Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Beskidy.

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Aglaia
Cromaniak

Postnapisał(a) Aglaia » 23.11.2011 11:44

To może i ja coś dorzucę z ostatniego wypadu. Tylko zimno już było i jesieni też nie za wiele :( .

Dzień 1 - Międzybrodzie Żywieckie - Kiczera - Żar - Międzybrodzie Żywieckie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
(składnia nieźle na ubawiła :lol: ).
Fatamorgana
Koneser

Postnapisał(a) Fatamorgana » 23.11.2011 12:58

Tam na poprzednim sporo tej jesieni widzę... :)
Aglaia
Cromaniak

Postnapisał(a) Aglaia » 23.11.2011 14:10

Fatamorgana napisał(a):Tam na poprzednim sporo tej jesieni widzę... :)

To taka bardzo dojrzała jesień :wink: . Najwięcej jesieni mieliśmy pod stopami :wink: - ciężko się wchodzi po ścieżce zasypanej liśćmi - dobrze, że chociaż suche były.

Zimno już strasznie było - jeszcze trochę i wszystkie liście się obsypią :( .
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 23.11.2011 14:24

Aglaia napisał(a):To taka bardzo dojrzała jesień :wink: . Najwięcej jesieni mieliśmy pod stopami :wink: - ciężko się wchodzi po ścieżce zasypanej liśćmi - dobrze, że chociaż suche były.

Jeszcze trudniej, gdy pod spodem lód jest.
Bo to już jesień z widokami na zimę...

Pozdrawiam,
Wojtek
Aglaia
Cromaniak

Postnapisał(a) Aglaia » 23.11.2011 14:47

Franz napisał(a):
Aglaia napisał(a):To taka bardzo dojrzała jesień :wink: . Najwięcej jesieni mieliśmy pod stopami :wink: - ciężko się wchodzi po ścieżce zasypanej liśćmi - dobrze, że chociaż suche były.

Jeszcze trudniej, gdy pod spodem lód jest.

Wtedy przypinam narty i porzucam szlaki piesze na rzecz tych narciarskich :wink: .

A dla piechurów to chyba jest taki sprzęt jak raki - ale w życiu nie miałam tego na nogach :oops: . Mój mąż kiedyś miał taki sprzęcior ale się wyeksploatował i wtedy przekonałam go, że z deską u nóg też jest fajnie :lol: . Do dwóch desek już nie udało mi się go przeknać :( .
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 23.11.2011 15:13

Aglaia napisał(a):
Franz napisał(a):Jeszcze trudniej, gdy pod spodem lód jest.

Wtedy przypinam narty <...> :wink: .

Łyżwy. ;)

Aglaia napisał(a):A dla piechurów to chyba jest taki sprzęt jak raki

Po Beskidach jeszcze w rakach nie chodziłem. :lol: Chociaż, fakt, że miejscami byłyby przydatne. W zeszłym roku zaliczyłem bolesny upadek na ukrytym po cienką warstwą śniegu lodem.

Pozdrawiam,
Wojtek
Fatamorgana
Koneser

Postnapisał(a) Fatamorgana » 23.11.2011 15:25

Na ścieżki z lodem w lesie i nie tylko najlepsze są raczki. Małe cztery nieboraczki...
A jak nie, to technika chodzenia z kijkami.
Aglaia
Cromaniak

Postnapisał(a) Aglaia » 23.11.2011 15:27

Franz napisał(a):
Aglaia napisał(a):
Franz napisał(a):Jeszcze trudniej, gdy pod spodem lód jest.

Wtedy przypinam narty <...> :wink: .

Łyżwy. ;)

Łyżwy też ale to na płaskim Mazowszu :lol: .

Franz napisał(a):
Aglaia napisał(a):A dla piechurów to chyba jest taki sprzęt jak raki

Po Beskidach jeszcze w rakach nie chodziłem. :lol: Chociaż, fakt, że miejscami byłyby przydatne. W zeszłym roku zaliczyłem bolesny upadek na ukrytym po cienką warstwą śniegu lodem.

Pozdrawiam,
Wojtek

:( . Mam nadzieję, że wszystko dobrze się skończyło.
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 23.11.2011 15:37

Fatamorgana napisał(a):Na ścieżki z lodem w lesie i nie tylko najlepsze są raczki. Małe cztery nieboraczki...
A jak nie, to technika chodzenia z kijkami.

Raczki - tak. To taki erzac zwykłych raków. Kijki są bezradne na pochyłym lodzie. A jak ten jest skryty po warstwą śniegu, to nawet nie wiesz kiedy i leżysz. :twisted:

Aglaia napisał(a):Mam nadzieję, że wszystko dobrze się skończyło.

Na szczęście, skończyło się na bólu. O dupę się nie martwiłem, ale walnąłem też łokciem. Jednak - wytrzymał. 8)

Przedstawiłem w tym wątku trasę, na której to się zdarzyło. Zimowa wycieczka po czeskiej stronie Beskidów.

Pozdrawiam,
Wojtek
Aglaia
Cromaniak

Postnapisał(a) Aglaia » 23.11.2011 16:00

Czy te "raczki" to coś takiego?

http://www.rapeks.com/

To i na Mazowszu przydać się może...
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 23.11.2011 16:11

Aglaia napisał(a):Czy te "raczki" to coś takiego?

Tak, chociaż widziałem też inne. Sam nie mam. W Alpy zabieram zwykłe raki.

Pozdrawiam,
Wojtek
Aglaia
Cromaniak

Postnapisał(a) Aglaia » 23.11.2011 18:09

Czernichów - Rogacz - Solisko - Łysy Groń - Czernichów

Polskie krowy Milki :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chyba jadalne (ale z gatunku tylko raz :wink: ):

Obrazek

Dzwonnica w Tresnej

Obrazek

Obrazek
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 23.11.2011 20:41

Aglaia, piękne jesienne zdjęcia :D

Rejon góry Żar jest mi szczególnie bliski, w dzieciństwie spędzałam w Międzybrodziu każde wakacje, zarówno te letnie, jak i te zimowe :)

Pozdrawiam :papa:
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 23.11.2011 20:57

Aglaia napisał(a):Obrazek
(składnia nieźle na ubawiła :lol: ).

na Żarze mają problemy ze składnią, za to w Bielsku-Białej są konkretni w ostrzeżeniach :)
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 24.11.2011 00:01

Piękne te Wasze zdjęcia... szczególnie od Interseala podniosły mi puls, bo Lipowską i Rysiankę darzę ogromnym sentymentem. Co do schronisk to niewątpliwie na Lipowskiej panuje wspaniała atmosfera, za to z Rysianki roztacza się najładniejszy chyba widok w Beskidzie Żywieckim (choć ostatnio trochę zarosła).
Ja byłem w ubiegłym tygodniu na krótkiej wycieczce na Błatniej. Dni są już zbyt krótkie by wybrać się dalej. Niestety z kolorów jesieni już niewiele pozostało. Drzewa w większości już gołe i ogólnie raczej szaro...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska

Beskidy. - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies