BM napisał(a):Po drodze spotkaliśmy znak:uwaga na spadające przyczepy.Kilka zdjęć zamieściłem w wątku relacje z podróży.
Możesz podlinkować tą relację?
Glinka napisał(a):hej, tak jak postanowiłem tak zrobiłem, pojechałem z Wrocławia do Breli na ustawionej navi na omijaj płatne drogi...
powiem szczerze nie żałuje i gdybym miał jechać jeszcze raz to również pojadę bez płatnych tras a zaoszczędzoną kasę po prostu przebaluje ...
Odnośnie samej drogi, z Wrocławia do Breli wyszło dokładnie 1167km, auto dotankowane na granicy Polskiej w Międzylesiu 50litrów zbiornik, po odpowietrzeniu weszło +10jeszcze i dojechaliśmy na tym paliwie do samej Breli, spalanie z trasy wyszło 4,6litra nie ma to jak tdi ...
Trasa jąką poprowadziła na automapa 6.5.0 to Polska, Czechy, Węgry, Austria,Słowenia, Chorwacja... dwupasmowej drogi jak na lekarstwo bo może z 50km ale i tak się super jechało, trzeba uwarzać szczególnie na Węgrzech i Slowenii pełno tam leśnej zwierzyny w rowach wracając naliczyliśmy około 10sztuk sarenek i jednego MEGA rogacza, ale na szczęscie obyło się bez przygód,
droga zajęła nam 17godzin (w tym 2x15min przerwy i 1h snu) jechaliśmy rzekłbym przesadnie przepisowo o czym świadczy również spalanie, trasa pokonalismy na jednego kierowce, troszkę męczące ale miałem jeszcze siłę spokojnie szukać apartamentu, potem szybka godzinna drzemka i byłem jak nowo narodzony, w drodze 2 redbulle zrobiły za pewne swoje,
powrót również nie płatnymi drogami ale nieco zmodyfikowaną trasę przez park KRKA do Legnicy odbył się w 18godzin bez snu, Glinka wsiadła w Austrii na godzine i w Czechach do Polski statnie 2h więc daliśmy spokojnie rade!
Najgorsza część trasy to zdecydowanie Węgry ale to ze względnu na jakość dróg, pozostała reszta na prawdę super i polecam wszystkim tą trase bez opłat...
r00x napisał(a):Witam. Przeczytałem setki postów i nadal nie wiem czy jadąc trasą nr 2 z pierwszego postu nie musimy kupować winietkę na słowenskie drogi płatne ?
r00x napisał(a):OK dzięki za odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanko. Rozumiem że w Austrii muszę wykupić winietę i zapłacić za 2 tunele. Czy w Czechach także muszę wykupić winietkę jadąc tą trasą ?