Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.02.2010 08:23

Ciekawy sprzęt. Szczerze mówiąc nie wiedziałem o istnieniu czegoś takiego.
Z podobnych rzeczy, to jeżdziłem tylko na skibobie
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 08.02.2010 09:07

Nikt nie pisze o Korbielowie i o Pilsku? Jak w tym roku się jeździ w tamtych rejonach?
Szusowanie rok temu wspominam bardzo miło i jakoś tak mnie korci żeby w weekend tam zawitać. Kolana trochę odpoczęły po intensywnym tygodniu na Słowacji, to można szaleć dalej... puki jest śnieg ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.02.2010 09:24

Roksa_ napisał(a):Nikt nie pisze o Korbielowie i o Pilsku? Jak w tym roku się jeździ w tamtych rejonach?
Szusowanie rok temu wspominam bardzo miło i jakoś tak mnie korci żeby w weekend tam zawitać. Kolana trochę odpoczęły po intensywnym tygodniu na Słowacji, to można szaleć dalej... puki jest śnieg ;)

Póki co, jest tam kiepsko. Chyba jeszcze w tym sezonie nie pracowały górne orczyki na Kopiec. Powód - brak śniegu. Powód - brak sztucznego naśnieżania. Powód - ekologia i bliskość rezerwatu.

W ogóle oba ośrodki GAT-u mocno w tym roku kuleją - jak zepsuła się Golgota w Szczyrku, to już wydawało się, że w tym roku nie ruszy... Na szczęście chodzi już cały ośrodek.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 08.02.2010 09:29

Interseal napisał(a):Ciekawy sprzęt. Szczerze mówiąc nie wiedziałem o istnieniu czegoś takiego.

Skiboby pamiętam ze szczenięcych czasów - nie jeździłem, ale widziałem je w akcji na Laworcie. Ale to wyższa szkoła jazdy niż na Trikke Skki, bo te jest rewelacyjnie proste w prowadzeniu.
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 08.02.2010 16:46

Arek napisał(a):
Interseal napisał(a):Ciekawy sprzęt. Szczerze mówiąc nie wiedziałem o istnieniu czegoś takiego.

Skiboby pamiętam ze szczenięcych czasów - nie jeździłem, ale widziałem je w akcji na Laworcie. Ale to wyższa szkoła jazdy niż na Trikke Skki, bo te jest rewelacyjnie proste w prowadzeniu.

W Białce na Kotelnicy mają to już w wypożyczalni :D
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 08.02.2010 16:55

Roksa_ napisał(a):Nikt nie pisze o Korbielowie i o Pilsku? Jak w tym roku się jeździ w tamtych rejonach?

Koledzy mnie namawiali na sylwka w schronisku na Hali Miziowej . Naszczęście nie dalem sie namówić .... a śniegu było zero dosłownie , przyszedł cieplny wiatr i wszystko stopił :(
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 08.02.2010 17:37

Roksa_ napisał(a):Nikt nie pisze o Korbielowie i o Pilsku? Jak w tym roku się jeździ w tamtych rejonach?...

Piękne rejony, ogromny potencjał! Niestety ośrodki (czytaj: skanseny) GAT omijam szerokim łukiem. Mam sentyment do tych miejsc. Jak tylko dowiem się że zostało któreś z nich zmodernizowane to jadę "w ciemno". Na chwilę obecną wolę nadłożyć troszkę kilometrów i cieszyć się lepszymi wyciągami u południowych sąsiadów (do tego: bez kolejek) niż nadwyrężać mięśnie rąk orczykami (potocznie: wyrwirączkami) i niszczyć odzież w Korbielowie (wyciągi Ptuj) gdzie linka od wyciągu schodzi do wysokości kolan i trzeba ostro kontrować aby nie rozpruła spodni. Nie wspomnę o braku toalet i innych minusach. Za takie atrakcje dziękuję.
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 08.02.2010 17:44

armar napisał(a):

Koledzy mnie namawiali na sylwka w schronisku na Hali Miziowej . Naszczęście nie dalem sie namówić .... a śniegu było zero dosłownie , przyszedł cieplny wiatr i wszystko stopił :(

A Słowacy potrafili naśnieżyć swoje stoki. W Sylwestra obok stoków zero śniegu ale na stokach warstwa taka że pewnie do maja nie stopnieje. Byłem w tym czasie w Oravicach i Vitanovej. Warunki narciarskie całkiem dobre. Biorąc pod uwagę pogodę to wyśmienite. O dodatkowym zapleczu oprócz "białego szaleństwa" nie będę wspominał bo można książkę napisać.
Mam nadzieję że niebawem się to zmieni i nie będę musiał wydawać pieniędzy w obcym kraju a w naszym... rodzimym.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.02.2010 17:59

Takich "zmarnowanych" miejsc jest u nas więcej. Nie wiem, może coś się zmieniło na Kopie w Karpaczu, ale na przełomie 2002/2003 roku byłem tam tydzień i był to szok.
Zawsze bowiem myślałem o Karpaczu, jako drugim narciarskim miejscu w Polsce - po Zakopanem.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 08.02.2010 19:06

Wielkie dzięki za takie informacje na temat Korbielowa, w takim razie trzeba będzie objąć inny kierunek... może Zieleniec ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 12.02.2010 17:16

Interseal napisał(a):P.S. Na zdjęciach widać podpory jakiegoś wyciągu, ewidentnie kszesełkowego (nie wspominasz o nim), czy to nowo zaczęta inwestycja w ośrodku?

Ależ ja jestem gapa! Dopiero dzisiaj zauważyłam, że dopisałeś potem to pytanie... :oops:

Tak, to podpory do czteroosobowego krzesła. Wszystko już gotowe, tylko pojawił się problem: ekolodzy! :evil: Jak zwykle mieszają. Tym razem chodzi o nietoperze. Można o tym poczytać tutaj, tutaj i trochę tutaj :wink:

Czy wyciąg krzesełkowy będzie przeszkadzał Nockowi bardziej niż orczyki? Czy w ogóle przeszkadza? Sama trasa nie jest położona w lesie... Ale jak nie wiadomo o co chodzi, to...

P.S. Co do nartek w ten weekend, to chyba będziemy na Świniorce w niedzielę :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.02.2010 17:50

maslinka napisał(a):Ależ ja jestem gapa! Dopiero dzisiaj zauważyłam, że dopisałeś potem to pytanie... :oops:

Ależ to ja jestem gapa! Po godzinie dopiero zobaczyłem podpory i zadałem pytanie w zakończonej już "rozmowie" :wink: :D

maslinka napisał(a):P.S. Co do nartek w ten weekend, to chyba będziemy na Świniorce w niedzielę :D

Ja mam w tą niedzielę "klapen zicen", o którym wspominałem i nawet nie biorę nart do Brennej... ale może pieszo będę się kręcił w okolicy wyciągu późniejszym popołudniem.

Udanych szuuuuusów! :D
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 14.02.2010 11:13

W piątek jeździłem na nartach w Karpaczu.
Kopa trąci komuną
Pomimo że padał śnieg górne trasy były nieprzygotowane i formalnie zamknięte. Niższe trasy wąskie i skrajnie-wolne.
1/3 trzeba maksymalnie szybko, żeby na wypłaszczeniu nie machać kijkami.
Dojazd i podejście paskudne . W kasie problemy z terminalem na kartę płatniczą - kolejki. W okolicach podejścia niezabezpieczone , 70 cm dziury w ziemi. Na górę 1 osobowe krzesełko - bardzo wolne. Niżej, 2 osobowe równie wolne. Pomimo piątku, znośne kolejki.
Odradzam .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.02.2010 18:30

Widzę, że przez osiem lat nic tam się w Karpaczu nie zmieniło.
Byłeś może na orczykach na Złotówce (lub Złotówkach)?

Pozdrowienia.

P.S. Ja byłem dziś na przechadzce rakietowej zielonym szlakiem i odpoczywałem około godziny w budce obsługi wyciągu na górze Świniorce. Po Agnieszce - Maslince ani śladu... :wink: .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.02.2010 20:48

Interseal napisał(a):P.S. Ja byłem dziś na przechadzce rakietowej zielonym szlakiem i odpoczywałem około godziny w budce obsługi wyciągu na górze Świniorce. Po Agnieszce - Maslince ani śladu... :wink: .

Agnieszka - Maslinka była dzisiaj na Świniorce :wink: Ale tylko do 14:30, musieliśmy się minąć. Trasy były średnio przygotowane, a na trasie chyba nr 4 (przy tym nowym orczyku) było sporo małych kamieni. (W czwartek kupiliśmy mi prawie nowe nartki :) więc było mi ich szkoda.) Przegnało nas do Węgierskiego. Tam było trochę lepiej, jeśli chodzi o przygotowanie tras.
Napiszę więcej później albo jutro :wink:

Pozdrawiam :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone