Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.03.2012 15:09

Wygląda super! :D Ale pewnie w weekend sporo ludzi i tworzą się kolejki... A w tygodniu to niestety nie damy rady wyskoczyć.
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 05.03.2012 15:39

maslinka napisał(a):Wygląda super! :D Ale pewnie w weekend sporo ludzi i tworzą się kolejki... A w tygodniu to niestety nie damy rady wyskoczyć.

Kamerki ani zdjęcia nie oddają nawet w 10% walorów tego pięknego ośrodka. Jeżeli w weekend to wyjedź sobie powiedzmy o 6.00, najpóźniej o 7.00. Czynne jak ośrodki w Austrii od 8.30 do 16.00. Ośrodek ma kilka parkingów i kursują skibusy, na pewno znajdziesz miejsce. Marzec to już nie styczeń i ludzi też mniej, większość myśli już o rowerze albo spacerach. Uważaj na milicję przy wyjeździe z Liptovskiego Mikulasza w kierunku doliny. Jest tam jakaś jednostka szkoleniowa policji i w ramach nicnierobienia stoi sobie podobno non-stop patrol drogowy i czatuje na Polaków którzy w terenie zabudowanym przekraczają dopuszczalną prędkość o 5 km/h. :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.03.2012 15:43

Dzięki za wskazówki i rady :) Mam nadzieję, że się uda.
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 08.03.2012 18:58

Maslinka, to żeby tak Cię całkiem do Chopoka zachęcić zobacz sobie jakie widoki uświadczyłem wczorajszego dnia. W Polsce jedynie na Kasprowym:

Obrazek

Orientacja południowa, widok na Tatry:

Obrazek

Widok na Chopok:

Obrazek

Śniegu mało, trochę kamienie wystawały :wink:

Obrazek

Obrazek

Na pewno w tym sezonie Chopok jeszcze odwiedzę. Po Chopoku ciężko już odwiedzić jakąkolwiek Polską "stację" narciarską mimo że całodzienny karnet to wydatek 31 Euro. Warunki bardzo dobre choć z racji ostrego słońca i zmiennej temperatury, robi się lód na trasach, trzeba uważać aby nie stracić równowagi. Mimo słońca bardzo zimno, trzeba pamiętać że ośrodek mieści się na wysokości od około 1000 do około 2000 m.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.03.2012 19:50

Cudnie! :D Wszystko piękne - trasy, widoki. Podszywacz, dzięki za zachętę :D
Jak tylko zdrowie pozwoli, pojedziemy!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.03.2012 13:35

A my wczoraj byliśmy w Białce. Jeździłem po raz pierwszy na nowym stoku pod koleją "Pasieka Expres". Bardzo łagodny stoczek. Powiem szczerze, że teraz w Białeczce można pojeździć, nie nudząc się. Aha i kolejki znośne tak do 5minut.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.03.2012 13:49

Ten stoczek jest fajny do dopieszczania w wolnym tempie techniki, choć na dobrym sprzęcie można się rozbujać... :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.03.2012 13:55

Dokładnie, robiłem sobie szlifowanie na dużych prędkościach:)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.03.2012 20:03

17 marca (sobota) - Soszów

A jednak jeszcze można :lol:

Większość ludzi wyciągnęła dzisiaj rowery z piwnicy czy z garażu, my wyjęliśmy narty z szafy ;)

Ostatni raz na deskach byliśmy ponad miesiąc temu; wszystko przez to, że tak długo nie mogłam wrócić do zdrowia... Mieliśmy więc pewien niedosyt nartowania. Szkoda byłoby zmarnować taki piękny dzień jak dzisiaj...

Wstaliśmy skoro świt, żeby być jak najwcześniej na stoku i, o dziwo, w miarę się udało :D

Po 8:30 zameldowaliśmy się na stacji narciarskiej Soszów:

Obrazek

Chyba po raz pierwszy udało nam się zaparkować na "górnym parkingu" ;)

Ludzi na początku prawie nie było, więc można było poszaleć. A i śnieg przez pierwszą godzinę czy dwie ;) nadawał się do jazdy. Potem było to już typowe wiosenne nartowanie, czyli z dziwną breją pod deskami.

Chociaż warunki były takie:

Obrazek

Kilka słonecznych fotek :D:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wzięliśmy 6-godzinny karnet (wiosenna promocja - 60 zł). Ale oprócz szusowania były też krótkie odpoczynki - głównie na opalanie :D:

Obrazek

Obrazek

Na Soszowie starają się, żeby śniegu wystarczyło do końca kwietnia. Zgromadzili spore zapasy ;):

Obrazek

Pod koniec zjedliśmy smaczny żurek w karczmie "Lepiarzówka", a właściwie przed nią:

Obrazek

Do samochodu zjechaliśmy koło 14:00. O tej porze trasy były już w bardzo słabym stanie - śnieg się topił, pojawiły się kamulce i było strasznie nierówno. Ale takie jest wiosenne nartowanie. Mój mąż, nie wiadomo dlaczego, bardzo taki śnieg lubi i śmigał aż miło, zadowolony. Ja trochę marudziłam na to, co pod deskami ;) Ale ogólnie wyjazd był bardzo udany i nawet się opaliliśmy trochę :D

Prawdopodobnie nie skończyliśmy jeszcze sezonu narciarskiego :twisted:
Mam nadzieję, że do zobaczenia w tym miejscu :D

:papa:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 17.03.2012 22:47

maslinka napisał(a):

Prawdopodobnie nie skończyliśmy jeszcze sezonu narciarskiego

... nasze deski już niestety wyczyszczone i schowane na następny sezon.

Trochę żal, ale cóż wkrótce wiosna :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.03.2012 19:48

majeczka napisał(a):Trochę żal, ale cóż wkrótce wiosna :wink:

Wiosna bardzo mnie cieszy, ale na deski jeszcze mam ochotę wyskoczyć :D
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 18.03.2012 21:26

maslinka napisał(a):na deski jeszcze mam ochotę wyskoczyć :D

Ja nie raz a może nie dwa. Chopok oczywiście :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 24.03.2012 11:02

podszywacz napisał(a):
maslinka napisał(a):na deski jeszcze mam ochotę wyskoczyć :D

Ja nie raz a może nie dwa. Chopok oczywiście :wink:

Super, zazdroszczę ;)

Ja w ten weekend uziemiona w domu - kończę chorować :( Nie tracę jednak nadziei, że jeszcze na narty w tym sezonie wyskoczę. Pewnie już takie całkiem wiosenne, ale zawsze :D
Paweł BB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł BB » 24.04.2012 22:44

Aga, jesteś niesamowita :D . Od 7 roku życia jeżdżę na nartach i w PL jako dzieciak jeździłem tylko z Zakopanem, Bukowinie Tatrzańskiej i na Hali Boraczej, a jako troszkę starszy w Szczyrku i Korbielowie. Ty w dwa sezony jesteś już lepsza 8O . Pozdrawiam :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 25.04.2012 13:20

Paweł BB napisał(a):Aga, jesteś niesamowita :D . Od 7 roku życia jeżdżę na nartach i w PL jako dzieciak jeździłem tylko z Zakopanem, Bukowinie Tatrzańskiej i na Hali Boraczej, a jako troszkę starszy w Szczyrku i Korbielowie. Ty w dwa sezony jesteś już lepsza 8O . Pozdrawiam :papa:

Ja jeżdżę powiedzmy od 12 roku życia (pierwsze kroki, a właściwie szusy w Bukowinie właśnie :)), z tym, że z przerwami...

Minęły 3 sezony, odkąd mój mąż stanął na deskach (dzięki mnie oczywiście :lol:) i tak mu się spodobało, że zaczął mnie mobilizować. Teraz on jest zapalonym narciarzem, a ja to bardzo lubię, ale już nie mam takiego hopla na tym punkcie ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone