Szczerze mówiąc, to ten wasz zamek czyszczony był z nalotu ... miejskiego, natomiast większość fortyfikacji, które odwiedzam, swój wygląd zawdzięczają wpływowi ... piwa, więc teraz ... jest lepiej
Mały akcencik chorwacki ...
... i mały kulturalny (?)
Nie wiem. Skądś znam faceta. Ot, fajnie wymalowane
Tak swoją drogą, to fort miał być rozebrany w latach międzywojennych, ale jakoś wtopił się w park.
A co do renowacji, to, na szczęście, nie ma takich wątpliwości w stosunku do samego parku - ja dokładnie nie pamiętam, jak tu wyglądało wcześniej, bo, po prostu, baliśmy się tu wchodzić
A teraz ...
Park założono w 1932 roku. Po wojnie zdziczał kompletnie i dopiero w 2005 roku został na powrót ogrodzony, wymieniono nawierzchnie alejek, wstawiono ławko, latarnie ...
Ogrodzenie, co prawda, nie spodobało się za bardzo, ale, no niestety, tak już jest, jak to widać z dyskusji prowadzonej w innym wątku.
Ponieważ park opiera się o wieżę bastionu - przerobioną właśnie na to centrum kulturalne - oraz otaczający ją szaniec, to stanowi idealne miejsce do zabawy dla dzieci. Niestety, obowiązuje tu zakaz jazdy na rowerach i wprowadzania psów (no, to akurat dobrze), biegania, jazdy na sankach ...
W zamian, w drugiej części parku (to, przy okazji) znajduje się wyśmienite miejsce do zabawy dla dzieci - pod stałą opieką ochrony, która niektórym, wyrośniętym dzieciom zabrania wchodzić i bawić się na postawionych tam zabawkach ...
W parku, zaraz przy głównym wejściu, pomiędzy ukwieconymi dywanami, stoi też Alinka ...
Rzeźba Henryka Kuny z 1937 roku, dawniej znana jako Dziewczyna z dzbanem, podobno, tylko nie wiem kiedy,
stała się przedmiotem zaboru jakichś barbarzyńców i wylądowała na złomowisku, gdzie została odnaleziona przez Alinę Janowską - stąd Alinka - dziś, samozwańczy, symbol Żoliborza.
Pomału zbieram się, bo zaczyna robić się późno, a chciałem jeszcze odwiedzić dziś Cytadelę.
Niedługo będzie okazja wrócić ...
Boję się tylko, że już pogoda nie dopisze taka ...
Pozdrawiam