napisał(a) Franz » 29.11.2009 19:06
Popróbujemy, zobaczymy. Dam Ci znać, kiedy to się uda.
Mam sporo fotek ze słońcem w swoich zbiorach.
wiolak3 napisał(a):Poza tym powstają flary
Jako, iż ze mnie jest zupełny laik fotograficzny, musiałem poszperać nieco i poczytać o tych flarach, bo pojęcie było mi obce.
Teraz już wiem, co to jest za efekt i w jaki sposób można go osiągnąć. Są mechanizmy w programach do obróbki zdjęć, dzięki którym można utworzyć takie flary, jeśli ich nie ma na oryginalnym zdjęciu. Na moich fotkach to są akurat naturalne flary. Owszem, zgadzam się - urozmaicają zdjęcie, ale osobiście nie jestem aż takim wielkim fanem, bym je chciał sztucznie dodawać.
Cóż - kwestia gustu.
Ale - dzięki Tobie już poszerzyłem swoją niewielką wiedzę fotograficzną.
wiolak3 napisał(a):śnieg robi się nieco niebieski.
Zgadza się.
Za śniegiem w ogóle nie przepadam, nawet on potrafi jednak być czasem fajny. Jego kolor zmienia się w zależności od oświetlenia - od niebieskiego aż po czerwony. Taki wpadający w czerwień najbardziej mi się podoba (chociaż to też tylko kwestia gustu), ale częściej zdarza się śnieg w niebieskawym odcieniu.
Dzięki temu nawet zimowe pejzaże mogą być całkiem ładne.
wiolak3 napisał(a):Przy robieniu zdjęć krajobrazów istnieje taka fajna zasada: jeśli dajesz radę patrzeć gołym okiem bezpośrednio w słońce, dasz również radę je sfotografować.
Często mi się zdarza, że w śnieżnych warunkach w ogóle nie mogę patrzeć bez okularów słonecznych. A zimowe słońce przez wiele godzin i tak jest nisko nad horyzontem, nie ma więc dużych problemów z robieniem fotek krajobrazów ze słoneczkiem.
Pozdrawiam,
Wojtek Franz