Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Alanya Döner Kebab

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.12.2010 11:56

Fajnie się jedzie i podziwia widoki za oknem, kiedy ręce nie muszą trzymać kierownicy, a wzrok - kontrolować ruch.
A szrot-pędziwiatr fajny. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.12.2010 12:40

Aguha - Wiki jest cienka.
:wink:

Janusz Bajcer - jeszcze się Tobą "posłużę" więc nie musisz mi tu wklejać bo ja wklejam i będzie podwójnie wklejone...

Franz - no niby fajnie...napewno sprawniej. Gdybym jechał autem to zamiast w jeden dzień to bym tydzień w jedną stronę jechał.
Pięknie tam.
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 03.12.2010 13:37

Moja dawna Turcja skończyła sie na zwiedzaniu Kapadocji.Autokaru jeszcze w dolince nie było :roll: Ale mam juz pod skórą ten widok, bo bądz co bądz jadę w trochę wyższe górki bardziej kręte i przepaściste 8O.Kiedys, dawno ,jeżdzilismy własnym samochodem ,ale już nie ten refleks na jazdę po zakrętach , serpetynach i nad przepaściami :lol: :lol: choć bywało wesoło, jak przyczepa jednym kołem wisiała nad przepascią. :oops: A mielismy zwyczaj wybierać własnie takie dojazdy,nigdy nam sie nie spieszyło-autostrady "nigdy" no cóz to były czasy. :lol: A teraz :) liczymy na umiejętności innych.
Czytam, podziwiam, wspominam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.12.2010 14:08

Jacek S napisał(a):Janusz Bajcer - jeszcze się Tobą "posłużę" więc nie musisz mi tu wklejać bo ja wklejam i będzie podwójnie wklejone...

OK, Jacku :D
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 03.12.2010 14:09

Jacek S napisał(a):Aguha - Wiki jest cienka.

Rzekłabym jak barszcz, ale potwierdza to nie kto inny jak Słownik mitów i tradycji kultury Kopalińskiego (stąd to zresztą wiem), a tej książeczce raczej wierzę. :)

Ale ja tu gadu gadu o pierdołach, a Kapadocja czeka.

Pozdrawiam
Agata :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.12.2010 14:25

Aguha napisał(a):Rzekłabym jak barszcz, ale potwierdza to nie kto inny jak Słownik mitów i tradycji kultury Kopalińskiego (stąd to zresztą wiem), a tej książeczce raczej wierzę. :)

Autobusy są najpopularniejszym środkiem transportu w Turcji. Powstała w 1967 w Stambule spółka Mercedes-Benz Türk A.S. jest głównym centrum koncernu Daimler-Chlysler AG produkującym autobusy miejskie oraz dalekobieżne. Nie ważne jednak jak długa jest podróż. Zawsze można się spodziewać, że podejdzie do nas konduktor by spryskać nam dłonie wodą kolońską. W Turcji od wieków istniała tradycja spryskiwania dłoni gości wodą różaną. W 1882 r. Ahmed Faruki założył pierwszą fabrykę perfum produkującą własną kolonya. Moda na nią rozprzestrzeniła się bardzo szybko. Do dziś Turcja pachnie cytrynową, pomarańczową, lilową czy różaną kolonyą.

Od wieków...

Podczas drogi obsługa autobusu przynosi napoje (ciepłe, zimne), częstuje ciasteczkami i wodą kolońską. Woda kolońska to kolejne tureckie odkrycie. Wody kolońskiej w autobusie nie można odmawiać, bo Turcy są bardzo czystymi ludźmi i mogliby sobie pomyśleć, że mają do czynienia z brudasami. Kiedy pierwszy raz miałam użytego wynalazku, miałam pewne obawy, że ręce będą mi się kleić, że to brzydko pachnie i takie inne dziewczyńskie problemy. Tymczasem woda kolońska rządzi! Ręce są czyste, człowiek czuje się odświeżony i ładnie pachnie.

Tureckie odkrycie...

weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.12.2010 14:31

Jacek S napisał(a):[i]Powstała w 1967 w Stambule spółka Mercedes-Benz Türk A.S. jest głównym centrum koncernu Daimler-Chlysler AG produkującym autobusy miejskie oraz dalekobieżne.

Miałem przyjemność podróżować starym autokarem, wyprodukowanym w Turcji.

Nie powiem, miejscami robiło się zbiegowisko, ale też bardzo sympatycznie nam pomagali.
W Stambule, żebyśmy mogli skręcić, przenieśli na rękach dwa samochody.

Z tabliczkami znamionowymi to sobie zdjęcia robili :lol:
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 03.12.2010 14:54

Jacek S napisał(a):
Aguha napisał(a):Rzekłabym jak barszcz, ale potwierdza to nie kto inny jak Słownik mitów i tradycji kultury Kopalińskiego (stąd to zresztą wiem), a tej książeczce raczej wierzę. :)

Autobusy są najpopularniejszym środkiem transportu w Turcji. Powstała w 1967 w Stambule spółka Mercedes-Benz Türk A.S. jest głównym centrum koncernu Daimler-Chlysler AG produkującym autobusy miejskie oraz dalekobieżne. Nie ważne jednak jak długa jest podróż. Zawsze można się spodziewać, że podejdzie do nas konduktor by spryskać nam dłonie wodą kolońską. W Turcji od wieków istniała tradycja spryskiwania dłoni gości wodą różaną. W 1882 r. Ahmed Faruki założył pierwszą fabrykę perfum produkującą własną kolonya. Moda na nią rozprzestrzeniła się bardzo szybko. Do dziś Turcja pachnie cytrynową, pomarańczową, lilową czy różaną kolonyą.

Od wieków...

Podczas drogi obsługa autobusu przynosi napoje (ciepłe, zimne), częstuje ciasteczkami i wodą kolońską. Woda kolońska to kolejne tureckie odkrycie. Wody kolońskiej w autobusie nie można odmawiać, bo Turcy są bardzo czystymi ludźmi i mogliby sobie pomyśleć, że mają do czynienia z brudasami. Kiedy pierwszy raz miałam użytego wynalazku, miałam pewne obawy, że ręce będą mi się kleić, że to brzydko pachnie i takie inne dziewczyńskie problemy. Tymczasem woda kolońska rządzi! Ręce są czyste, człowiek czuje się odświeżony i ładnie pachnie.

Tureckie odkrycie...

No przecież się o kolońską kłócić nie będę, niech sobie ją nawet australopitek wymyślił. 8) :D

A używanie wód zapachowych znane jest od tysięcy lat, po prostu chłopaki z Kolonii nazwali ją kolońska, a może to słowo ma jeszcze inną etymologię? Hmmm, zafascynowało mnie to, poszperam i jak coś znajdę, to się podzielę.

Kapadocja czeka, a utknęliśmy w Kolonii :wink:
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 03.12.2010 16:28

Jacek S napisał(a):I co tak krzyczy... :wink:
Bo to jak widać efekt przynosi :lol:

pozdrawiam serdecznie
:D

ps. Wyprzedzający złom :lol:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 03.12.2010 17:49

Widoki, pogoda, klimat miejsc, cel podróży ... oglądam, czytam ... wracają wspomnienia !

...aaaaaaaach ! :)

Drogi 20 lat temu trochę inne były ... ale podobnie puste.
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 06.12.2010 19:08

No nie,to byłby koniec? :(
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.12.2010 19:22

petris napisał(a):No nie,to byłby koniec? :(

O tę wodę kolońską się obraził ...

Teraz to sam nie wiem, krzyczeć czy cicho siedzieć lepiej? :?
Wrażliwe to wszystko takie ... :roll:

:D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 07.12.2010 08:23

Ojtaj-ojtam...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.12.2010 08:25

Jacek S napisał(a):Ojtaj-ojtam...

To po turecku ... :?:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 07.12.2010 10:20

4 dzień - Kapadocja

Część 2 - Saratli czyli Podziemne Miasto.

Przed Nevsehir zatrzymujemy się żeby rozprostować nogi ale za to trochę poschylać karki.
Saratli to dość niedawno odkryte dla turystów podziemne miasto.

Obrazek

Zamknięte?

Obrazek

Nie. Wchodzimy...przy okazji pozdrawiam wszystkie osoby na zdjęciach.

Uwaga:
Osoby mające lęki przed zamkniętymi przestrzeniami proszone są
o pozostanie w tym miejscu lub przejście do następnego odcinka.

Obrazek

Lekko schodkami w dół.

Obrazek

Pierwsza komnata. Prawdopodobnie trzymano tu zwierzęta hodowlane.
Napastnik, który zaglądał myślał, że to tylko schonienie dla inwentarza.

Obrazek

Dalsza część korytarza (prowadząca do części mieszkalnej)...

Obrazek

...zasłonięta była tego typu drzwiami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

System drzwi przesuwanych - widok z góry.

Obrazek

Obrazek

Przesuwanie zamykało taki tunel - drzwi wyjeżdżały z takiej wnęki.

Obrazek

Mając przygotowane pomieszczenia typu magazyny/spiżarnie,
pokoje, stały dostęp do wody pitnej bo wykopano studnię o wymiarach 80x80, głębokości 15 m.

Obrazek

Obrazek

...oraz zwierzęta typu nabiał i mięso można było rozpalać ogień w kuchni - komin/wentylacja...

Obrazek

i siedzieć, siedzieć, siedzieć.
Do tego...prąd.

Obrazek

"Mrowisko" posiada trzy kondygnacje.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miejscami ciasno ale przecież człowiek był kiedyś mniejszy...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

c.d. na następnej stronie.
Ostatnio edytowano 07.12.2010 10:25 przez Vjetar, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja

Alanya Döner Kebab - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone