Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Warszawa - Szibenik pierwszy raz prosze o informacje

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ronal
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ronal » 04.06.2011 09:45

Witam wszystkich kolegów i koleżanki. Mam prośbe potrzebuje informacji na temat trasy z Warszawy do Szibenika, jedziemy pierwszy raz z dzieckiem i potrzebuje dowiedzieć się gdzie po drodze można się przespać i jaką trase wybrać. Z Polski wyjeżdzamy we czwartek na miejscu mamy byc piątek po południu. Serdecznie dziękuje za wszystkie rady :D Pozdrawiamy
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.06.2011 13:54

Ja leciałem mocno na raty: Budapeszt, półtora dnia zwiedzania, Plitvice, pół dnia po okolicy, cały dzień łazęgi nad jeziorami > Szybenik.
Natomiast, w wariancie bardziej ekstremalnym: wyjeżdżasz przed porannymi korkami (we wrześniu, jak wyjechałem o 6.30 z Łomianek, to straciłem półtorej godziny na Warszawę :evil: ) i lecisz do Graz, gdzie nocujesz w Oekotel. Na drugi dzień omijasz słynną autostradę i lecisz do Szybenika, co ci zajmie jakieś 5-6 godzin mniej więcej.

Wariant spokojniejszy: lecisz na Cieszyn, a potem autostradami Słowacja- Węgry do Budapesztu, a konkretnie do Toparku, gdzie nocujesz, pewnie też w Oekoteku, albo w Etapie, masz pół dnia na zobaczenie Budapesztu, a na drugi dzień deptasz juz bezpośredniu do Szybenika, rzucając po drodze okiem na Balaton (nie warto, ale trzeba. Można się potem tym pochwalić ;)).
To jest trochę dłuższa trasa - licz 7 -8 godzin.

Pozdrawiam
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 04.06.2011 17:58

ronal napisał(a): Z Polski wyjeżdzamy we czwartek na miejscu mamy byc piątek po południu.

Oprócz tego, że "w czwartek" to istotną informacją jest w jakim miesiącu i którym tygodniu m-ca.

Trzeba na bieżąco (na www.targeo.pl) obserwować aktualny stan remontów dróg, w przypadku warszawiaków słynnej "Gierkówki", która aktualnie jest rozkopana od Mszczonowa do Tomaszowa Maz.

Google Maps podają z reguły dobre rozwiązania:
Przykład

Jak widzisz proponuje jechać przez Puszczę Kampinoską i - hit ostatnich tygodni - autostradą A1 za Katowicami, wprost do Bohumina. Nawiasem mówiąc moja trasa będzie identyczna, aczkolwiek do ostatniego dnia będę obserwował wiadomości z "Gierkówki" i na bieżąco modyfikował trasę.

Nie wiem czy nocleg w Oekotelu będzie możliwy, bo w sezonie ciężko tam z miejscami. Może uda Ci się dojechać w rejon Jezior Plitwickich - kwater do wyboru do koloru i specjalizują się w jednodniowych turystach; cena ok. 15E/noc.
ronal
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ronal » 04.06.2011 19:55

Dzięki bardzo za informacje z tym tylko koledzy że ja jade przez czechy i austrie nie mam zamiaru jechać przez wegry także jeśli macie jakieś opcje to proszę o takie
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.06.2011 20:34

Zmodyfikuj sobie tylko trasę el_guapo i leć Czechy-Wiedeń-Graz. Jak tylko nocleg, to Oekotel w Graz'u i będzie dobrze.
Dla mnie, wracać na Kazuń i deptać prze Błonie, to bez sensu, bo bym się cofał.
To już lepiej na Bronisze i Ożarów i Brwinów, ale, jak wyjeżdżałem przed szóstą, to Warszawa jeszcze jest pusta, więc bym tylko niepotrzebnie czas stracił.
Reszta trasy podobna, tylko ważne, żeby w Częstochowie być poza porą największego ruchu, czyli nie przed ósmą.

Ja, w porównaniu z el_guapo, lecę przez BB, bo tam tankuję, pije kawę i robię ostatnie zakupy, więc pasuje mi na Cieszyn później, ale to dowolność pełna I tak, jak chcesz, trafisz w końcu na Czechy i Austrię.
No i Katowice omijam tą ich obwodnicą, chociaż ostatnio, ratując sobie życie przed szarżującą ciężarówką, przejechałem zjazd i też nie było najgorzej.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 05.06.2011 03:47

ronal napisał(a):Dzięki bardzo za informacje z tym tylko koledzy że ja jade przez czechy i austrie nie mam zamiaru jechać przez wegry także jeśli macie jakieś opcje to proszę o takie

A dlaczego nie przez Węgry,bardzo dobra trasa,w tamtym roku pojechałem cały czas autostradą węgierską,super droga,na przejściu węgiersko-chorwackim stałem 3 minuty,znajomi na przejściu słoweńsko-chorwackim stali 1,5godz,to była niedziela.

Myślę że tak jak napisał el_guapo,jeśli wyjedziesz 4-6 rano to ok.7-9 wieczorem jesteś w okolicach starej drogi do jezior plitwickich,a tam co posesja to spanko.
ronal
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ronal » 05.06.2011 21:30

wszystko się zgadza zawsze trzeba jakos wyjechać aby nie utknąć w tych naszych korkach, ale tak jak pisałem jade z dzieckiem i chce żeby było jak najprościej i najszybciej, nie wiem oco kaman jeśli chodzi o węgry ale jakoś nie lezy mi ten kraj ponoć nie nie lubią NAS ale może to bujdy. Potrzebuje trasy przez czechy i austrie. :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 05.06.2011 21:53

Jeśli chcesz przez Czechy i Austrię, to również proponuję rozwiązanie el_guapo. W Katowicach na A4 do węzła "Sośnica", tam na A1 i A1 do końca do m. Świerklany. Z Świerklan do Chałupek (ok. 30km) i od Bohimina autostradą do Brna, tam do wyboru albo na autostradę D2 w stronę Bratysłavy i zjechać na Breclav i Reintal (wersja jaką pokazał na mapie el_guapo), albo zjechać następnym zjazdem na Mikulov (ja jakoś zawsze tędy jeżdżę). Obie te drogi łączą się w m. Wilfersdorf. Dalej autostradami aż do Słowenii, tu masz do wyboru, kupić winietę za 30euro i jechać autostradą, czy jej nie kupić i stracić jakieś 30 do 40 minut. W Chorwacji już od granicy do Sibenika masz autostradę, chociaż ja polecam "starą drogę" czyli "1" przez Plitvice.
PysiaPysio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PysiaPysio » 06.06.2011 20:41

mireks napisał(a):
ronal napisał(a):Dzięki bardzo za informacje z tym tylko koledzy że ja jade przez czechy i austrie nie mam zamiaru jechać przez wegry także jeśli macie jakieś opcje to proszę o takie

A dlaczego nie przez Węgry,bardzo dobra trasa,w tamtym roku pojechałem cały czas autostradą węgierską,super droga,na przejściu węgiersko-chorwackim stałem 3 minuty,znajomi na przejściu słoweńsko-chorwackim stali 1,5godz,to była niedziela.

Myślę że tak jak napisał el_guapo,jeśli wyjedziesz 4-6 rano to ok.7-9 wieczorem jesteś w okolicach starej drogi do jezior plitwickich,a tam co posesja to spanko.

Właśnie dlaczego??? my zawsze jeździmy przez Słowację a jak za Miskolcem wskakujemy na autostradę to hamujemy dopiero w Splicie :lol: na granicy Węgiersko-Chorwackiej nie staliśmy dłużej niż 20min a bywało i z marszu..
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 07.06.2011 08:02

PysiaPysio napisał(a):Właśnie dlaczego??? my zawsze jeździmy przez Słowację a jak za Miskolcem wskakujemy na autostradę to hamujemy dopiero w Splicie :lol: na granicy Węgiersko-Chorwackiej nie staliśmy dłużej niż 20min a bywało i z marszu..

Jeżeli remont "Gierkówki" przedłuży się do końca sierpnia, to być może droga Wwa-Rzeszów...i dalej będzie jakąś alternatwą.

Możesz opisać jakość poszczególnych odcinków w PL, przy założeniu wyjazdu z Wwy i kierowaniu się na Barwinekl; szczególnie interesuje mnie, czy drogi są z szerokim poboczem.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 07.06.2011 09:00

el_guapo napisał(a):Jeżeli remont "Gierkówki" przedłuży się do końca sierpnia, to być może droga Wwa-Rzeszów...i dalej będzie jakąś alternatwą.

Planowany termin zakończenia robót na krajowej 8 na odcinku granica woj. maz. i łódzkiego - Piotrków to 1 sierpnia 2011 r. A czy zdążą, to już inne pytanie.

Ja póki co planuję przejechać ten feralny odcinek (84 km jednym pasem) w godzinach wczesnoporannych (tzn. 4-6 rano) w drodze na wakacje.
PysiaPysio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PysiaPysio » 07.06.2011 18:55

el_guapo napisał(a):
PysiaPysio napisał(a):Właśnie dlaczego??? my zawsze jeździmy przez Słowację a jak za Miskolcem wskakujemy na autostradę to hamujemy dopiero w Splicie :lol: na granicy Węgiersko-Chorwackiej nie staliśmy dłużej niż 20min a bywało i z marszu..

Jeżeli remont "Gierkówki" przedłuży się do końca sierpnia, to być może droga Wwa-Rzeszów...i dalej będzie jakąś alternatwą.

Możesz opisać jakość poszczególnych odcinków w PL, przy założeniu wyjazdu z Wwy i kierowaniu się na Barwinekl; szczególnie interesuje mnie, czy drogi są z szerokim poboczem.

Szkoda ale w tym wypadku za bardzo nie możemy pomóc gdyż zawsze jadąc z Wa-wy do Cro przejeżdżamy drogą na Kielce potem Tarnów/bo po drodze zostawiamy cała lub część naszej menażerii u rodziny :lol: /
trasa przez Polskę to z Wa-wy po otwarciu nowego odcinka 7-ki Skarżysko-Kielce to poza 42-kilometrowym odcinkiem Radom Kielce 2-pasmówka potem jest niestety gorzej tj jeden pas i raczej wąskie pobocze
na Słowacji omijamy tamtejszy kawałeczek autostrady/bo uważamy że za słono sobie liczą/ drogą 68 niewyględną bez poboczy i policja na niej lapie wiec trzeba jechać zgodnie z przepisami trasę przez Polskę i Słowację wybieramy na wieczór aby nie było zbytniego ruchu i żeby mozna było jechać spokojnie nadganiamy za to na trasie Węgry-Chorwacja.
Ps nie wiem jak wygląda trasa z Wa-wy na Rzeszów ale być może jest szybsza
Pozdrav
Obrazek
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 07.06.2011 19:29

ronal napisał(a):wszystko się zgadza zawsze trzeba jakos wyjechać aby nie utknąć w tych naszych korkach, ale tak jak pisałem jade z dzieckiem i chce żeby było jak najprościej i najszybciej, nie wiem oco kaman jeśli chodzi o węgry ale jakoś nie lezy mi ten kraj ponoć nie nie lubią NAS ale może to bujdy. Potrzebuje trasy przez czechy i austrie. :)

Masz dwa warianty dojazdu w Polsce.
1. Gierkówką do Katowic, potem Cieszyn, Brno, Wiedeń ( tutaj nocleg) Graz ( lub tutaj nocleg), Maribor, Zagrzeb i autostrada do zjazdu na Szybenik.
2. S7 przez Radom do Krakowa i stąd A4 do Katowic, Cieszyna i dalej jak w wersji 1-szej. Jeśli jedziesz we wakacje, to korków w Krakowie mieć nie powinieneś przy wjeździe. 8.06 otwierają część obwodnicy północnej Krakowa która łączy się z A4, będzie jeszcze łatwiej i szybciej przejechać przez Kraków.

Jeśli są duże korki na remontowanej Gierkówce to S7 do Krakowa i potem A4 do Katowic może się okazać szybszym rozwiązaniem.

Pozdrav
TOMEK_R-m
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) TOMEK_R-m » 07.06.2011 20:26

el_guapo napisał(a):Możesz opisać jakość poszczególnych odcinków w PL, przy założeniu wyjazdu z Wwy i kierowaniu się na Barwinekl; szczególnie interesuje mnie, czy drogi są z szerokim poboczem.

Warszawa-Radom DK7 ok 100km dwupasmówki w tym 55km ekspresówki jak na Polskę - 5+
Radom-Ostrowiec DK9 ok 65km jednojezdniowa droga z nową nawierzchnią bez pobocza - 4
Ostrowiec-Rzeszów DK9 ok 125km jednojezdniowa (czasami 20% z szerokim poboczem)w tym ok 20km dwujezdniowa przed samym Rzeszowem - generalnie odcinek różnoraki miejscami da się przyspieszyć, a miejscami samochody skręcające w lewo Cię przyblokują - 3
Rzeszów-Barwinek DK9 ok 90km jednojezdniowa, kręta, wolna i wieloma wioskami po drodze, nawierzchnia najgorsza na całym odcinku trasy - 3-

Zaletą tej trasy jest to, że ja po Polsce mam 300km i nie płacę winiety na Słowacji 200km, a potem ok 900km autostrady na WĘGRZECH i w CRO.
AMFI
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AMFI » 07.06.2011 21:15

My w tamtym roku jechaliśmy w okolice Szybenika, bez noclegu, wyjazd 22 ze stolycy, coby Polskie drogi zrobić nocą jak nie ma ruchu:
wawa - trasa katowicka do Cieszyna, w Cieszynie przez Czechy do Bratysławy, bokiem minęliśmy Wiedeń o świcie, Słowenia bez omijania, Chorawcja, w Tribunj byliśmy na 12.30.
więc jak dzidzia dobrze śpi w aucie, to polecam :) nasza 14 letnia śpi doskonale :roll:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone