Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sosnowiec - Split Jaką trasą najlepiej

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 06.07.2009 11:42

Witam wczoraj wróciłem z Cro (Tychy-Hvar) i mogę Ci polecić mój wariant podróży tj.

Tychy- Cieszyn (droga S1)

Cieszyn-Żilina (droga E75)

Żilina-Bratyslava (autostrada 1) przed Bratyslavą jest kilka kilkukilometrowych odcinków gdzie trwają prace budowlane (jedzie się dwoma pasami, lewy jest węższy z uwagi na postawione słupki), ale ruch jest płynny (60-100 km/h)

Bratyslava-Wiedeń (autostrada A6 i A4)

Wiedeń-Graz (autostrada A20)

Graz-kierunek na Maribor (autostrada A9)

objazd Słowenii-przed granicą Słoweńską zjeżdżamy w prawo zjazd nr 226 na Gersdorf kierunek na Mureck

w Mureck kierujemy się do granicy ze Słowenią (kierunek Trate droga nr 433) dalej tą drogą do Lenart (tam dojeżdżamy do skrzyżowania gdzie mamy dwie możliwości w prawo lub w lewo, skręcamy w prawo i za jakieś 20 metrów na światłach w lewo na drogę nr 433 kierunek Ptuj).

w Ptuj zjeżdżając z drogi nr 433 skręcasz w prawo (po łuku) na centrum, za około 20 m na skrzyżowaniu ze światłami skręcasz w lewo (kierunek Dornava), dojeżdżasz do ronda na którym skręcasz w prawo, dojeżdżasz do drugiego ronda, na którym jedziesz prosto, na następnym rondzie skręcasz w prawo, przejeżdżasz przez most, dojeżdżasz do następnego ronda dalej prosto i na ostatnim rondzie (droga nr 9 Maribor-Zagrzeb) skręcasz w lewo na Zagreb i przejście granicznie w Macelj (droga nr 9).

Po przejechaniu granicy Słoweńsko-Chorwackiej kierujesz się na autostradę A2 kierunek Zagrzeb, a później Zagrzeb-Split (autostrada A1)

Jeżeli chodzi o ceny winiet Austria (2 razy po 10 dni) i Słowacja (1 miesiąc) zapłaciłem 145 zł (na przejściu w Cieszynie po czeskiej stronie mozna placić w zł, euro lub w koronach czeskich, najlepiej sie opłacało w zł), w Chorwacji są bramki I odcinek do Zagrzebia 42 kun, od Zagrzebia do Sestanowiec 176 kun.
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 06.07.2009 13:39

autora temat już chyba nie interesuje wiec nie ma sie co produkować :?
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 06.07.2009 13:55

ufokking napisał(a):autora temat już chyba nie interesuje wiec nie ma sie co produkować :?

Tego nie wiemy, ale napisał, że wyjeżdża 11 lipca
Robert 33
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robert 33 » 06.07.2009 16:34

a kto powiedział że temat mnie nie interesuje ???
Interesuje i to bardzo tylko że nie siedzę przed internetem cały dzień bo jeszcze pracuję w związku z tym dziękuję wszystkim za podpowiedzi zaczyna pojawiać się coraz więcej konkretniejszych wypowiedzi dlatego wezmę wszystko pod uwagę i na pewno coś dzięki wam wybiorę ( wariant trasy ) a propos ta ostatnia wypowiedz jest bardzo ścisła i wydaję mi się że jest najpewniejszą ze wszystkich ( super opis wielkie dzięki kaja 45 ) pozdrawiam
mar13
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar13 » 06.07.2009 17:16

kaja45 napisał(a):objazd Słowenii-przed granicą Słoweńską zjeżdżamy w prawo zjazd nr 226 na Gersdorf kierunek na Mureck

czesc
a gdybym zdecydowal sie kupic winietke na slowenie to gdzie mozna jak kupic zeby nie mnie nie schaltowali?
czy po granicy jest od razu jakas stacja albo budka z winietkami?

BTW podajcie link na ta trase przez wegry:-)

pozdrawiam i dziekuje
Mariusz
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 06.07.2009 17:56

mar13 napisał(a):BTW podajcie link na ta trase przez wegry:-)

Trasa przez zachodnie Węgry
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 06.07.2009 22:03

mar13 napisał(a):
kaja45 napisał(a):objazd Słowenii-przed granicą Słoweńską zjeżdżamy w prawo zjazd nr 226 na Gersdorf kierunek na Mureck

czesc
a gdybym zdecydowal sie kupic winietke na slowenie to gdzie mozna jak kupic zeby nie mnie nie schaltowali?
czy po granicy jest od razu jakas stacja albo budka z winietkami?

BTW podajcie link na ta trase przez wegry:-)

pozdrawiam i dziekuje
Mariusz

Na samej granicy Austria-Słowenia jest kilka budek gdzie kupisz winietę słoweńską bez problemu.
Robert 33
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robert 33 » 08.07.2009 00:18

Witam Kaja 45 do Ciebie mam szczególne pytanko
Mianowicie przeanalizowałem tą trasę ale nie podoba mi się jak rozpisałeś trasę wjeżdzając do Ptuja na mapie owszem są ronda ale ni jak nie pasuje mi to że według tego co mówisz dojedzie się tą drogą do granicy byc może pomyliłeś coś bardzo mi zależ na twojej odpowiedzi
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 08.07.2009 07:39

A na jakiej mapie sprawdzałeś ? Opis pisałem z pamięci, a wracałem tą trasą w niedzielę 5 lipca 2009 r. może się zdarzyć, że coś pomyliłem choć nie sądzę, generalnie jest tak, że jak wjedziesz z drogi nr 433 do Ptuj to czy pojedziesz na centrum czy na tzw. obwodnicę ptujską to i tak dojedziesz do ronda z drogą nr 9 (z obwodnicy ptujskiej wjedziesz z innej strony ronda a z centrum z innej) w centrum zaliczysz więcej skrzyżowań, ale droga jest prosta, najważniejsze, żebyś dobrze wjechał w Słowenię także z autostrady przed granicą Słoweńską zjazd 226 na Gersdorf i kierunek na Murfeld, a w Mureck na Trate itd.
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 08.07.2009 07:48

tu mapka w google
(ta poniżej zwiedzonej okolicy)

Słowacja w obie strony :arrow: 44 zł

Węgry w obie strony drg 86 :arrow: 0 zł

Chorwacja:
tam - od Cakovec do Zagrzeb 29kn, Zagrzeb/Split 157kn
powrót - Karlovac/Zagrzeb 16kn, Zagrzeb/Cakovec 29kn
co razem po obecnym kursie kuny daje :arrow: 142 zł

to jest jeden z tańszych wariantów gdzie Słowenię przecinasz z Redics na Mursko Sredisce i w Cakovec włączasz się w autostradę do Splitu, a wracasz drogą nr 1 (bardzo widokową) na Plitvickie i wskakujesz na autostradę w Kalovac skąd znowu przez Cakovec na Mursko i dalej do domu.

W tym roku wszystkie winiety łącznie :arrow: 186 zł
grajus
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) grajus » 17.07.2009 11:09

zlybanan napisał(a):tu mapka w google
(ta poniżej zwiedzonej okolicy)

Słowacja w obie strony :arrow: 44 zł

Węgry w obie strony drg 86 :arrow: 0 zł

Chorwacja:
tam - od Cakovec do Zagrzeb 29kn, Zagrzeb/Split 157kn
powrót - Karlovac/Zagrzeb 16kn, Zagrzeb/Cakovec 29kn
co razem po obecnym kursie kuny daje :arrow: 142 zł

to jest jeden z tańszych wariantów gdzie Słowenię przecinasz z Redics na Mursko Sredisce i w Cakovec włączasz się w autostradę do Splitu, a wracasz drogą nr 1 (bardzo widokową) na Plitvickie i wskakujesz na autostradę w Kalovac skąd znowu przez Cakovec na Mursko i dalej do domu.

W tym roku wszystkie winiety łącznie :arrow: 186 zł

Właśnie takiego opisu szukałem z cenami za autostrade w cro, Węgry i Słowację. Wybieram sie do Nemiry koło Omisia. Lepiej przez Split czy przejechać dalej i sie wrócić?
A jak teraz wygląda ta sławna droga 86 , czy rzeczywiście sa takie dziury?
Jest jakies fajne miejsce gdzie można wymienić euro na kuny jeszcze przed autostradą ?
Pozdr
Snowboarder77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Snowboarder77 » 17.07.2009 12:05

Witam też od dłuższego czasu jeżdżę przez Węgry 86ką. Ale ostatnio przekraczam granicę w Letenye ,ponieważ przejeżdżając przez Słowenię (jadąc z Cakovec na Redics)wpadłem na nowobudowaną autostradę. Czy ten odcinek nie jest płatny? Bo jest to w kawałek skrótu. Pozdrawiam
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Sosnowiec - Split Jaką trasą najlepiej - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone