napisał(a) kaszubskiexpress » 29.01.2012 12:44
TCZEW
Nazwa
Tczew pojawiła się w zapisie po raz pierwszy w 1198 r. w przywileju dla joannitów i brzmi ona: "Trsow". Powstanie Rady Miejskiej w Tczewie, ukonstytuowanej już w 1258 roku za przyzwoleniem księcia pomorskiego Sambora II, wyprzedza lokację miasta, która nastąpiła w 1260 roku. Jest to jedyny tego typu przypadek w Polsce. Tczewska Rada Miejska utworzona została wcześniej niż uważane dotąd za najstarsze w kraju rady we Wrocławiu (1261), w Krakowie (1264), czy w Poznaniu (1280), które w tych miastach powstały kilka lub kilkanaście lat po nadaniu praw miejskich. W świetle faktów historycznych samorząd miasta Tczewa jest najstarszym, więc i pierwszym w dziejach na obecnym obszarze Polski.
Moja praca każe mi podróżować dość wcześnie, do Tczewa wyjechałem jeszcze przed wschodem słońca.
Ale dzień już się budzi.
W końcu jestem na miejscu.
Słońce już się rozgościło na dobre.
Obowiązki już ogarnięte.
Można iść na spacer.
W latach międzywojennych
Tczew zasłynął pierwszą w Polsce Szkołą Morską, później przeniesioną do Gdyni.
Na temat tczewskich mostów najwięcej będzie pewnie wiedział
Piotr, albo
Jacek.
Na moście drogowym ruch odbywa się wahadłowo.
Na moście jest dość mały ruch. Można sobie popatrzeć na nabrzeże, bez hałasu za plecami.
Z tego miejsca na przykład.
Tego wędkarza już gdzieś wklejałem, skojarzył mi się z "Fredim" z ul. Wiązów
CIEKAWOSTKA
Mało znanym faktem historycznym jest, iż II wojna światowa zaczęła się w Tczewie. 1 września 1939 r. o godz. 4.34 niemieckie bombowce zaatakowały dworzec kolejowy, zachodni przyczółek mostowy na Wisłę i koszary wojskowe.
CDN