Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Koko, koko, Hvar jest spoko. Snoorkowania sezon III

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 17.08.2010 17:36

Środa 14 lipca

Decyzja zapadła wczoraj, zaliczka wpłacona. Trzeba wstać wcześniej :cry: , mamy być w Baśce o 8.30. I prawie nam się to udało. Płyniemy Ageliną z Baśki naokoło Rabu i do Zavratnicy :wink: .
Naganiaczy, na rejs Angeliną, na "baśkowym" nabrzeżu jest kilku. My, po lekturze crorelacji, na rejs jesteśmy zdecydowani. Niemniej, udając brak zdecydowania, dajemy się "przekonywać". Podziwiamy profesjonalizm namawiającej nas pani:
-skąd jesteście?
z Polski,
-wspaniale! Polacy to najlepsi klienci, uśmiechnięci i zadowoleni.
a kiedy pływacie?
- w środy i piątki, ale koniecznie płyńcie jutro, w piątek będzie znacznie goręcej!
itd itp...
Album ze zdjęciami atrakcji mamy już przed nosem, pani nadaje jak karabin maszynowy o kolejnych punktach programu. Do tego "prawie" po polsku.
Aby rytuał odegrać do końca idziemy do naganiacza z konkurencyjnego stateczku. Ale konkurencja do Zavratnicy nie pływa. Wracamy do "naszej" pani. Wpłacamy zaliczkę. Wszyscy są zadowoleni.
Moja opowieść, o tym rejsie, nie jest pierwszą na croforum i na pewno nie będzie ostatnią. Cena ambitna, ponad 300KN od łebka ale raz się żyje. To były dobrze wydane pieniądze.

Obrazek

Trasę widzicie, odpływamy z Baśki o 9.00, powrót około 19. :?:
Angelina to nieduży stateczek, na pokładzie komplet, myślę że płynie sto kilkadziesiąt osób.

Obrazek

Na początku rejsu przez głośniki słuchamy informacji o stateczku. Jest nadzwyczajny, nowoczesny, ma nawet GPS. Słuchamy tego 4 razy: po chorwacku, włosku, niemiecku i angielsku. GPS na pokładzie statku specjalnie nas nie wzrusza, ale klima pod pokładem bardzo się nam podoba.

Obrazek

Po chwili pierwszy punkt programu, rakija. Za dużo to jej nie polali., ale może i dobrze, gorąco :!: .
Obrazek

Kapitan z uwagą śledzi wskazania wskaźnika GPS

Obrazek

Ale żarty na bok, płyniemy całkiem szybko.

Obrazek

Ciąg dalszy jutro.
pozdrowienia dla tych co tu dotarli :wink:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 18.08.2010 15:01

Środa 14 lipca
ciąg dalszy

Mijamy wyspę Sv. Gurgul.
Takich budowli zobaczymy znacznie więcej w drodze powrotnej, na Golim Otoku.

Obrazek

Na stateczku czas płynie szybko, jedni śpią, inni grają w karty, jeszcze inni podziwiają widoki. Wszyscy z apetytem zjedli, serwowane przez obsługę, drugie śniadanie. Zbliżamy się do miasteczka Rab, na wyspie Rab.

Obrazek

Obrazek

Ładnie tu, a żar leje się z nieba.

Obrazek

Obrazek

Jest 11, lunch o 13 odpływamy 14.05. Chyba wszyscy zrozumieli :?: :wink:

Obrazek

Rab to drugie, po Dubrovniku, najstarsze miasteczko w Chorwacji. Prawa miejskie otrzymał od rzymskiego cesarza Oktawiana Augusta 10 lat przed narodzeniem Chrystusa.
Pisząc o miasteczku trzeba wspomnieć o św. Krzysztofie i św. Marynie.
Św. Krzysztof jest patronem miasteczka i całej wyspy. Jego relikwie można zobaczyć w rabskim muzeum sztuki sakralnej. Św. Maryn ( St. Marinus), który urodził się w Rabie w IVw. to założyciel Republiki San Marino.

Obrazek

Rab nazywany jest miastem 4 dzwonnic,

Obrazek

trudno się z tym nie zgodzić.

Obrazek

Rab można zwiedzać z panią przewodnik (z czerwonym parasolem), która wszystko opowiada, po kolei, w 4 językach.

Obrazek

Lub samemu, korzystając z bardzo dobrze przygotowanych tablic informacyjnych. Wytyczają one, bardzo przejrzyście, trasę po rabskiej starówce i opisują poszczególne zabytki.

Obrazek

My wybraliśmy wariant pośredni, początek zwiedzaliśmy z panią przewodnik, następnie się "zgubiliśmy" i zwiedzaliśmy sami. Na koniec, przypadkiem, spotkaliśmy jeszcze naszą przewodniczkę. Pewnie, w międzyczasie, oprowadziła jeszcze jakąś inną grupę.

Obrazek

Jeśli jest dużo zdjęć, podobno warto relację rozdzielać na krótsze odcinki.
Zdjęcia się wtedy, ponoć, szybciej ładują.
Zobaczymy :wink:
cdn
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.08.2010 17:29

"Nagie" skały na Krku robią wrażenie. Super położenie ma ta Baska!

Starówka Rabu też piękna (choć to już inne doznania niż podziwianie natury :wink:). Tak w ogóle to ciągnie mnie strasznie na Rab. Naczytałam się, że to taka "wyspa o dwóch obliczach" - z jednej strony skalista, jałowa, jakby pozbawiona życia... Z drugiej zaś tropikalna!
Jakie były Wasze wrażenia po opłynięciu Rabu? Faktycznie tak się rzucają w oczy te "skrajności"? A może trzeba wyjść na ląd, żeby to w pełni dostrzec?

Czekam na dalszy ciąg piknikowania i nie tylko :D

Pozdrav :papa:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 18.08.2010 18:02

maslinka napisał(a):"Nagie" skały na Krku robią wrażenie. Super położenie ma ta Baska!

Starówka Rabu też piękna (choć to już inne doznania niż podziwianie natury :wink:). Tak w ogóle to ciągnie mnie strasznie na Rab. Naczytałam się, że to taka "wyspa o dwóch obliczach" - z jednej strony skalista, jałowa, jakby pozbawiona życia... Z drugiej zaś tropikalna!
Jakie były Wasze wrażenia po opłynięciu Rabu? Faktycznie tak się rzucają w oczy te "skrajności"? A może trzeba wyjść na ląd, żeby to w pełni dostrzec?

Czekam na dalszy ciąg piknikowania i nie tylko :D

Pozdrav :papa:

Akurat ze wschodniego krańca Mljetu wróciłem, tam też jest co podziwiać :wink: :wink: :wink:
Po rabskiej starówce jeszcze trochę powędrujemy,
a "pagowo księżycowe" oblicze Rabu już za kilka dni zobaczysz.
pzdr :wink:
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 20.08.2010 09:20

kapitalna relacja - super zobaczyć ponownie Cres z innego spojrzenia:). Udało Wam się tyle zobaczyć!!!. My też sporo jeździliśmy po wyspie ale jednak z maluszkiem 10-miesięcznym jest to trudniejsze. Jak widać sporo nam zostało, żeby poznać dokładnie ten teren. Liznęliśmy tematy, kiedyś wrócimy:).

Z wielkim zainteresowaniem oglądam i czytam relację z Baski bo prawdopodobnie tam wylądujemy:).

Pozdrawiam, śledzę uważnie;)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 20.08.2010 11:38

ArliJ napisał(a):kapitalna relacja - super zobaczyć ponownie Cres z innego spojrzenia:). Udało Wam się tyle zobaczyć!!!. My też sporo jeździliśmy po wyspie ale jednak z maluszkiem 10-miesięcznym jest to trudniejsze. Jak widać sporo nam zostało, żeby poznać dokładnie ten teren. Liznęliśmy tematy, kiedyś wrócimy:).

Z wielkim zainteresowaniem oglądam i czytam relację z Baski bo prawdopodobnie tam wylądujemy:).

Pozdrawiam, śledzę uważnie;)

Baśka będzie wam pasować. Jest co zwiedzać w okolicy, są plaże jakie lubicie (wodną taxi z Baśki można popłynąć). Jak zeszliście na plażę w Lubenicach to wycieczka do zatoki Vela Luka na pewno wam się spodoba.
Szczęściarze mają szansę na delfiny.
pzdr
viggen_wawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) viggen_wawa » 20.08.2010 13:00

Relacja "profi". Mnóstwo fajnych zdjęć. Gratulacje :D
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 20.08.2010 17:17

viggen_wawa napisał(a):Relacja "profi". Mnóstwo fajnych zdjęć. Gratulacje :D

cześć viggen
W twojej Salonie też mi się bardzo podobało.
Mam nadzieję, że jeszcze kilka fajnych zdjęć tu znajdziesz :wink: :wink: :wink:
pzdr
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 20.08.2010 21:46

fajna relacja :lol: pytanie czy zdjecia naziemne robione tym samym aparatem co podwodne?
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 20.08.2010 22:22

Trochę mnie tu nie było więc dłuższy teraz czas z Wami podróżowałam, ale warto było, oj warto.
Tyle nieznanych mi miejsc, pięknych miejsc. Wspaniałe zdjęcia. Rewelacja.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 21.08.2010 09:19

LRobert napisał(a):fajna relacja :lol: pytanie czy zdjecia naziemne robione tym samym aparatem co podwodne?

cześć LRobert
Część zdjęć naziemnych jest robiona tym podwodnym, np zdjęcia nad i pod opisem "Po chwili pierwszy punkt programu, rakija." są robione canonem d10. Bardzo cwana zabaweczka :wink: :wink: :wink:
pzdr
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 21.08.2010 11:53

Aldonka napisał(a):Trochę mnie tu nie było więc dłuższy teraz czas z Wami podróżowałam, ale warto było, oj warto.
Tyle nieznanych mi miejsc, pięknych miejsc. Wspaniałe zdjęcia. Rewelacja.

cześć Aldonka

Naczyta się człowiek tych relacji i ma zaplanowane wakacje 10 lat do przodu.
:wink: :wink: :wink:
Cieszę się, że tu zajrzałaś. W przyszłym tygodniu, mam nadzieję, wydostaniemy się z Rabu. W planach nurkowanie w Zavratnicy.

pzdr
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 21.08.2010 11:58

Rewelka !!!
Zapisuję się do czyttelni bardzo jestem ciekawa Waszych przygód Pozdrawiam:)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 23.08.2010 09:29

Muliness napisał(a):Rewelka !!!
Zapisuję się do czyttelni bardzo jestem ciekawa Waszych przygód Pozdrawiam:)

Cieszę się, że mimo kłopotów w czasie powrotu z wakacji, znalazłaś czas aby tu zajrzeć.
Samych niezawodnych samochodów w przyszłości :!: :wink:
pzdr
lolek80
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lolek80 » 23.08.2010 12:32

longtom bardzo fajna relacja!! Pewnie w połowie września będę jechać do Cro, myslę o Pag lub Krk i Cresie lub Losinj. Na Pag i Krk juz byłem, na Cresie nie..myslę tez o Rab aby z Cresu tam na kilka dni wpaść.
Powiedz mi jak najlepiej i najszybciej dojechać na Cres, przez Krk czy przez Istrie? Oglądam na mapach googla miasteczka na Cresie i nie widzę aby miały sensowne plaże. Jedziemy z małym dzieckiem i chciałbym mieć apartament przy plaży żwirowej w jakimś średniej wielkości miasteczku, zaczynam się zastanawiać czy tam są jakieś atrakcyjne plaże zwirkowe czy same skały? Patrzyłem na miejscowości Miholascica i Martinscica, czy to jakieś małe osady, czy tam właśnie nie ma plaży przy kwaterach? Czy Veli Losinj jest wart uwagi? Czy zauważyłaś, które miasteczka mogą spełnić moje wymagania?czyli nieduże miasteczko z jakąś plażą żwirową a przy niej apartamenty?
Pozdrawiam !
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Koko, koko, Hvar jest spoko. Snoorkowania sezon III - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone