To z gruszy
Tam, jak wspomniałem, mało kto chodzi (jak mi się udało zorientować, lekko zszedłem z wytyczonego szlaku
).
Tam, gdzie chodzą ludzie, to liście grabią, a nawet - palą
No ale teraz ...
W środku nie jest sympatycznie. Uprzedzam. Ciemno, a i treści nie są zbyt przyjemne.
W końcu, jakby nie patrzeć, to jedno z najważniejszych muzeów martyrologicznych na ziemiach polskich.
Najgorzej, że ciemno i lampy za bardzo nie można używać.
To o tyle uzasadnione, że tu sporo oryginalnych eksponatów jest - niektóre dość wrażliwe na światło. No, ale, coś tam udało mi się sfotografować.
Po pierwsze krótka historia powstania twierdzy ...
Bla, bla, bla o Cytadeli zrobię kiedy indziej, teraz tylko tyle powiem, że jest to, chyba, przynajmniej za bardzo nie znam innej, w Polsce, a może i dalej, twierdza wybudowana w środku miasta nie po to, żeby to miasto bronić, ale żeby je wziąć za mordę i zniszczyć w razie czego
Ba, czegoś się widocznie bali te Ruskie
Tu, na Szubienicznej Górze od zawsze stały koszary wojskowe, pomału obrastające w folwarki, wille, pałacyki, osiedla ...
Potem, z rozkazu cara, wszystko to zrównano z ziemią i przerobiono na przedpole twierdzy.
W ten sposób zamordowano Żoliborz.
No, ale, wróćmy do Pawilonu.
Sporo osób się tu przewinęło od czasu jego budowy w latach 1826-1828.
Podobno przez zlokalizowane tu centralne więzienie śledcze dla więźniów politycznych przewinęło się ponad 40 tysięcy osób.
Więziono tu bojowników o wyzwolenie narodowe i przemiany społeczne: członków tajnych organizacji niepodległościowych, uczestników powstań narodowych (zwłaszcza powstania styczniowego), działaczy polskiego ruchu robotniczego, uczestników rewolucji 1905-1907 r., uczestników manifestacji patriotycznych, strajków robotniczych i wielu innych. Kilkuset z nich stracono na stokach twierdzy, tysiące wywieziono stąd na katorgę bądź zesłanie syberyjskie.
Niesamowite wrażenie robią napisy, którymi pokryte są ściany cel.
Wśród więźniów X Pawilonu były tak wybitne postaci polskiej historii jak Romuald Traugutt, Józef Piłsudski, Roman Dmowski, Gustaw Ehrenberg, ks. Piotr Ściegienny, Stefan Okrzeja i wielu innych.
Niesamowite jest to, że jestem sam.
Nawet pań z obsługi nie widać. Widocznie mają zaufanie takie ...
Ale ... Nie chodźcie tam sami :/
cdn.
PS kibitka nie jest oryginalna. To znaczy jest identyczna, jak te carskie, ale ta służyła do ... przewozu chleba
Przemalowali ją tylko.
No, ale ... wrażenie jest