Fajnie się jedzie i podziwia widoki za oknem, kiedy ręce nie muszą trzymać kierownicy, a wzrok - kontrolować ruch.
A szrot-pędziwiatr fajny.
Pozdrawiam,
Wojtek
Jacek S napisał(a):Janusz Bajcer - jeszcze się Tobą "posłużę" więc nie musisz mi tu wklejać bo ja wklejam i będzie podwójnie wklejone...
Jacek S napisał(a):Aguha - Wiki jest cienka.
Aguha napisał(a):Rzekłabym jak barszcz, ale potwierdza to nie kto inny jak Słownik mitów i tradycji kultury Kopalińskiego (stąd to zresztą wiem), a tej książeczce raczej wierzę.
Jacek S napisał(a):[i]Powstała w 1967 w Stambule spółka Mercedes-Benz Türk A.S. jest głównym centrum koncernu Daimler-Chlysler AG produkującym autobusy miejskie oraz dalekobieżne.
Jacek S napisał(a):Aguha napisał(a):Rzekłabym jak barszcz, ale potwierdza to nie kto inny jak Słownik mitów i tradycji kultury Kopalińskiego (stąd to zresztą wiem), a tej książeczce raczej wierzę.
Autobusy są najpopularniejszym środkiem transportu w Turcji. Powstała w 1967 w Stambule spółka Mercedes-Benz Türk A.S. jest głównym centrum koncernu Daimler-Chlysler AG produkującym autobusy miejskie oraz dalekobieżne. Nie ważne jednak jak długa jest podróż. Zawsze można się spodziewać, że podejdzie do nas konduktor by spryskać nam dłonie wodą kolońską. W Turcji od wieków istniała tradycja spryskiwania dłoni gości wodą różaną. W 1882 r. Ahmed Faruki założył pierwszą fabrykę perfum produkującą własną kolonya. Moda na nią rozprzestrzeniła się bardzo szybko. Do dziś Turcja pachnie cytrynową, pomarańczową, lilową czy różaną kolonyą.
Od wieków...
Podczas drogi obsługa autobusu przynosi napoje (ciepłe, zimne), częstuje ciasteczkami i wodą kolońską. Woda kolońska to kolejne tureckie odkrycie. Wody kolońskiej w autobusie nie można odmawiać, bo Turcy są bardzo czystymi ludźmi i mogliby sobie pomyśleć, że mają do czynienia z brudasami. Kiedy pierwszy raz miałam użytego wynalazku, miałam pewne obawy, że ręce będą mi się kleić, że to brzydko pachnie i takie inne dziewczyńskie problemy. Tymczasem woda kolońska rządzi! Ręce są czyste, człowiek czuje się odświeżony i ładnie pachnie.
Tureckie odkrycie...
Jacek S napisał(a):Ojtaj-ojtam...