Dzień dobry.
Forum przeglądam od dość dawna, ale dotąd jako gość - jednak jako że mam pytanie, to zdecydowałam się jednak zarejestrować (trochę skuszona ogólnie panującą tu przychylnością; mam nadzieję, że teraz nie zostanę z przekory rozniesiona na widłach...
)
Otóż jutro jadę do Chorwacji (drugi raz w życiu, piękny kraj!). Liczyłam na dostęp do prywatnego internetu udostępnionego przez właściciela kwatery (obiecywał to początkowo), ale teraz okazuje się, że mogą z tym być jakieś problemy. W związku z tym zainteresowały mnie oferty na kartę. Przejrzałam już wątki dotyczące tej tematyki, z tym, że przyznaję, jestem dość zielona w kwestii internetu "wydzielanego" (;D), bo dotąd korzystałam z kablowej sieci osiedlowej albo z hotspotów. W Chorwacji niezbyt będę mieć możliwość biegania z laptopem w poszukiwaniu hotspota, stąd ta karta.
No i, przechodząc wreszcie do rzeczy, oto moje pytania:
1) na stronie VIP zauważyłam jakieś obniżki cenowe (
http://www.vipnet.hr/privatni-pretplatnici/mobilni-internet/cjenici); wydaje mi się to korzystną ofertą, zwłaszcza ta 5 GB. Jednak nie jestem pewna, czy wszystko dobrze rozumiem (angielski trochę znam, ale boję się, że coś pokręciłam), dlatego prosiłabym o sprawdzenie, o co chodzi, czy to faktycznie promocje, jeśli tak, to do kiedy trwające itd.; czy to jest oferta tylko dotycząca stałych klientów, z umową itd?
2) Proszę mnie nie wyśmiać...
Spytam wprost i głupio: co oznacza te 5GB? To jakiś limit do wykorzystania? I jak to wychodzi "po ludzku"? To jest - na ile mi to wystarczy i jak intensywnego korzystania? Z racji pracy potrzebuję "porządnego" połączenia, tzn. nie wystarczy mi sprawdzenie poczty, muszę również przeglądać (i to często intensywnie) strony. Czy to będzie możliwe, czy zeżre mi transfer po dniu? Ile tak średnio transferu zużywa takie właśnie dość intensywne korzystanie z internetu?
3) jest jeszcze oferta T-Mobile, ale trochę nie radzę sobie ze zorientowaniem się na ich stronie, więc prosiłabym, żeby ktoś pokazał mi możliwości tej sieci w kwestii internetu na kartę;)
4) Jak wygląda kwestia uruchamiania tego? Widziałam w jednym z wątków coś na ten temat, jednak szczerze mówiąc nie bardzo zrozumiałam, więc prosiłabym o jakieś wytłumaczenie "łopatologiczne";)
5) Mam modem Nokia Internet Stick cs-10, nie wydaje mi się, żeby miał simlocka, bo kupowałam go z laptopem, co prawda dołączona była karta blueconnect, ale wątpię, by jakiś simlock tam był. Sprawdzę jeszcze na karcie jakiejś innej sieci... Ale jeśli simlocka nie ma, to powinny karty chorwackie działać bez problemu?
6) Gdzie mogłabym kupić taką kartę?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.