Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ebolec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ebolec » 14.11.2010 12:53

Janniko, vel Jannik- a mnie smuci, że forum mojebalkany stoczyły się. Serio mówię :cry:
To tam przeczytałem po raz pierwszy o Czarnogórze, w tym i Twoje wątki
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 14.11.2010 13:12

ebolec napisał(a):Janniko, vel Jannik- a mnie smuci, że forum mojebalkany stoczyły się. Serio mówię :cry:
To tam przeczytałem po raz pierwszy o Czarnogórze, w tym i Twoje wątki

Też mnie to smuci...
Ale szef tamtego forum stracił chyba animusz i zapał.
Zaczęły się problemy techniczne (jak z pewnością wiesz), jakieś szlaczki i hieroglify, znikały i powracały posty.. itp itd. Jednym słowem - kupa.
Próbowałem kilka razy przed wakacjami umówić się na spotkanie z szefem, ale wciąż coś mu "wyskakiwało", potem coraz rzadziej odpisywał na maile i jakoś tak się posypało.
Dawno tam nie byłem, bo mnie za bardzo zaczęły wkurzać te techniczne przywary i brak reakcji szefostwa.
Poza tym formuła prowadzenia tego forum chyba się trochę nie sprawdziła..

Tutaj też możemy przecież w dziale "Jeśli nie Chorwacja to..." dzielić opowieściami z tego pięknego kraju.

PS
A poza tym w tym roku trochę się zniechęciłem do Serbów, bo przyszło mi spędzić kilka dni z ultra nacjonalistami serbskimi i ogarnęło mnie przygnębienie. Ci ludzie nie mieli w sobie żadnej skruchy, ani choćby chęci przyjrzenia się racjom innych. Ich zdaniem Serbia powinna rządzić na całych Bałkanach, wszystkiemu winni są Amerykanie, a Putin to ich mistrz i wzór!
Jakoś mi na razie przeszła miłość do CG .. mam nadzieję, że chwilowo... no i poza tym część Serbów myśli inaczej, ale z drugiej strony jest b. dużo młodych, którzy są wierni ideałom rodziców marzących o Wielkiej Serbii..

takie to trochę smutna.. ale prawdziwe..
:(
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.11.2010 13:17

Leszek Skupin napisał(a):Tak kserokopiarka mi padła co wiąże się z szybszym przebranżowieniem... załatw mi glejt z kurii, że mogę focić przed ołtarzem zawodowo :D ;) bo u mnie w Kielcach kurs dopiero na wiosnę :?

Nie mam takiej władzy...
ebolec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ebolec » 14.11.2010 13:21

Janniko, odnośnie Olcinium to uważam, że jest on po prostu apodyktyczny i dlatego formuła tamtego forum się wyczerpała. A to zdanie napisane kilka miesięcy temu, że wątpi czy znajdzie czas żeby poprawić te sprawy ze znaczkami to mnie już zupełnie rozłożyło.
Tamto forum było takie kameralne.Szkoda Waszej pracy i zaangażowania.
PS. To Olcinium mieszka teraz w Polsce? Myślałem, że w Serbii i Czarnogórze 8O

Jeśli chodzi o Czarnogórców to też mają coś takiego w sobie , co mnie osobiście odpychało. Zbyt mocno , jak na mój dust, zauroczeni są Rosją
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.11.2010 13:33

janniko napisał(a):Popieram palaczy z całego serca i mam nadzieję, że ci co to wymyślili uduszą się czystym i nieskażonym powietrzem ...

I mam do tego prawo (do czystego powietrza).

Bardzo dobrze, że wprowadzili ten zakaz.
ebolec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ebolec » 14.11.2010 13:37

Jacek S, a bądź tak uprzejmy i wskaż mi proszę gdzie mamy w Polsce czyste powietrze. Wyglądając ze swojego okna widzę kominy elektrowni i oddycham zanieczyszczonym powietrzem (a nikt u mnie w domu nie pali). Więc twierdzenia o prawie do czystego powietrza są naciągane. Mamy natomiast prawo żeby nikt bez zgody nie palił w naszym towarzystwie i dmuchał nam w buzie :idea:
Ostatnio edytowano 14.11.2010 13:40 przez ebolec, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.11.2010 13:39

Nie mówiłem o przemyśle.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 14.11.2010 13:51

ebolec napisał(a):Jacek S, a bądź tak uprzejmy i wskaż mi proszę gdzie mamy w Polsce czyste powietrze. Wyglądając ze swojego okna widzę kominy elektrowni i oddycham zanieczyszczonym powietrzem (a niky u mnie w domu nie pali)

Zgadzam się z tobą, Ebolcu, w całej rozciągłości!
Ale współczesny cywilizowany i wykształcony świat zadowala się pozornymi ruchami i zakazami dot. dymu z papierosów, zupełnie nie przejmując się tym, że przeciętni zjadacze chleba są ruchami i dymani na każdym kroku!
Ale oczywiście to tylko zdanie zwykłego zacofanego prostaka z ciemnogrodu...

PS
Co do forum Moje Bałkany. Właśnie spróbowałem tam wejść i znów to samo! Najpierw wyskoczyła reklamówka chaty pp. Kosanoviczów, a potem, gdy już wlazłem na forum, to nie dało się otwierać postów.
Olcinjum po prostu prawdopodobnie z tego forum chciał zrobić folder reklamowy apartamentów swej rodziny, bo bez reklamy to gości wiele nie będą mieli (miejsce mało atrakcyjne), do czego miał zupełne prawo. Ale szkoda, że tak sobie odpuścił. Trudno się mówi...

:cry:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.11.2010 13:54

janniko napisał(a):przeciętni zjadacze chleba są ruchami i dymani na każdym kroku!...

Szczerze współczuję...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.11.2010 14:02

ebolec napisał(a):Jacek S, a bądź tak uprzejmy i wskaż mi proszę gdzie mamy w Polsce czyste powietrze.

Wyręczę Jacka. :D

czyste powietrze
ebolec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ebolec » 14.11.2010 15:30

Zebik, :D
nadal podtrzymuję tezę, ze nie ma w Polsce czystego powietrza.
Na Mazurach powietrze jest czystsze aniżeli w innych regionach kraju porównując do norm dopuszczelnego zanieczyszczenia, które określają naukowcy. Tyle tylko, że te normy dopuszczają określony poziom zanieczyszczeń, a to przeczy już pojęciu "Czystego powietrza". Pan Leszek Rogalski w opracowaniu pt. ZANIECZYSZCZENIE POWIETRZA W REGIONIE WARMII I MAZUR ODNIESIONE DO WYMAGAN KRAJOWYCH I UNII EUROPEJSKIEJ stwierdza :"Region Warmii i Mazur ze swoimi przymiotami przyrodniczymi, krajobrazowymi i również uzdrowiskowymi oraz z 53,1% udziałem powierzchni prawnie chronionej,stanowi jednoczesnie rezerwuar powietrza o wiekszej czystosci, niż w innych regionach kraju". Jest to więc powietrze czystsze, ale nie czyste. A to jest różnica :!: Zresztą, jak moze być powietrze czyste skoro jeżdżą tamtędy samochody emitujące np.CO2, jest zakład produkujacy opony jak i inne zakłady przemysłowe. Problemy istnieją z gospodarką odpadami, powietrze cyrkuluje mieszając powietrze "mazurskie" z powietrzem z nad innych regionów Europy itd, itd. To my jak i naukowcy dla wyróżnienia Mazur na tle reszty kraju czy nawet Europy zachwycamy się i słusznie zresztą tamtym regionem nazywajac go w przenośni Zielonymi Płucami. I tyle, albo aż tyle.
Pozdrowienia
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 14.11.2010 15:32

Jacek S napisał(a):[zczerze współczuję...

Zazdroszczę.
bo już nielicznym udaje się wmawiać sobie, że ten ucisk w d... to po prostu żylaki, a nie bezczelne dymanie...
niektórzy udają, że nie widzą, inni wolą nie patrzeć i nie myśleć, bo i tak się nic nie da zmienić itp itd.

Podziwiam za hart ducha i wytrwałość .. no i lojalność wobec dymających!

PS
nie będę ci tłumaczył na czym polega "dymanie" na każdym kroku, bo bym musiał zahaczyć o politykę, ale mogę polecić kilka ciekawych stron internetowych, gdzie wypowiadają się autorytety i znawcy tematu.

Wiem, ze myślenie czasem uwiera, ale jednak polecam...

:P :sm: :papa: :hut:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.11.2010 16:32

Mimo, że sam rzuciłem palenie, nie mam nic przeciwko palaczom, nie mam nic przeciwko pijącym piwo, żującym gumę, pijącym colę, oranżadę z butelek, z puszek,
nie mam nic przeciwko jedzącym na wolnym powietrzu ...

Pod jednym warunkiem - żeby robili to kulturalnie i nie przeszkadzali innym.

Jeżeli idę przez miasto zadymione, zawalone puszkami, butelkami, papierkami, petami,
to żądam wprowadzenia wszelkich ograniczeń, które przyczynią się do wyegzekwowania prawidłowych zachowań.

Cieszy mnie wprowadzenie tego zakazu i będą cieszyły restrykcyjne kary
za jego nieprzestrzeganie.

Amen.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.11.2010 23:26

ebolec napisał(a):...a czym to sobie zasłużyłem ,że aż dwaj moderatorzy piszą do mnie na temat kolegi AndrzejJ.
I w dodatku moderator z Nowego Sącza (bez urazy) zachęca mnie do jeszcze większego zainteresowania się kolegą AndrzejJ. :idea:
No niesamowite dosłownie :D

Urazy nie mam, tylko nie bardzo rozumiem mojego zachęcania do zainteresowania się kolegą AndrzejemJ. podając Ci link do spisu relacji na forum.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.11.2010 01:20

janniko napisał(a):Ależeście sobie, Panowie, ulżyli.. no i chwatit!

Nie palę od lat kilku (7 lub 8 .. nie pamiętam), ale ubolewam nad jutrzejszą gehenną palaczy... i współczuję serdecznie.
Niedługo zabronią palić na ulicach, w samochodach, na balkonach, a potem w domach (może w piwnicach wyznaczą miejsca i podadzą godziny, w których można palić)!
Powiedzą nam co mamy jeść, jak chodzić ubrani, jak myśleć i co mówić, jak wychowywać własne dziecko (a jak nie usłuchamy, to zabiorą), jakiego wybrać partnera itp itd.
Quo vadis, do k.. nędzy nasz świecie!?
Taki świat zmierza ku wielkiej czarnej dupie, w której będzie sterylnie i zdrowo, bez fajek, tłustego żarcia, bez starości (eutanazja), bez przestępstw (obroże) itp itd... ale nic nie zmieni faktu, ze będzie to wielka czarna dupa!!!

Popieram palaczy z całego serca i mam nadzieję, że ci co to wymyślili uduszą się czystym i nieskażonym powietrzem szybciej niż palacze umrą na płuca!
:twisted:

:sm: :sm: :sm: :sm: :sm: :sm: :sm: :sm: :sm: :sm: :sm: :sm: :sm: :sm: :sm: :sm: :sm: :sm: :sm: :sm: :sm: :sm:

Janniko, chyba po raz pierwszy na tym forum zgadzam się z twoim zdaniem.

Za chwilę zakażą nam jeżdżenia samochodami bo one tez trują!!!!!

Jestem przeciwny zakazom. Zakazy już były i się nie sprawdziły.
Jestem za zdrowym rozsądkiem!!!!!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 436
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone