Crayfish napisał(a):Piotrek, jesteś mistrzem.
Dziękuję

Crayfish napisał(a):Może pokusiłbyś się kiedyś o rozpiskę - co wg Ciebie powinien zobaczyć turysta, który będzie 1. raz w Warszawie ?
To proste

...
... nie jest
Nie dlatego, że się nie da, tylko dlatego, że lepiej poznać potrzeby turysty i wtedy planować.
Właśnie dlatego uważam wszelki przewodniki za ... durnowate
Przewodnik powinien obejmować potrzeby turysty, bo, na przykład, ja mogę, i to pewnie za mało by było, dzień spędzić na placu Defilad i wokół Pałacu Kultury:
- po pierwsze sam Pałac, po drugie pozostałości dawnej dzielnicy, Emilii Plater z jej nowoczesnymi biurowcami, plac Grzybowski z kościołem Wszystkich Świętych, Bagno, Próżna, Pałac Janaszów-Czackich, gmach i kamienica PAST-y, ściana wschodnia, plac Defilad, Rotunda, d. Forum, Hotel Polonia, kilka przedwojennych kamienic, pokazujących, jak cała Warszawa wyglądała przed wojną, fotoplastikon oczywiście, druga strona Emilii Plater, Dworzec Centralny, linia średnicowa, Złota ze Złotymi Tarasami ... Warszawa w pigułce.
Oczywiście szkoda by było nie skręcić gdzieś w bok i nie zerknąć kawałek dalej na Filtry, albo nie skoczyć i nie zobaczyć dworców Ochota, z genialnym, będącym przedmiotem kpin, dachem, Dworca Głównego z Muzeum Kolejnictwa, wracając obejrzeć Dawny Zakład Platerniczy Norblinów, pomnik granic getta, albo, spod Novotelu pójść Marszałkowską i obejrzeć kolejne, nieliczne kamienice odbudowane po wojnie, a potem plac Konstytucji, plac Zbawiciela, plac Unii Lubelskiej ...
Mało ten dzień ... To wszystko zależy, bo jak jesteś z dzieckiem, to trzeba bardziej o nim pomyśleć i poszukać jakiegoś placu zabaw, jakiejś lodziarni, więc Żoliborz, Park Żeromskiego z Fortem Sokolnickiego, Cytadelą i Parkiem w Fosie, jak wolisz zieleń i smak historii najbliższej, to można zacząć na Solcu, nad Wisłą i powędrować Parkiem Rydza-Śmigłego do Muzeum Ziemi PAN i zabytkowej willi Pniewskiego, wracając przez Muzeum Wojska Polskiego i most Poniatowskiego do bulwaru nad Wisłą, jak się robi zimno, to Kopernik, albo Muzeum PW.
W obydwu przypadkach - warto przejść się po ich okolicach.
No ... Banał
Pozdrawiam