mariusz-w napisał(a):jan_s1 napisał(a):Zachciało mi się trochę pogrzeszyć przy niedzieli.
Powiem tak ... obejrzałem !
Pozdrawiam.
rozgrzeszyłeś?
Lidia K napisał(a):Twoja próba w połowie jest ciekawa bo droga, krzaczki i drzewka mają zimny księżycowy blask a chmurki i pierwszy plan ciepłą barwę. To mi się ze sobą nie pasuje. Może dlatego BeJur zapytała skąd jest światełko na pierwszym planie ?
BeJur napisał(a):Lidia K napisał(a):Twoja próba w połowie jest ciekawa bo droga, krzaczki i drzewka mają zimny księżycowy blask a chmurki i pierwszy plan ciepłą barwę. To mi się ze sobą nie pasuje. Może dlatego BeJur zapytała skąd jest światełko na pierwszym planie ?
Na moim monitorze pierwszy plan jest zimny.
Zapytalam o światło, bo na pierwszy rzut oka wdać, że ni cholery to co za chmurami nie jest w stanie dać na ziemi to co dało
Lidia K napisał(a):Pierwszy plan i u mnie nie jest ciepły - bliższe prawdy byłoby określenie że jest ani ciepły ani zimny.
Lidia K napisał(a):Nie mam skalibrowanego monitora przez specjalistę. Więc drobne różnice muszą być
Lidia K napisał(a):
Ale chmurki i księżycowe słońce są u Ciebie ciepłe?
BeJur napisał(a):
Wszystko na tym zdjeciu ma tendencję do chłodu, chmury i to co świeci - chyba słońce - lekko bure, ale nie ciepłe
Światło na pierwszym planie za ostre jak na taką pogodę, i za białe - jakby dodatkowe sztuczne oświetlenie było (przysmyczone na pole)
... ja tez nie mam, zresztą ile specjalistów tyle ustawień...
Rafał K napisał(a):O przepraszam Prawidłowa kalibracja monitora jest tylko jednym z możliwych jego ustawień
Rafał K napisał(a):... jednym z możliwych jego ustawień ...
weldon napisał(a):ale monitor powinien mieć chyba jedno ustawienie - odpowiadające temu, co chcemy uzyskać?
BeJur napisał(a):jak będę drukowała pieniądze - to postaram się, żeby wszystko grało, skoro tego jeszcze nie robię, najważniejsze, żeby mi monitor pokazywał tak, żebym była zadowolona
Lidia K napisał(a):Mnie się wydaje, że jednak monitor powinien mieć takie ustawienie, żeby czarne było czarne, białe było białe, kolory nasycone wyglądały jak nasycone. Litery nie przeostrzone. To minimum.