też ładnie (i ten porun).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Beskidy. - strona 33
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies