Jazdów
Krótki wstęp poczynię, bo miejscu temu to się należy ...
Mało kto wie, że Warszawa, swego czasu, miała dość niesamowite założenia urbanistyczne, zrealizowane za czasów naszych królów, jako dwie osie, wyznaczające założenia przestrzenne, które od XVIII wieku kształtowały Warszawę.
Jedna, Oś Saska, powszechnie znana zazwyczaj, założona przez Augusta II miała krzyżować się z drugą, wytyczoną za czasów Stanisława Augusta i tym samym stanowić kręgosłup stolicy.
Na rysunku zapożyczonym od Hrabiego_P (o pozwolenie nie pytałem
),
wygląda to tak:
Kręgosłup ten został Warszawie przetrącony (krótka, niebieska linia, to Os Saska, czerwone i żółte odcinki oznaczają Oś Stanisławowską - żółte to te, które się zachowały do dziś.)
To, od czego zaczynam dzisiejszy spacer to Jazdów z Zamkiem Ujazdowskim, a w zasadzie z jego kopią zwana Centrum Sztuki Współczesnej.
Kopią, ponieważ wypalone, ale dobrze zachowane mury zamku, w 1954 roku, facet mieniący się marszałkiem, Rokossowski go wołali, zadecydował o rozebraniu murów zamku. Po niedługim czasie z budowli zostały tylko piwnice, na których miał stanąć Teatr Domu Ludowego Wojska Polskiego i Wieczorowy Uniwersytet Marksizmu-Leninizmu.
Rozorali tez później ten teren Trasą Łazienkowską, potem zdecydowali o odbudowie ...
Kiedyś napisze o tym więcej, w końcu tu się wszystko zaczęło, ale dziś tylko kilka takich obrazków z zamku i okolicy będzie.
Ponieważ na Agrykoli znów jakaś impreza się rozgrywała, boczkiem na górę się musiałem wdrapać, ale warto było.
Ten widok tłumaczy czemu
Oś.
Kanał Piaseczyński, zamek na skarpie, z której rozpościera się przepiękny widok na Wisłę z jej zakolem to początek dawnej Drogi Królewskiej, wiodącej aż na pola elekcyjne na Wolę.
Kanał powstał już za Augusta II Mocnego, zamek, na miejscu zamku książąt mazowieckich, powstał w roku 1624 na życzenie króla Zygmunta III Wazy. Zaprojektowany w stylu wczesnego baroku przez Matteo Castellego miał służyć jako podmiejska rezydencja króla z przestronnymi ogrodami oraz widokiem ze skarpy na Wisłę.
W 1766 roku zamek zakupił Stanisław August Poniatowski i urządził w nim swoją siedzibę. W 1784 zamek został przekazany na koszary Gwardii Pieszej Litewskiej i przebudowany w stylu klasycystycznym.
21 maja 1784 r. król Stanisław August odstąpił Zamek Ujazdowski na cele wojskowe miastu Starej Warszawy. Od 1809 r. znajdował się w nim szpital wojskowy. W 1920 r. Szpital Ujazdowski miał kilka pawilonów, w których mieściły się oddziały: wewnętrzny, neurologiczno-psychiatryczny, gruźliczy i laryngologiczny.
W czasie II wojny światowej, a szczególnie podczas powstania warszawskiego, do szpitala napływało tylu rannych żołnierzy, że brakowało lekarzy i łóżek. Wielu z nich umierało z tego powodu. Ciała powstańców chowano na cmentarzu Obrońców Warszawy nieopodal Szpitala.
Miałem się nie rozpisywać, ale jakoś tak ... Nie dało się ...
Ale już, wracamy do spaceru i ...
... i do rzeczywistości
Jakaś partyja sobie namiocik na placu Na Rozdrożu rozbiła, zakłócając spokój i porządek ...
Niestety, zamiast spałować, telewizję im przysłali
Zaraz sobie pójdę dalej, a na razie ... cdn.
Slajdszoł z tymi zdjęciami, których nie pokazałem