Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Budapeszt - alternatywa dla remontowanej 86-stki

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
markasyt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markasyt » 01.06.2011 21:27

greenrs napisał(a):A wiesz może na jakim odcinku roboty są najbardziej zaawansowane?

Roboty dotyczą głównie odcinka od Szombathely do granicy słoweńskiej, kawałkami. Niektóre odcinki już z nową świetną nawierzchnią, niektóre stare, dziurawe, a niektóre remontowane i wtedy ruch wahadłowy jednym pasem. Szczegółów - który jaki odcinek - nie pamiętam. Na północ od Szombathely chyba też coś robią miejscami ale z mniejszym natężeniem.

Roboty mogą trochę potrwać bo remonty to właściwie budowa drogi od podstaw, a nie tylko wymiana nawierzchni.

Powtarzam jednak - bez dramatu. Gierkówka znacznie bardziej upierdliwa.
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 01.06.2011 22:53

Hm... Troche mnie intryguje Wasz optymizm nt drogi 86. Po wpisie jednego kolegi, który jechał na początku maja postanowiłem nią w tym roku nie jechąć a tu widze, że jest kilku śmiałków, którym to nie przeszkadza. Już sam nie wiem a musze się szybko decydowac bo wyjazd za 2 tygodnie i nie wiem czy kupowac forinty na winietki czy nie... :/
Czy w tamtym roku też 86 była remontowana? Ktos napisał, że w tamtym roku tez były takie pesymistyczne informacje na temat tej drogi a okazało się, że nie było tak źle?
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 02.06.2011 04:12

W ubiegłym roku ostrzegano przed wahadełkami i były ale niezbyt uciążliwe. W tym roku kolega Radziki4 stwierdził gdzieś tu na forum, że jest całkowita wymiana asfaltu na niektórych odcinkach a przez to duże uskoki. Mimo to, jestem dobrej myśli i zaryzykuję.
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 02.06.2011 06:58

w ub. roku było kilka (3,4) tzw "mijanek" , jechałem nocą i tylko na jednej stałem może z 5 min , ale nie wiem jak tam było w dzień -droga przez Redis , wracałem przez Letenye a potem na 86 i ominąłem ten odcinek
maciejjerzy
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciejjerzy » 02.06.2011 12:21

Bocian napisał(a):Będę jechał do Baranii, chcąc, nie chcąc, przez Budapeszt, z północy trasą nr 2, E77. Dobijając do Budapesztu kierować się na M0 i okrążać miasto czy jechać centralnie przez nie? Gdyby jechać M0 (dół Budapesztu) to czy lepiej skręcać na trasę nr 51 czy jechać aż do M6?

tą główną obwodnicą jest 60-70km naokoło miasta,jak jedziesz nocą wbijaj się w city pod Parlament, a pózniej wypad na autostradę jaką chcesz na austrię , chorwację, jugolandię , rumunię.
pozdr m.j.
maciejjerzy
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciejjerzy » 02.06.2011 12:24

gemidow napisał(a):Hm... Troche mnie intryguje Wasz optymizm nt drogi 86. Po wpisie jednego kolegi, który jechał na początku maja postanowiłem nią w tym roku nie jechąć a tu widze, że jest kilku śmiałków, którym to nie przeszkadza. Już sam nie wiem a musze się szybko decydowac bo wyjazd za 2 tygodnie i nie wiem czy kupowac forinty na winietki czy nie... :/
Czy w tamtym roku też 86 była remontowana? Ktos napisał, że w tamtym roku tez były takie pesymistyczne informacje na temat tej drogi a okazało się, że nie było tak źle?

kup se winietę na stacji paliw i zapłać kartą, tam mają terminale płatnicze,
pozdr. m.j.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.06.2011 13:24

gemidow napisał(a):...Czy w tamtym roku też 86 była remontowana? .....

Była remontowana i w sumie nie było tak źle, oprócz urwanego wahacza w przyczepie kempingowej.

Ps.W tym roku spróbuję jechać przez Budapeszt ( jak się nie pogubię na Słowackich oznakowaniach).
markasyt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markasyt » 02.06.2011 16:49

greenrs napisał(a):W ubiegłym roku ostrzegano przed wahadełkami i były ale niezbyt uciążliwe. W tym roku kolega Radziki4 stwierdził gdzieś tu na forum, że jest całkowita wymiana asfaltu na niektórych odcinkach a przez to duże uskoki. Mimo to, jestem dobrej myśli i zaryzykuję.

To co opisał Radziki4 to w całkowicie prawda, jechałem w tym samym czasie i widziałem to samo. Różnica w ocenie subiektywna. Przyznaję, że w nocy poprzeczne garby na granicy nowej i starej nawierzchni mogą być upierdliwe. Ja jechałem w dzień i zdecydowałem się wracać tą samą drogą.

Od października 2010 zrobili spory postęp - wtedy się trochę nakląłem :wink:
Mariusz1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz1 » 02.06.2011 19:16

Witam ja planuję wracac przez Węgry , i pytanko może ktoś kręcił filmik z trasy 86 tak do wglądu ? :D
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 02.06.2011 19:31

Mariusz1 napisał(a):Witam ja planuję wracac przez Węgry , i pytanko może ktoś kręcił filmik z trasy 86 tak do wglądu ? :D

Obawiam się, że nudny byłby to filmik. Na Oskara nie ma co liczyć :lol:
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 02.06.2011 19:59

Mariusz1 napisał(a):Witam ja planuję wracac przez Węgry , i pytanko może ktoś kręcił filmik z trasy 86 tak do wglądu ? :D

Film?! A po ci Ci film? Ktos wogóle kręci takie filmy? :)
Mariusz1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz1 » 02.06.2011 20:16

Ludzie różne rzeczy kręcą warto był zapytac :D
KRIS_B
Podróżnik
Budapeszt

Nieprzeczytany postnapisał(a) KRIS_B » 11.06.2011 14:45

Witam

Mam pytanie co do samego Budapesztu. Czy ktoś próbował przejechać to takim wariantem (i czy to jest już możliwe - kiedyś natknąłem sie na forum, że most na dunaju jest w budowie):

- Dojeżdżając M2 (od granicy SK Sahy), skręt w prawo na M0, przejechanie przez Dunaj i dalej w lewo drogą 11, cały czas w dół aż do M1?

Wszędzie są alternatywy albo M0 na około, albo przez miasto M3.

Dzięki za odpowiedź
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 11.06.2011 16:03

Jeśli chodzi Tobie o most w centrum to faktycznie był zamknięty (totalny remont) w 2010r myślisz że przez rok się z tym nie uporali? Nie wiem więc nie będę dyskutować, są inne mosty w centrum. Jedno na pewno jeśli planujesz być w Budapeszcie około południa i dalej to odradzam, dopiero nocny przejazd gwarantuje płynność. Jeśli jednak omijasz to orbita jak najbardziej do M7
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 11.06.2011 17:15

Piotrek_B napisał(a):
Bocian napisał(a):Dlatego pytałem czy ciąć Budapeszt na pół czy okrążać przez Mzero... Nie byłem w Budapeszcie już kilka ładnych lat...

Powiem za siebie.
Ja bym ciął przez miasto.
Na M0 nabijasz kiladziesiat kilometrów wiecej.
Podobna sytuacja jest jak sie jedzie od Miszkolca M3 do HR M7.
Na M0 dobijamy ok, 65 km.
Dlatego wolę jechac przez centrum.
Teraz przynajmniej nie ma tam tirów.
Owszem można na forum przeczytać mrożące krew w zyłach opowieści jak to sie łatwo tam zgubić bo oznaczenie dróg jest do dupy.
Nie wiem, może sie nie znam ale jak dla mnie to oznaczenie tras tranzytowych w miescie jest czytelne.

Ciąłem przez Budapeszt w ubiegłym roku w sierpniu w niedzielę, przejechałem przez centrum Budapesztu w kilkanaście minut!! Zdecydowanie polecam przejazd przez Budapeszt!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Budapeszt - alternatywa dla remontowanej 86-stki - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone