Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja - nudy na pudy

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 19.09.2009 20:38

majeczka napisał(a):Panowie, czyli Mirku i Andrzeju; rozumiem, że to już obopólny kompromis, czy ewentualny rozejm?

:

Bardzo lubię smerfy. :D Czuj czuj czuwaj. :D
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 19.09.2009 20:58

To rozumiem. Twoja postawa to najlepsza higiena ciała i umysłu,.. :papa:
Grzegorz1973
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz1973 » 19.09.2009 21:24

zlybanan napisał(a):
ziomek napisał(a):smerfie marudo trafiłeś na maniaków Chorwacji więc dlatego głupie odpowiedzi [...]
Jeżeli już tam jesteś to zwiedzaj na maksa co sie da i wyrób sobie swoją opinię
pozdrawiam :wink:

kiedyś jeden lekarz śpiewał:

Byłem w Ryjo, byłem w Bajo, miałem bilet na Hawajo,
byłem na wsi, byłem w mieście, byłem nawet w Budapeszcie.
wszystko...

:arrow: jest kwestią nastawienia, odpowiedniego podejścia i właściwej ogranizacji. trzeba mieć świadomość, że spędzając dzień, a może nawet pół na zwiedzaniu takich miejsc jak Split, Trogir, Korcula czy Dubrovnik trudno spodziewać się ciągle spektakularnych odkryć i przeglądu kulturalnego całego globu. Każde miasto ma swoją duszę ale aby ją odkryć trzeba mieć chwilę by się w nim zgubić i drugą by się odnaleźć. jeden dzień wystarczy by jak wspomniani Griswoldowie odbębnić ciekawsze miejsca, i tylko tyle. mniej liczni zdążą jeszcze zadumać się nad kawą i poczuć przyjemny urok chwili. ale tak naprawdę aby docenić prawdziwe walory tych miejsc trzeba poświęcić znacznie więcej czasu, poznać ludzi, historie i pozwolić dopisać swoją. sądzę, że śmiało można zaryzykować tezę, iż można wielokrotnie odkrywać te same miejsca ciągle czerpiąc z tego dużą satysfakcję. to samo tyczy się małych zapomnianych wiosek. z podejściem autora wątku - jestem pewien, że już w drugiej będziemy marudzić.
zamiast ciągle w pośpiechu "zaliczać" proponuję zatrzymać się gdzieś na dłużej, rozluźnić, pomieszkać i posłuchać otoczenia. zresetować swoje nastawienie.
mieszkałem przez tydzień w Trogirze i wiem, że to i tak zbyt krótko by móc jednoznacznie oceniać. zdążyłem się jednak zadużyć i wiem, że kiedyś tam wrócę. Wy oboje zdążyliście obskoczyć kilka zabytków i zobaczyć tłum turystów. jeśli to ma być podstawa rzetelnej relacji i jesteście rozczarowani to... straciliście czas.
to jasne, że nikt nie ma go tyle by w każdym ciekawym miejscu spędzać połowę urlopu ale nie piszmy bzdur, bądźmy świadomi swojej powierzchowności. tak organizujmy wakacje by zdążyć się czymś zachwycić i jednocześnie urozmaicić pobyt jakąś objazdówką.
moim skromnym zdaniem autor doznał przesytu zwiedzania i powinien się gdzieś zatrzymać. to jak z perfumami - powoli, nie wszystko naraz jeśli chcemy poczuć zapach bo w przeciwnym razie nie poczujemy nic, a wrażanie staną się bardzo podobne, nijakie :idea:

ps. ważne jest też dobre towarzystwo, które zupełnie potrafi odmienić atmosferę :idea:

stanowczo popieram autora tej wypowiedzi smerf maruda wyjechał na urlop z jasno wytyczonym planem ale zabrakło mu do zapałnienia kliku dni
więc prosi o pomoc to ja również mu radzę : usiądź na d... w końcu, przestań ciągle biegać urlop to nie kolejne dni w terminarzu pełnym spotkań i spraw do załatwienia o określonym czasie i charakterze, łyknij rakiji , wskocz do jadranu, wyciągnij dziecko w wózka, przytul kobietę,
zrób to najlepiej gdzieś w dalmacji patrząc na zachód słońca, zobacz czy działa, jak nie to na następny dzień jak się wyśpisz nigdzie nie jedź tylko pomyśl co było nie tak a wieczorem powtórz te czynności, może będzie lepiej, daj znać, czy pomogło
pozdrav
smerf_maruda
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) smerf_maruda » 19.09.2009 21:43

Dobry wieczór, kolejny wieczór i ostatni wieczór
Bawią mnie niektóre Wasze posty od wczoraj wieczorem. Chcecie porównywać jakieś IP swoich <członków CRO> i porównywać je z moim. Moje IP się zmienia zapewne za każdym razem, ponieważ korzystam z kupionego w Chorwacji VIPMe. To pewnie działa podobnie jak neostrada.

Nie kontynuuję tematu głównego posta dalej, bo szkoda czasu mojego i Waszego.
Z mini tematu który rozpocząłem, niektórzy z Was zrobili sobie tylko powód nabicia licznika postów i wyrzucenia własnych frustracji.

Po raz kolejny dziękuję ludziom życzliwym za fajne, pomocne posty.

Proszę administratora o wykasowanie całego mojego wątku, bo jego historia pokazuje jaki macie szacunek do <nowych członków grupy>, którzy mogą mieć inne zdanie.
Jeśli można, proszę o wykasowanie mnie także z listy użytkowników.

ps.
Dzisiaj bylem cały dzień w Splicie. Nie żałuję. Zapisałem to miasto na swoją listę miłych wspomnień. A co będę dalej robił w Chorwacji zostawiam w swojej słodkiej tajemnicy. Więcej już na to forum nie wejdę.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 19.09.2009 22:13

Marudo, żyć w naszych ówczesnych czasach to niestety działać, np. między innymi rozlewać po całym świecie swój talent, energię, uczucie....
Lub nawet pomagać w czasie teraźniejszym pokoleniom przyszłym.
Cóż niestety Twoja postawa zupełnie, zupełnie tego nie wykazuje...

Jednak zawsze i wszędzie pamiętaj, że w drodze z deszczu pod rynnę jest chociaż jedna, nawet chociażby krótka chwila refleksji, na uśmiech, której wierz mi, na pewno sobie samemu nie należy odmawiać...

Tak mniej więcej wspominaj to forum...
:papa:
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 19.09.2009 23:18

smerf_maruda napisał(a):
Z mini tematu który rozpocząłem, niektórzy z Was zrobili sobie tylko powód nabicia licznika postów i wyrzucenia własnych frustracji.

Proszę administratora o wykasowanie całego mojego wątku, bo jego historia pokazuje jaki macie szacunek do <nowych członków grupy>, którzy mogą mieć inne zdanie.

Więcej już na to forum nie wejdę.

To forum nie odbiega od innych. Trochę życzliwych, trochę nawiedzonych, trochę troli, trochę świrów, trochę kompetentnych, trochę bufonów i mądrali. Powtarzam - To forum nie odbiega od średniej! Więc dziwię się twojej reakcji. Jesteś jakimś początkującym w pisaniu na forach?! Piszesz prowokacyjny post zarozumiałego nowicjusza i dziwisz się lekkiej irytacji niektórych forumowiczów?!
Trochę kibicowałem twojemu wsadzaniu kija w to zadufane w sobie mrowisko ale tym ostatnim postem mnie rozczarowałeś.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 19.09.2009 23:39

grzeslaw napisał(a):.. Problemy rodzinne, alkohol, brak zrozumienia, niespełnienie zawodowe, itp?
Powiedz nam w jakim celu chcesz nam obrzydzić Chorwacje na wszeliki sposób? Może lepiej nam powiedz, gdzie tak dobrze się czujesz, a my cię w tym utwierdzimy. Jedz tam, gdzie ci dobrze i nie szczekaj głupot na temat Chorwacji bo widocznie do niej nie dorosłeś. Mam nadzieję, że tam cię nie spotkam. Miłego wypoczynku gdzieś indziej.

Nie przeginaj. Kazdy ma prawo do swojej opinii, a ty nie masz prawa do osobistych "wycieczek".
krutom
Cromaniak
Re: denny temat

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 19.09.2009 23:47

donia2 napisał(a):Janusz Bajcer kochany przyjecielu - zamknij ten temat raz na zawsze i tyle.

Nie chcę czytać i wkur ...wiać się.

Jeszcze sobie wrogów narobią - a po co. Chorwacja jest super !!

Nie ma obowiązku czytania wszystkich wątków!
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 19.09.2009 23:55

smerf_maruda napisał(a):Dobry wieczór, kolejny wieczór i ostatni wieczór
Bawią mnie niektóre Wasze posty od wczoraj wieczorem. Chcecie porównywać jakieś IP swoich <członków CRO> i porównywać je z moim. Moje IP się zmienia zapewne za każdym razem, ponieważ korzystam z kupionego w Chorwacji VIPMe. To pewnie działa podobnie jak neostrada.

Nie kontynuuję tematu głównego posta dalej, bo szkoda czasu mojego i Waszego.

ps.
Dzisiaj bylem cały dzień w Splicie. Nie żałuję. Zapisałem to miasto na swoją listę miłych wspomnień. A co będę dalej robił w Chorwacji zostawiam w swojej słodkiej tajemnicy. Więcej już na to forum nie wejdę.

Witaj Smerfie
Nie poddawaj się, choćby w imię wolności wypowiadania się.
Co podobało Ci się w Splicie?
Byłem tam w 2004 r.
Jestem ciekaw Twoich wrażeń - nie tylko pozytywnych.

Pozdrawiam
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.09.2009 12:16

Żegnaj, trzymam Cię za słowo...
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 20.09.2009 12:53

AndrzejJ. napisał(a):
mirek109 napisał(a):
sroczka66 napisał(a):A ja myślę sobie, że smerf_maruda napisał swój post w celu prowokacji.

"sroczka66" wybacz moją szczerość.

"

Jesteś nie tylko trollem ,ale i pierdołą. :D

Andrew :D To masz nowego kolegę w klanie ? :)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 20.09.2009 19:46

Crayfish napisał(a):.

Cenię sobie w życiu dwa krajobrazy: góry i morze.

To tak jak ja i kolejność nawet ta sama... :lol: :)

Sporo czasu poświęciłem tym pierwszym - piękne są - sporo przeszedłem i widziałem. Do tej pory przedkładałem ponad morzem.

Też, z tym że nadal przedkładam góry. Chociażby dlatego, że jak są nad morzem (zwłaszcza w takim położeniu jak w Cro!) to dopiero wtedy jest zaj...cie!
Morze - było dla mnie do tych wakacji tylko Bałtykiem - tez piękne.
Ale nie te tłumy, zupełnie jak w w polskich górach - masakra.

Aż dziw brał że paręnaście kilometrów dalej w Słowacji - szlaki puste, oznaczone, piękne, - przestrzeń i swoboda - a w Polsce obserwowałem kolejkę na Kasprowy czy Giewont ... brr .... ludzie jak tak można zwiedzać góry ....

Taaa.... tłumy to i tam są, tylko że mniejsze, bo ich "Giewont" czyli Kryvań trochę wymagający jest no i takiego krzyża nie ma, ale powiedz mi, czy te idiotyczne ograniczenia w Tatrach Słowackich naprawdę nie powodują u Ciebie zdenerwowania oprócz zachwytów???
(ograniczenie ruchu turystycznego (formalnie zakaz) na szlakach pomiędzy X a 15. VI). A owa słynna już fałszywa poprawność pozwalająca na wchodzenie na szczyty poza szlakami o ile akurat nocowałeś w chacie i zgłosiłeś chatarowi, że wychodzisz na szczyt?

Wszystkim mozna się zachwycić na pierwszy, no może drugi raz- jak pierwszy był bez pogody, ale potem poznajesz drugą i kolejne odsłony zarówno regionu jak i kraju.

Moim zdaniem dobrze jest wpierw poznać swój kraj a potem inne. Ma się wtedy dobrze wyregulowaną skalę porównawczą... :wink:

Btw. Nie tylko polski Giewont ma kolejki.
Kolejki są także na austriackim Grossglocknerze, na słoweńskim Triglavie, a nawet na poręczówkach i łańcuchach na Matterhornie, więc nie popadajmy w kompleksy kolejkowe, bo powodem do zmartwień może być co najwyżej to, że Tatry takie małe a nie większe i dziksze.

Co do Smerfa, to chyba jednak poleciłbym ten rejs na Kornati.
Wprawdzie to też rodzaj masowej atrakcji (postanowiłem, że opiszę niebawem swoje wrażenia oraz podam ciekawe informacje dodatkowe) ale jednak w skali ogólnokrajowej i europejskiej jest to pierwszorzędna atrakcja przyrodnicza...

Aby spokojnie popłynąć, warto wybrac port w Zadarze, bo tam chyba najwięcej wycieczek pływa. Kilka firm i statków kursuje tylko na Kornati.

Pozdrawiam.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 21.09.2009 08:27

Marek358 napisał(a):
smerf_maruda napisał(a):

To forum nie odbiega od innych. Trochę życzliwych, trochę nawiedzonych, trochę troli, trochę świrów, trochę kompetentnych, trochę bufonów i mądrali. Powtarzam - To forum nie odbiega od średniej! Więc dziwię się twojej reakcji. Jesteś jakimś początkującym w pisaniu na forach?! Piszesz prowokacyjny post zarozumiałego nowicjusza i dziwisz się lekkiej irytacji niektórych forumowiczów?!
Trochę kibicowałem twojemu wsadzaniu kija w to zadufane w sobie mrowisko ale tym ostatnim postem mnie rozczarowałeś.

Forum podobne do społeczeństwa - wystarczy popatrzeć na wyniki wyborów.
:wink: :D

pozdrav.
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 21.09.2009 09:25

Bynajmniej pod tym nickiem.
GuGaPL
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) GuGaPL » 30.09.2009 20:53

Polecam wycieczkę na księżyc .Tam jeszcze mało kto był będziesz mógł brylować w towarzystwie.
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne