mahadarbi napisał(a):weldon napisał(a):
Obiecałem : )
Nie możesz teraz jej zawieść
Szykuje opowieść o Modlinie, więc mogę zacząć niejako od końca, bo coraz pewniej się tam poruszam i łatwiej mi będzie opisać to, co ilustracje pokazują.
Tym bardziej, że, akurat, przypadkiem, kupiłem sobie potężną księgę o bitwach września i tam sporo o Modlinie jest opisane
Wczoraj, jakżeby inaczej, szukałem cmentarza fortecznego i... udało mi się go znaleźć
Straszliwie zaniedbany
No, ale taki jest los przegranych. Za to cmentarz wojenny coraz ładniejszy
Wchodzimy w kolejne drzwi ...
Nie ukrywam, że niektóre zdjęcia zawdzięczam długiej ogniskowej
Wspomniana Targowa. Ulica biegnie w miejscu, gdzie już w XII i XIII wieku odchodziło długie ramie targowiska istniejącego we wsi Targowe Wielkie.
Cała ulica powstała z połączenia Rynkowej i Wołowej, które określały dawne przeznaczenie poszczególnych jej części.
Przechodzę, trochę z duszą na ramieniu, ciemnym, podziemnym przejściem i zagłębiam się w podwórka na zapleczu kamienic Targowej.
Spotyka mnie tu miła niespodzianka ...
Coraz mniej ich w Warszawie, a tak uwielbiałem ich świergot ...
A tu - są
Białostocka - tu spotykam kolejne ślady dawnej świetności.
Świetności i ... destrukcji
Na Targowej, w latach dwudziestych ub.w, wybudowano będący do dziś bastionem konserwatyzmu gmach Dyrekcji Okręgowej Kolei Państwowych.
Do dziś nosi on na sobie ślady po powstaniu? a może po wkroczeniu wojsk sowieckich?
A pamiętacie ten budynek z wymalowaną imitacją starej zabudowy?
Tutaj wygląda tak:
A tego niedługo nie zobaczycie ...
Pomnik przeniosą, a budynek ... Odnowią?
A to, chyba, niezbyt stara rzecz
Biorąc pod uwagę treść, to do niedawna był zakazany temat :/
VIII Liceum Ogólnokształcące im. Króla Władysława IV
Opowieść o tym, swego czasu, najnowocześniejszym budynku szkolnym w Polsce (ukończony w 1907 roku, posiadał klimatyzację oraz wszystkie podłogi wyłożone linoleum) zasługuje na osobny odcinek.
Tu formował się I Batalion 236 Ochotniczego Pułku Piechoty i stąd pod dowództwem ppor. Stanisława Matarewicza z kapelanem ks. Ignacym Skorupką wyruszył do zwycięskiego boju pod Ossowem, stąd wielu uczniów, nie tylko harcerzy, weszło w skład Batalionu Harcerskiego "Wigry".
Fundatorem szkoły był, wspominany już, Julian Różycki - ten, od Ryby i Bazaru Różyckiego.
Pomału zataczam koło i dochodzę do punktu, w którym zacząłem spacer.
Zostały mi jeszcze trzy punkty wycieczki:
- pierwszy:
Opisywać nie muszę chyba.
- drugi:
Drugi to budynek na Cyryla i Metodego. Znajduje się tu słynny ...
No, warszawiacy chyba wiedzą, o czym mówiło się:
Cyryl, to Cyryl, ale te Metody ...
No i trzeci punkt. Tutaj, przesłonięty pamiątkowym krzyżem:
Sobór Metropolitalny Świętej Równej Apostołom Marii Magdaleny w Warszawie.
Ale o tym ... w kolejnym odcinku : )
cdn.