Witam wczoraj wróciłem z Cro (Tychy-Hvar) i mogę Ci polecić mój wariant podróży tj.
Tychy- Cieszyn (droga S1)
Cieszyn-Żilina (droga E75)
Żilina-Bratyslava (autostrada 1) przed Bratyslavą jest kilka kilkukilometrowych odcinków gdzie trwają prace budowlane (jedzie się dwoma pasami, lewy jest węższy z uwagi na postawione słupki), ale ruch jest płynny (60-100 km/h)
Bratyslava-Wiedeń (autostrada A6 i A4)
Wiedeń-Graz (autostrada A20)
Graz-kierunek na Maribor (autostrada A9)
objazd Słowenii-przed granicą Słoweńską zjeżdżamy w prawo zjazd nr 226 na Gersdorf kierunek na Mureck
w Mureck kierujemy się do granicy ze Słowenią (kierunek Trate droga nr 433) dalej tą drogą do Lenart (tam dojeżdżamy do skrzyżowania gdzie mamy dwie możliwości w prawo lub w lewo, skręcamy w prawo i za jakieś 20 metrów na światłach w lewo na drogę nr 433 kierunek Ptuj).
w Ptuj zjeżdżając z drogi nr 433 skręcasz w prawo (po łuku) na centrum, za około 20 m na skrzyżowaniu ze światłami skręcasz w lewo (kierunek Dornava), dojeżdżasz do ronda na którym skręcasz w prawo, dojeżdżasz do drugiego ronda, na którym jedziesz prosto, na następnym rondzie skręcasz w prawo, przejeżdżasz przez most, dojeżdżasz do następnego ronda dalej prosto i na ostatnim rondzie (droga nr 9 Maribor-Zagrzeb) skręcasz w lewo na Zagreb i przejście granicznie w Macelj (droga nr 9).
Po przejechaniu granicy Słoweńsko-Chorwackiej kierujesz się na autostradę A2 kierunek Zagrzeb, a później Zagrzeb-Split (autostrada A1)
Jeżeli chodzi o ceny winiet Austria (2 razy po 10 dni) i Słowacja (1 miesiąc) zapłaciłem 145 zł (na przejściu w Cieszynie po czeskiej stronie mozna placić w zł, euro lub w koronach czeskich, najlepiej sie opłacało w zł), w Chorwacji są bramki I odcinek do Zagrzebia 42 kun, od Zagrzebia do Sestanowiec 176 kun.