Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

dojechałem do Orebić ;pytajcie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.07.2009 12:13

martabartek napisał(a):A JA MAM PYTANIE O WWÓZ ŻYWNOŚCI DO CHORWACJI..

MIANOWICIE JAK TO JEST NA GRANICY? MOŻNA WWOZIĆ BEZ PROBLEMU ŻYWNOŚĆ?

Dla jasności
http://pl.croatia.hr/News/Document.aspx?idNews=1901
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 06.07.2009 13:27

Ja jade 31.08 w 4 os. Mam nadzieje ze bedzie super :) Piszcie wasze opinie o Orebic i co polecacie tam.
martabartek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martabartek » 06.07.2009 14:10

JacYamaha napisał(a):
martabartek napisał(a):A JA MAM PYTANIE O WWÓZ ŻYWNOŚCI DO CHORWACJI..

MIANOWICIE JAK TO JEST NA GRANICY? MOŻNA WWOZIĆ BEZ PROBLEMU ŻYWNOŚĆ?

Dla jasności
http://pl.croatia.hr/News/Document.aspx?idNews=1901

Dziękuję i jednocześnie :oops: :wink:
darabont
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darabont » 07.07.2009 14:48

Myślę że podstawowe informacje do wakacyjnych podróży wystarczą.W końcu wakacje to przygoda.Wyjazd w miejsce które obejrzało się dokładnie na zdjęciach,poznało wszystkie knajpy z opowiadań innych,to troszkę przesada.Trzeba wszystko odkryć samemu.Ja też wszędzie nie byłem.Może gdzie indziej jest jeszcze lepiej.
lukiewa
Podróżnik
Orebić

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukiewa » 07.07.2009 20:54

dzien Dobry- przeczytalem na forum ze był Pan w Orebicu- ponieważ również wybieram sie tam pod koniec lipca- mam wobec tego kilka pytań- po pierwsze jadę z 3 letnim dzieckiem jak wygladają plaże w samym Orebiću i okolicy czy są jakieś plaze gdzie jest raczej łagodne zejscie do wody gdzie mógłby również malec sie popluskać i generalnie jakie wrażenie jeżeli chodzi o okolice pod względem wypoczynku z małym dzieckiem - jeżeli chciałby sie Pan podzielić swoimi spostrzeżeniami byłbym bardzo wdzieczny. A poza tym czy mógłby Pan raz jeszcze opisać chociaż skrótowo ten objazd autostardy w Słowenii ponieważ również chyba pojade tę samą trasą ( z Wlkp jest najbardziej optymalna i raz już tamtędy jechałem) albo kilka inf na temat drogi przez Węgry. :D pzdr Łukasz :
darabont napisał(a):Witam.Wczoraj właśnie wróciłem z Orebića.Do Chorwacji jechałem przez Austrie z ominięciem Słoweni. Jechałem 19.06. i z przejazdem nie było żadnego problemu.Objazd autostrad w Słowenii też nie najgorszy pod względem nawierzchni.
Wracałem przez Węgry 86.Długo ze szwagrem zastanawialiśmy się nad drogą ale w końcu dobrze wybraliśmy.Na radiu mówili o dużych korkach w Grazu.Sam początek trasy od Chorwacji do 86 -koszmar.Jechałem w nocy,po kolacji na granicy.Dobre 50 km same dziury.Oczywiście ograniczenia 30-50 km i tego się trzymajcie bo są takie że można już nie wyjechać.Może w dzień inaczej to wygląda,nocą koszmar,tylko wypatrywanie dziur.Później odcinek spokojny ,średnia około 100.
Co do rybki i knajpek.My jadaliśmy rybkę z grila u Leona.Nazwaliśmy tak pana z tej knajpki który codziennie łowił świeże rybki.Jak go zobaczycie będziecie wiedzieli gdzie.Rybka wychodzi z piwkiem i colą 130 kn. troszkę straszą cennikiem ,w karcie 200-300,ale za kg.Dla 2+2 zupełnie wystarczy.
Faktem jest że jak przyjechaliśmy w marketach było taniej,od 01.07. zaczęli zmieniać ceny.Nie jest tak źle z tymi cenami.Ceny jedzenia podobne do naszych nad morzem.Polecam supermarket Konzum przy wjeździe do miasta, troszkę taniej niż w centrum.Moi synowie bali się że nie będą mieli lodów,na forum pisaliście że drogo.Lody kosztują 5 kn za gałkę tylko że gałka jak u nas 2+super smak i obsługa.Nie raz nakładali 2 w cenie jednej.Także jest drożej niż u nas w biedronce ale w końcu jesteście na urlopie, a jadąc nad nasze morze zapłacicie tyle samo ,tylko że do rybki dostaniecie frytki z keczupem na papierowym talerzu,a nie podpiekane ziemniaczki z czosnkiem i ciepłe pieczywko,wszystko super podane.Pozdrawiam
darabont
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darabont » 08.07.2009 10:16

Także byłem z 3 letnim dzieckiem.Główna plaża Trstenica jest lekko żwirkowa ,nie było żadnego problemu z dziećmi,poza pozdzieranymi kolanami (ciężko im się chodziło pod górę).Co do objazdu było opisane na forum -zjazd w Austrii Gersdorf 226 na Mureck ,później drogą 433 na Lenart i 229 na Ptuj.Obwodnicą Ptuja i dalej 9 do granicy.
http://img30.imageshack.us/img30/2816/p1010722c.jpg
http://img11.imageshack.us/img11/3299/p1010763o.jpg
A czy dzieciom się podobało?
http://img190.imageshack.us/img190/4682/p1010016k.jpg
JanuszT
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) JanuszT » 08.07.2009 16:06

Jeśli chodzi o LPG na terenie Bośni to szczerze przyznam że nie zwracałem uwagi. Jechaliśmy na trzy auta w tym jedno na gaz i kumpel tankował w Sarajewie, jak dobrze pamietam. Ale część drogi pokonał na benzynie. Jednakże to było dwa lata temu więc mogło się coś zmienić.
Pozdrówka
lukiewa
Podróżnik
Orebić

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukiewa » 08.07.2009 19:35

a wobec tego jeszcze jedno pytanko - skoro podróżował pan z 3 letnim dzieckiem czy spał Pan gdzies po drodze w jakimś pensjonacie czy podróżował cały czas i dziecko spało jedynie w aucie w trakcie jazdy. bo szczerze mowiac mysle zeby po drodze zanocować gdzieś- planuje jechac z Polski od rana przez wiekszosć dnia a popołudniu lub wczesnym wieczorkiem przystanąć gdzies na nocleg bo my dorośli to jeszcze rozumiem krótkie sapnko w aucie i mozna ruszać dalej ale z dzieckiem to raczej chyba odpada :D
darabont napisał(a):Także byłem z 3 letnim dzieckiem.Główna plaża Trstenica jest lekko żwirkowa ,nie było żadnego problemu z dziećmi,poza pozdzieranymi kolanami (ciężko im się chodziło pod górę).Co do objazdu było opisane na forum -zjazd w Austrii Gersdorf 226 na Mureck ,później drogą 433 na Lenart i 229 na Ptuj.Obwodnicą Ptuja i dalej 9 do granicy.
http://img30.imageshack.us/img30/2816/p1010722c.jpg
http://img11.imageshack.us/img11/3299/p1010763o.jpg
A czy dzieciom się podobało?
http://img190.imageshack.us/img190/4682/p1010016k.jpg
darabont
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) darabont » 08.07.2009 20:52

W drodze do Orebić nocowaliśmy przed Plitwicami (35e za pokój).Bez problemu znaleźliśmy nocleg,no ale w sezonie może być różnie.Droga powrotna ciągiem z małymi przerwami (29 godzin do Malborka).Mieliśmy w planie nocleg gdzieś na Węgrzech, ale droga nie była za bardzo męcząca więc polecieliśmy do końca.Oczywiście najgorzej jechało się w Polsce.Z racji że jechaliśmy vanem żona i dzieciaki na drogę dużo nie narzekali,mieli porozkładane siedzenia.
borsalino4
Croentuzjasta
orebić

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 08.07.2009 21:41

hehe,widze że mój temat zrobił sie popularny; za 3 dni niesestety wracam do Polski; jezeli będzie ktos potrzebował inf, porad odezwe się po 15 lipca
Lusi1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lusi1 » 08.07.2009 22:24

polecam nocleg w trasie w mieście Karlovac za Zagrzebiem. W zeszłym roku płaciliśmy 10 euro od osoby dorosłej. 5 lenie dziecko gratis. W którymś poście podawałam namiary
lukiewa
Podróżnik
nocleg tranzytowy

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukiewa » 09.07.2009 19:12

Witam- to może jeszcze raz dałoby radę podać ten adres bo nie wiem czy poszukam go wsród tylu informacji na tym forum :D moze skorzystałbym w czasie podróży. pzdr Łukasz
Lusi1 napisał(a):polecam nocleg w trasie w mieście Karlovac za Zagrzebiem. W zeszłym roku płaciliśmy 10 euro od osoby dorosłej. 5 lenie dziecko gratis. W którymś poście podawałam namiary
Lusi1
Globtroter
Re: nocleg tranzytowy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lusi1 » 10.07.2009 13:12

lukiewa napisał(a):Witam- to może jeszcze raz dałoby radę podać ten adres bo nie wiem czy poszukam go wsród tylu informacji na tym forum :D moze skorzystałbym w czasie podróży. pzdr Łukasz
Lusi1 napisał(a):polecam nocleg w trasie w mieście Karlovac za Zagrzebiem. W zeszłym roku płaciliśmy 10 euro od osoby dorosłej. 5 lenie dziecko gratis. W którymś poście podawałam namiary

Podaję namiary
przy starej drodze na Split - tuż przed stacją benzynową
Tel GSM: 00385 91 782 59 06
stacjonarny 00385 47 641 179
rzepek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzepek » 15.07.2009 11:56

Witam,
my jedziemy do Orebicia 18 z Oleśnicy.
Mam klika pytań:
1) jaka walutę zabieraliście? Czy wymienialiście na miejscu na kuny?
2) Poznaliście jakieś mniej uczęszczane plaże?
3) Gdzie można zobaczyć coś ciekawego pod wodą?
Pozdrawiam
rzepek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzepek » 15.07.2009 16:34

Jeszcze jedno pytanie: czy płyneliście promem, czy jechaliście na płw. przez Bośnię? I dlaczego tak :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

dojechałem do Orebić ;pytajcie - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone