Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Viva Islandia

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janniko
Cromaniak
Viva Islandia

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 10.02.2012 10:16

Zmiana rządu w Islandii
...MEDIA O TYM MILCZĄ

Islandczycy sprawili, że rząd, który aprobował pod dyktando światowej finansjery zubożyć islandzki naród zgodnie ze scenariuszem aktualnie "przerabianym" przez Grecję podał się w komplecie do dymisji! Główne banki w Islandii zostały znacjonalizowane i mieszkańcy zdecydowali jednogłośnie zadeklarować niewypłacalność długu, który został zaciągnięty przez prywatne banki w Wielkiej Brytanii i Holandii. Doprowadzono też do powołania Zgromadzenia Narodowego w celu ponownego spisania konstytucji. I to wszystko w pokojowy sposób. To prawdziwa rewolucja przeciw władzy, która doprowadziła Islandię do aktualnego załamania. Na pewno zastanawiacie się, dlaczego te wydarzenia nie zostały szeroko nagłośnione? Odpowiedź na to pytanie prowadzi do kolejnego pytania: Co by się stało, gdyby reszta europejskich narodów wzięła przykład z Islandii? Oto krótka chronologia faktów: Wrzesień 2008 roku: nacjonalizacja najważniejszego banku w Islandii, Glitnir Banku, w wyniku czego giełd zawiesza swoje działanie i zostaje ogłoszone bankructwo kraju. Styczeń 2009 roku: protesty mieszkańców przed parlamentem powodują dymisję premiera Geira Haarde oraz całego socjaldemokratycznego rządu, a następnie przedterminowe wybory. Sytuacja ekonomiczna wciąż jest zła i parlament przedstawia ustawę, która ma prywatnym długiem prywatnych banków (wobec brytyjskich i holenderskich banków) wynoszącym 3,5 miliarda euro obarczyć islandzkie rodziny na 15 lat ze stopą procentową 5,5 procent. W odpowiedzi na to następuje drugi etap pokojowej rewolucji. Początek 2010 roku: mieszkańcy zajmują ponownie place i ulice, żądając ogłoszenia referendum w powyższej sprawie. Luty 2010 roku: prezydent Olafur Grimsson wetuje proponowaną przez parlament ustawę i ogłasza ogólnonarodowe referendum, w którym 93 procent głosujących opowiada się za niespłacaniem tego długu. W międzyczasie rząd zarządził sądowe dochodzenia mające ustalić winnych doprowadzenia do zaistniałego kryzysu. Zostają wydane pierwsze nakazy aresztowania bankowców, którzy przezornie odpowiednio wcześniej uciekli z Islandii. W tym kryzysowym momencie zostaje powołane zgromadzenie mające spisać nową konstytucję uwzględniającą nauki z dopiero co "przerobionej lekcji". W tym celu zostaje wybranych 25 obywateli wolnych od przynależności partyjnej spośród 522, którzy stawili się na głosowanie (kryterium wyboru tej "25%u2033 - poza nieposiadaniem żadnej książeczki partyjnej - była pełnoletniość oraz przedstawienie 30 podpisów popierających ich osób. Ta nowa rada konstytucyjna rozpoczęła w lutym pracę, która ma się zakończyć przedstawieniem i poddaniem pod głosowanie w najbliższych wyborach przygotowanej przez nią "Magna Carty". Czy ktoś słyszał o tym wszystkim w europejskich środkach przekazu? Czy widzieliśmy, choćby jedno zdjęcie z tych wydarzeń w którymkolwiek programie telewizyjnym? Oczywiście - NIE!
W ten oto sposób Islandczycy dali lekcję bezpośredniej demokracji oraz niezależności narodowej i monetarnej całej Europie pokojowo sprzeciwiając się Systemowi.
Minimum tego, co możemy zrobić, to mieć świadomość tego, co się stało, i uczynić z tego "legendę" przekazywaną z ust do ust. Póki co wciąż mamy możliwość obejścia manipulacji medialno informacyjnej służącej interesom ekonomicznym banków i wielkich ponadnarodowych korporacji.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 16.02.2012 17:33

ciekawe :!:
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 16.02.2012 18:38

janniko napisał(a):Czy ktoś słyszał o tym wszystkim w europejskich środkach przekazu? .

W dużym skrócie jest to artykuł z Gazety Wyborczej .
GW pisała o tym w kwietniu 2011.
http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,9411075,Islandczycy_nie_splaca_dlugow_po_swoich_bankach.html

Islandia-320 tys mieszkańców.W Białymstoku mieszka 300 tys .
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 16.02.2012 19:47

Manga napisał(a):W dużym skrócie jest to artykuł z Gazety Wyborczej .
GW pisała o tym w kwietniu 2011.

Janniko takich tytułów nie czyta, więc dla niego "media o tym milczą" :)
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 16.02.2012 20:09

To niech się poskarży do Pana Dyrektora albo Pani Konopki, że milczą...;)
Tomasz W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz W » 17.02.2012 06:57

Kilka definicji na określenie opisywanego zjawiska.

Spiskowa teoria dziejów - jedna z teorii spiskowych, według której od pewnego momentu w dziejach świata (zazwyczaj przyjmuje się koniec XVII wieku) większość istotnych decyzji politycznych zapada zakulisowo, a widoczni dla ogółu władcy i przywódcy są jedynie marionetkami (a w najlepszym razie przedstawicielami) starających się pozostać w cieniu potężnych grup wpływu (np. magnaterii, plutokratów, masonów, Mędrców Syjonu, Iluminatów, Grupy Bilderberg, Opus Dei, służb specjalnych, biurokratów itp.).

Wyrażenie "spiskowa teoria dziejów" bywa też używane w charakterze zwrotu retorycznego o wydźwięku pejoratywnym - mającego ukazać poglądy polityczne oponenta (niekoniecznie zgodne ze spiskową teorią dziejów w sensie ścisłym) jako oderwane od rzeczywistości i bazujące na fobiach.

Teoria spiskowa - twierdzenie, według którego w utajnieniu ktoś działa na szkodę innych osób lub na własną korzyść. Przykładami są twierdzenia dotyczące: dominacji ekonomicznej, politycznej, militarnej czyli np. teorie spiskowe o lądowaniu Apollo na Księżycu czy teorie spiskowe o zamachach z 11 września 2001. Innymi przykładami teorii spiskowych są spiskowe teorie dziejów. Spiski spisane przechodzą do teorii dziejów. Cechy hipotez spiskowych mają też niektóre miejskie legendy.

Elityzm, teoria elit - teoria państwa opisująca i wyjaśniająca relacje władzy we współczesnym społeczeństwie. Twierdzi, że niewielka mniejszość, składająca się z przedstawicieli elit ekonomicznych i sieci planujących politykę posiada władzę w społeczeństwie, bez względu na wyniki wyborów. Dzięki stanowiskom w korporacjach lub zarządach korporacji oraz wywieraniu wpływów na politykę poprzez finansowe wsparcie fundacji, stanowiska w think tankach lub "opiniotwórczych" kręgach, członkowie "elity" mogą wpływać na decyzje ekonomiczne i polityczne.
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 17.02.2012 08:17

greenrs napisał(a):Janniko takich tytułów nie czyta, więc dla niego "media o tym milczą" :)

Nie czyta,nie pisze też.
Ten tekst jest wklejany na prawicowych i prawackich forach,mając dowodzić,dokładnie nie wiadomo czego,zapewne tej spiskowej teorii dziejów.
Paradoks polega na tym ,że prawacy posiłkuja sie GW ;)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 24.02.2012 07:01

A tak wogóle to Islandia to buraki i rybojady i na życiu się nie znają.
I z pewnością to przebrzydłe prawaki... i na pewno uprawiają tam na tej swojej wyspowej wiosce paskudny wyzysk kapitalistyczny...
Kurde, dziękuję panowie za oświecenie mojego ciemnogrodzkiego umysłu i przywołanie mnie do rzeczywistości..
troszkę odpłynąłem, licząc na racjonalną dyskusję... :(
cholera, człowiek stary i wciąż błądzi.. :(
Od dziś zaczynam regularnie kupować i czytać porządne gazety, a nie jakieś szmatławce prawackie.... a fuj..
Dziękuję, camarados, za upomnienie i przywołanie do porządku...
:oops:
Ostatnio edytowano 24.02.2012 07:06 przez janniko, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.02.2012 07:05

Na Islandii żyje mniej ludzi, niż w Krakowie przed wojną ...

To tak, jakbyś opowiadał, że w jednej z chałup na Podlasiu chłop babę sprał, więc bierzmy z niego przykład ;)

:D

Pozdrawiam
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 24.02.2012 07:13

weldon napisał(a):Na Islandii żyje mniej ludzi, niż w Krakowie przed wojną ...
To tak, jakbyś opowiadał, że w jednej z chałup na Podlasiu chłop babę sprał, więc bierzmy z niego przykład ;)

Weldonie szanowny, jeszcze raz bardzo przepraszam, że ośmieliłem się przytoczyć przykład jakieś buraczanej wioski rybackiej..
Zapomniałem, że na anty-prawicowość nie ma lekarstwa.
Widziałem to na własne oczy, gdy w ubiegłym wieku podróżowałem po ZSRR. Spotkałem tam na prowincji ludzi, którzy, żyjąc w nędzy, zaciekle bronili wartości komunistycznych, autentycznie wielbili Lenina i nierzadko Stalina, a całą winę za zaistniałą "trudną" sytuację zwalali na imperialistów amerykańskich (a potem nawet na "zbuntowaną" Polskę :))
W pewien sposób byłem pełen podziwu dla takiej lojalności i zarazem przerażenia.
:(
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.02.2012 08:02

Trzeba mieć sporo samozaparcia, żeby się szwendać po leninolubnych wiochach :)
Uważaj, żeby to zaraźliwe się nie okazało :D

Ja wolę szerokim łukiem omijać wszelkie, totalitarne systemy.
Nie, żebym się bał zarażenia.

Bardziej, żeby mi się co do butów nie przykleiło :lol:

A Islandia to piękny kraj.
Trudny, ale piękny.

Gejzery mają i termalne różne urządzenia.
Może to przenieść do Polski?

A nie, przepraszam, to już było ... :/

Tfu, tfu ... wycofuję to ostatnie :D
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 24.02.2012 21:05

Z tą Islandią nie ma kłopotu. Kto by się przejmował krajem wielkości jak kleks w zeszycie pierwszoklasisty.
Naród islandzki nie chciał i nie poddał się światowej finansjerze, rząd nie nawykł sprawować służby wbrew narodowi, powołano Zgromadzenie Narodowe celem spisania nowej konstytucji, znacjonalizowano banki i zdecydowano o niewypłacalności długu.
Mamy obecnie 2012 rok, Islandia swoja rewolucję pokojowa rozpoczęła od ogłoszenia bankructwa kraju jeszcze w 2008 roku. Rozpoczęto dochodzenia sądowe celem ustalenia winnych zaistniałego kryzysu i co wówczas się stało?

Z kraju jak szczury uciekli bankierzy, za którymi wydano nakazy aresztowań.

A u nas, same komplementy, PKB wzrost 15 kpt., i dyżurny humor to sklepy, wszystko po 5 zł.

Czy słyszeliśmy jakąś debatę w TV, co się dzieje w Islandii, czy pokazano nam jakieś zdjęcia, które by świadczyły o rozsypce kraju islandzkiego? Pokazali nam, co znaczy demokracja bezpośrednia przekazywana bezpośrednio z ust do ust dając odpór medialnym manipulacjom służącym bankom i obcym korporacjom finansowym.

A u nas, parafrazując, ONI tacy ładni, modni, młodzi, pięknie ubrani, to ostatni paryski sznyt, każdy ma banknot na oku, kręcą się w kółko bez sensu, byle mieć, byle nie tęsknić.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 25.02.2012 07:38

Bonar...
szkoda pisania..
:?
A ty wiesz ilu trzeba by było u nas aresztować? .. ilu musiało by uciekać..
zaistniałby totalny chaos na przejściach granicznych.

Nie wiem, Weldonie, czy warto brać przykład z chłopa, który leje babę, ale jeżeli np. tylko w jednej chacie baba wreszcie się wkurzyła i wypędziła z domu chłopa, który ją lał całe życie, hulał i przepijał oszczędności, to czy nie warto, by cała wieś, a może i cały kraj z takiej chałupy wziął przykład?
Nie rozumiem czemu tak bronicie złodziei i tych, którzy nas łupią i wykorzystują..
tego zupełnie nie rozumie
Wątpię, że ty Weldonie masz jakikolwiek udział w "polityce miłości", korupcji i innych paskudnych sprawach tak u nas nagminnych i szerzących się, wydajesz mi się niegłupim i porządnym facetem... więc skąd ten sarkazm i skąd ta postawa bezradności i godzenia się na ten burdel na własnym podwórku... :(
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 25.02.2012 08:36

Dopiero teraz zauważyłem ten temat .

Janniko masz moje poparcie w całości.
Z tej Islandii możemy i powinniśmy brać przykład. Ja przynajmniej to sobie zapamiętam choć w zasadzie nie muszę - mam takie samo zdanie jak szanowni obywatele Islandii.

Proszę sobie tylko skojarzyć fakty.
Pracujemy, zarabiamy, mamy jakieś oszczędności ... dzień jak co dzień i raptem okazuje się, że krach, ....... że kryzys. Pieniądz potaniał lub podrożał.
Niby co się takiego wydarzyło ? księżyc na ziemię spadł czy jakieś inne nieszczęście. ?
Otóż nie - powodem jest zagranie "finansjery" która ma w głęboko w d.... człowieka uczciwie pracującego.

Żeby było ciekawiej:
Oszczędności w banku mamy oprocentowane na ...... do 6 %.
Kredyt wzięty opiewa już na około 20 %. ( tak się składa, że ja nigdy żadnego kredytu nie miałem ale widzę umowy kredytowe niektórych).
To nie wina osób pracujących w bankach, tych "szaraków". To taki system. Brakuje komuś (finansjerze) pieniędzy - wywołują zamieszanie, oszczędności zwykłych zjadaczy chleba topnieją tzn. zmieniają właściciela i już jest dobrze. Dobrze oczywiście dla niektórych.
Nie pochwalam tego typu zagrywek. Kretyńskie to, debilne to, .....

Udzielać pożyczek na lichwiarski procent a później siać zamieszanie aby ten biorący miał problemy i aby "oskubać naiwniaka" - wedle mojej moralności ..... tu nie ma moralności.
Ja takich wysyłam na księżyc z biletem w jedną stronę.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 25.02.2012 08:47

weldon napisał(a):To tak, jakbyś opowiadał, że w jednej z chałup na Podlasiu chłop babę sprał, więc bierzmy z niego przykład ;)

Trzeba by więcej wiedzieć z jakiego to powodu.
Może się okazać, że chłop miał rację i tylko rację. Wówczas branie przykładu jest jak najbardziej wskazane. :wink: Może nie od razu mordobicie ale ..... droga wskazana.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.