Opływamy część małych wysepek wchodzących w skład Parku Przyrody "Lastovsko Otočje". Park istnieje od września 2006 i obejmuje 44 południowodalmatyńskie wyspy. My okrążymy wyłącznie archipelag 13-tu bezludnych wysepek - Lastovnjaci.
Nachodzi nas przemożna chęć zażycia kąpieli w tak pięknych okolicznościach chronionej

Okrążamy wysepki Arženjak Mali oraz Arženjak Veli. Wyglądają tak, jakby

Morze dość mocno faluje, wiatr też

Może da się uzyskać jakąś zadawalającą namiastkę? Arženjaki mogą nas trochę osłonić od wiatru - kapitan proponuje zrzucenie kotwicy gdzieś przy ich brzegu. Widać szmaragdowe wypłycenia

Co prawda nie wiem, czy dla mnie i tak nie będzie tam zbyt głęboko

Kotwica jednak jakoś

Nie jest... Można byłoby wypróbować jeszcze inne płycizny, ale jest obawa, że tam jest z kolei

Eeeee... Chyba nie warto dla małej chwilki w błękitach... Co będzie, jak się nie uda i Talitha skończy

Nie, stanowczo nie chcę! Nie wiem, czy kapitan myśli dokładnie to samo, co ja (przypomniało mi się gdzieś przeczytane ? zasłyszana? zdanie: When depth is two, is too late!), ale z pewnością podobnie... Trudno, plaży poszukamy sobie gdzie indziej

W głębi duszy trochę mi jednak żal

Jeszcze mała informacja dla tych, którzy może kiedyś trafia na Lastovo promem i zamarzy im się Saplun. W sezonie można się tam wybrać na fish pinic 20-osobową łódką z Zaklopaticy, więc bez własnego jachtu też się da odkryć sapluńskie plaże.